Macron heropent Franse economie geleidelijk vanaf 11 mei

Frans president Emmanuel Macron verlengt de beperkende maatregelen in Frankrijk tot 11 mei. Dat maakte hij bekend in een televisietoespraak. ‘Vanaf die datum begint een nieuwe fase.’

Macron sprak maandagavond iets na 20 uur de Fransen toe. Frankrijk is sinds dinsdag 17 maart in een lockdown. De Fransen mogen het huis alleen verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen. Die beperkingen worden nu verlengd tot maandag 11 mei.

‘Nieuwe etappe’

Volgens de entourage van Macron heeft de president bewust gekozen voor een verlenging tot na het Franse brugweekend van 8-10 mei. 11 mei is een datum die ver genoeg ligt om de bevolking al enig uitzicht te bieden op ‘de start van het terugschroeven van de lockdown’. De datum moet duidelijk maken dat er ‘nog inspanningen moeten geleverd worden’, maar ligt toch voldoende dichtbij om ‘een beeld te schetsen van het Frankrijk nadien’.

’11 mei wordt het begin van een nieuwe etappe’, verklaarde Macron. ‘Vanaf dan worden de crèches en de scholen progressief geopend.’ Ook de bedrijven die nu nog stilliggen worden vanaf dan stapsgewijs heropgestart, beloofde de president. Hotels, restaurants en cafés blijven echter tot nader order dicht, net als musea.

Festivals en Tour de France

Macron verbiedt ook festivals en andere grote evenementen tot midden juli. Dat betekent dat de Ronde van Frankrijk, voorzien van 27 juni tot en met 19 juli, zeker ongeveer drie weken uitgesteld moet worden. Organisator ASO nam nog geen beslissing over annulatie of uitstel van de Tour.

Testen

Elke Fransman testen op het coronavirus zal onmogelijk zijn bij de geleidelijke heropstart, was Macron eerlijk. De testen zullen beperkt worden tot mensen met duidelijke symptomen. ‘Op 11 mei zullen we in staat zijn elke persoon met symptomen te testen’, beloofde Macron. Dat opent volgens hem de weg om patiënten met symptomen in quarantaine te plaatsen.

Hij temperde de verwachtingen over een brede aanwezigheid van immuniteit onder de Franse bevolking. Uit de eerste steekproeven met immuniteitstests in Frankrijk valt af te leiden dat naar schatting hoogstens 10 procent van de Fransen het coronavirus zonder symptomen hebben gehad en intusssen immuniteit hebben opgebouwd. ‘We zijn veraf van groepsimmuniteit’, verklaarde Macron. ‘Onze beste kans ligt bij een vaccin, maar dat vergt maanden geduld. We gaan meerdere maanden met het virus moeten leven.’

Quid België

De vraag is nu in welke mate België Macrons maatregelen zal kopiëren. De Franse plannen waren de voorbije weken vaak de blauwdruk voor de Belgische aanpak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20