‘Maaltijdbezorger Deliveroo verdient geen 10 euro per uur’

Maaltijdbezorgers die voor Deliveroo werken verdienen onder hun nieuw statuut niet eens 10 euro per uur, blijkt uit cijfers van de vakbond ACV-CSC United Freelancers. Deliveroo zegt gewoon de nieuwe regels na te leven.

Het nieuwe statuut is gebaseerd op de deeleconomie en het P2P-regime, dat diensten onder particulieren regelt. Concreet betekent dit dat de maaltijdbezorger nu een voorafbepaalde verloning per bezorgde maaltijd krijgt. Dat bedrag varieert naargelang de stad waarin hij actief is.

Gent goedkoopst, Hasselt duurst

De kleinste bedragen worden in Leuven en Gent (4,26 euro per rit) uitbetaald, omdat de afstanden er kleiner zijn. Antwerpen betaalt 5,31 euro per rit, Brussel 5,32 euro en Brugge 5,33 euro. Hasselt en Waterloo betalen meest, met respectievelijk 7,74 en 7,84 euro per rit, schrijft La Libre Belgique.

Maar de aanpassingen aan het statuut van mensen die maaltijden aan huis bezorgen zorgt voor steeds meer onvrede. Alle voordelen van het vorige systeem werden geschrapt. Zo waren er premies voorzien voor piekperiodes en dagen van slecht weer. Ook de boni die verdiend konden worden vanaf een bepaald aantal ritten werden afgevoerd. 

Alle voordelen voor Deliveroo

De aanpassing is een gevolg van de wet De Croo met betrekking tot de deeleconomie. Maar volgens de vakbond ACV-CSC United Freelancers zijn alle voordelen nu duidelijk voor Deliveroo. 

Maaltijdbezorgers mogen tot 6.250 euro per jaar verdienen zonder daarop te worden belast. Verdienen ze meer dan komen ze in het zelfstandigenstatuut terecht en moeten ze sociale bijdragen betalen. De 5 of zes euro bruto die hij of zij dan per rit verdient, wordt dan een pak minder netto.

In het oude systeem kon een maaltijdbezorger gemiddeld 1,6 maaltijden per uur leveren en kreeg hij daarvoor 12 euro per uur. Als hij daarvoor nu 5,32 euro per rit betaald krijgt, verdient hij nog 8,5 euro per uur. Wie van Deliveroo zijn beroep maakt en 5 uur per dag werkt en dat 7 dagen op 7, werkt in totaal 35 uur per week voor 242 euro. Met dat bedrag overschrijdt hij dan weer het plafond van 6.250 euro per jaar en komt hij in het zelfstandigenstatuut terecht, waarbij hij belastingen en sociale lasten moet betalen. Verder is hij niet verzekerd en moet hij zelfs zijn fiets betalen.

Voorlopig heeft in België enkel Deliveroo het statuut van de maaltijdbezorger aangepast. Uber Eats onderhandelt nog altijd met de FOD Financiën, terwijl TakeAway voor het minimumloon heeft geopteerd, wat de maaltijdbezorgers 12 euro bruto per uur oplevert.

Deliveroo: misnoegdheid is misplaatst

In La Dernière Heure minimaliseert Rodolphe Van Nuffel, Head of Corporate Affairs bij Deliveroo, de misnoegdheid onder maaltijdbezorgers. Hij laat opmerken dat meer dan 5.000 maaltijdbezorgers de nieuwe overeenkomst hebben ondertekend. Volgens Van Nuffel zijn de criteria die werden opgesteld per stad gebaseerd op een inkomen van 12 euro per uur. Verder geeft het maaltijdbezorgers de mogelijkheid ritten uit te voeren waar en wanneer ze dat willen.

Dat premies voor slecht weer, piekuren en grotere aantallen ritten zijn verdwenen, bevestigt Van Nuffel. Maar dat is enkel en alleen omdat het P2P-systeem een directe link tussen klant en bezorger vereist. De tussenpersoon – in dit geval Deliveroo – mag in die relatie niet tussenbeide komen. Wel voert het bedrijf naar eigen zeggen de druk op de overheid verder op om de maaltijdbezorgers een betere verzekering te bezorgen, waarbij ze beter beschermd worden in geval van ongevallen en werkloosheid.

Meer