‘Maak van de paus geen globale teddybeer, vrouwen tellen nog altijd niet mee’

Het is hoog tijd dat paus Franciscus voor zijn verantwoordelijkheid wordt gesteld en aangezet wordt zijn mooie woorden over hervormingen ook in daden om te zetten.

Dat zegt Helena Myrstener, een minister van de Limhamn Kyrka – onderdeel van de Zweedse kerk – in de krant Sydsvenskan naar aanleiding van het geplande bezoek van de paus aan Zweden. Ondanks alle veranderingen die door de paus worden verkondigd, moet volgens Myrstener worden vastgesteld dat vrouwen nog altijd niet blijken mee te tellen. Ook voor de huidige paus moeten vrouwen volgens de Zweedse geestelijke nog altijd vooral onderdanig en volgzaam zijn. “Paus Franciscus geniet ook in Zweden een grote populariteit,” erkent Helena Myrstener. “De tickets voor zijn optreden in de Malmö Arena waren onmiddellijk uitverkocht. Hij heeft bijna de status van rockster verworven, maar vooraleer hij door de bevolking tot een globale teddybeer wordt gemaakt, moeten zijn woorden en daden eerst onder de loep worden genomen.”

Bevrijding

“De woorden en daden van de paus hebben onder meer een grote impact op de vrouwelijke bevolking van de wereld. Franciscus verkondigt sociale en economische bevrijding. Hij wil een kerk voor de armen, maar dat blijkt niet te gelden voor vrouwen.” “De paus blijft bij een hard standpunt tegenover contraceptie en abortus,” werpt Myrstener op. “Met die woorden worden echter over de hele wereld vrouwen tot een blijvende armoede veroordeeld, aangezien ze vaak al op heel jonge leeftijd zwanger worden en de zorg voor kinderen moeten dragen.” “De paus blijft verstrikt in de klassieke katholieke patriarchale theorie. Niemand gelooft dat hij het priesterschap ooit voor vrouwen toegankelijk zal maken. Hij heeft zich niet losgemaakt van een theologische visie die blijft beweren dat vrouwen en mannen verschillende rollen hebben. Mannen moeten volgens die visie leiden en beslissen, terwijl de vrouw best thuis blijft.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20