Lufthansa ziet maandelijkse verliezen tot 350 miljoen euro oplopen

De gevolgen van de coronacrisis blijven op de resultaten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wegen. Dat heeft Karsten Spohr, topman van Lufthansa, gezegd bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de onderneming. Spohr waarschuwt daarbij ook voor een moeilijke winter.

Lufthansa boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,6 miljard euro, tegenover 10 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De maatschappij moest bovendien een nettoverlies melden van 2 miljard euro. Vorig jaar boekte Lufthansa tijdens het derde kwartaal nog een positief resultaat van 1,2 miljard euro.

Nieuwe lockdowns

De Lufthansa Group vervoerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar 8,7 miljoen passagiers. Dat volume is onder invloed van de coronacrisis teruggevallen tot amper 20 procent van de trafieken die vorig jaar konden worden gemeld.

De voorbije zomerperiode had de hoop op enig herstel gevoed, maar die vooruitzichten zijn bruusk afgebroken door de nieuwe lockdowns die verscheidene Europese landen invoeren om de heropstoot van corona-besmettingen tegen te gaan.

Hierdoor kunnen verliezen volgens Spohr in de toekomst nog verder oplopen. De topman benadrukte daarbij dat nieuwe herstructureringen nodig zullen zijn om de impact van de crisis te kunnen opvangen.

De reorganisaties bij Lufthansa hebben al geleid tot een verlies van 22.000 banen.

Spohr waarschuwt nog dat de wintermaanden voor de luchtvaart een zware periode dreigen te worden. Volgens de topman zou Lufthansa zijn huidige capaciteit minstens moeten kunnen verdubbelen indien de onderneming de verliezen van de pandemie wil beperken.

Lufthansa zet momenteel 22 procent van zijn volledige vluchtcapaciteit – de uitgevoerde vliegkilometers vermenigvuldigd met het aantal zitplaatsen – in. Spohr zegt echter dat een capaciteit van 50 procent nodig zou zijn om de zwaarste verliezen te kunnen vermijden. ‘Maar door de aanhoudende coronacrisis moet wellicht ook in de volgende periode nog altijd met een lage vluchtcapaciteit worden gewerkt,’ merkt Spohr op.

Verliezen

Om de impact van de coronacrisis te beperken zoekt Lufthansa vooral naar middelen om verdere besparingen te kunnen realiseren. Onder meer zal getracht worden om de ondersteunende diensten tot een minimum te beperken.

Operationeel boekte de Duitse luchtvaartgroep – die ook de dochtermaatschappijen Eurowings, Swiss, Austrian en Brussels Airlines omvat – een maandelijks verlies van 200 miljoen euro. Dat bedrag zal tijdens het laatste kwartaal van het jaar volgens Spohr wellicht oplopen tot 350 miljoen euro per maand. Volgend jaar wil Lufthansa opnieuw een operationele winst kunnen melden.

Lufthansa had op het einde van het voorbije kwartaal nog 138.350 werknemers. Dat was 10 procent minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20