Luchtvaartmaatschappijen verrassen op rode beursdag dankzij het VK

De beurzen krijgen het al enkele dagen zwaar te verduren. Sinds de start van de handelsweek kleuren de meeste beurstabellen rood. Enkel de luchtvaartmaatschappijen lijken de wind in de zeilen te hebben. Zij profiteren van het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk (VK) met mondjesmaat de lockdown gaat opheffen.

De angst voor een stijging van de rente houdt de beurzen in zijn greep. Voornamelijk in de Verenigde Staten hangt het spook van een rentestijging boven de aandelenmarkten. De techbeurs Nasdaq eindigde maandagavond 2,5 procent lager op 13.533,05 punten. Een van de opvallendste verliezers was Tesla, de producent van elektrische wagens. Het aandeel daalde met 8,6 procent.

De S&P 500 leverde 0,8 procent in, tot 3876,50 punten. De Dow Jones-index sloot met 0,1 procent winst en kwam uit op 31521,69 punten.

Positief nieuws voor luchtvaartmaatschappijen

Ook vandaag ziet het er niet naar uit dat de situatie zal keren. Volgens de future op Nasdaq zal de techbeurs de handelsdag 1,5 procent in het rood starten. Bij sommige beleggers neemt de angst dan ook toe dat er een bubbel in de maak is. Volgens Google was de zoekterm ‘bubble’ vorige week plots zeer populair.

Toch lijken niet alle aandelen in de klappen te delen. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen er al een positieve dag opzitten. Omstreeks 14.30 uur noteerde het aandeel van International Airlines Group 3,4 procent hoger. Het aandeel van Lufthansa stond dinsdagmiddag 3,2 procent in de plus.

Vierstappenplan

De reden voor de sterke prestaties van de luchtvaartmaatschappijen moeten we niet ver zoeken. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft maandag laten weten dat het van plan is om met mondjesmaat de coronamaatregelen te versoepelen. De Britse premier Boris Johnson heeft daarvoor een vierstappenplan uitgewerkt.

In een eerste fase op 8 maart gaan de scholen open, gevolgd door een heropening van onder meer de kappers, niet-essentiële bezoeken, pretparken en musea op 12 april. In latere fases worden de (meeste) restricties in open lucht opgeheven en mogen de mensen opnieuw een bezoekje brengen aan een restaurant of een café. Bedoeling is om op 21 juni alle beperkingen los te laten.

Het vooruitzicht op meer vrijheid wakkert de reishonger van de Brit opnieuw aan. De luchtvaartmaatschappij EasyJet liet maandagavond in een reactie aan CNBC weten dat het aantal vakantieboekingen is toegenomen met 630 procent sinds de aankondiging van de overheid. Tui heeft een stijging opgetekend van 500 procent.

‘Deze sterke stijging van het aantal boekingen toont aan dat de Britse consumenten hebben gewacht op een signaal van de regering’, aldus Johan Lundgren, CEO van EasyJet.

De geplande Britse versoepelingen zijn een welgekomen geschenk voor de luchtvaartsector. Vorige week bleek nog dat de sector niet veel verwacht van het jaar 2021. Zo maken zij zich onder meer zorgen over de varianten van het coronavirus en de impact van de vaccinaties op het reisbeleid van de landen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20