Luchtvaartautoriteit FAA vindt nieuwe productiefout in Boeing 787 Dreamliner

De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA zegt nieuwe productieproblemen te hebben gevonden in Boeing 787 Dreamliners. De grootste Amerikaanse vliegtuigbouwer laat weten dat het de fouten zal oplossen voordat de vliegtuigen zullen worden geleverd.

De FAA zei dat het laatste probleem tijdens een inspectie werd ontdekt “in de buurt van de neus” van bepaalde 787 Dreamliners die Boeing heeft geproduceerd maar nog niet aan klanten heeft geleverd. Momenteel heeft Boeing ongeveer 100 niet geleverde 787-vliegtuigen in voorraad.

De luchtvaartautoriteit voegde eraan toe dat “hoewel het probleem geen onmiddellijke bedreiging vormt voor de vliegveiligheid, Boeing heeft toegezegd deze vliegtuigen te repareren alvorens de leveringen te hervatten”. De FAA zal na een evaluatie van de recentste inspectie “bepalen of gelijkaardige wijzigingen moeten worden aangebracht aan 787’s die al in commercieel gebruik zijn”.

De vliegtuigbouwer schortte eind mei voor de tweede keer in een jaar de leveringen van het langeafstandsvliegtuig op nadat de FAA haar bezorgdheid had geuit over de door Boeing voorgestelde inspectiemethode. Ook maakte Boeing vorig jaar bekend dat bepaalde onderdelen van bepaalde 787-toestellen, waaronder de romp, niet goed op elkaar aansloten, waardoor de leveringen vijf maanden stil kwamen te liggen.

Zorgenkind

De afgelopen jaren heeft de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder de handen vol met Boeing. In februari gaf het de vliegtuigbouwer nog een boete van 6,6 miljoen dollar wegens veiligheidsinbreuken. Het bedrijf zou zich onder andere qua veiligheidseisen niet aan een schikking uit 2015 hebben gehouden.

Een ander toestel, de 737 MAX, stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd bijna 20 maanden aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven. In april meldde de FAA nog dat ongeveer 106 Boeing 737 MAX-vliegtuigen last hadden van een elektronisch probleem

Ook raakte vorige maand bekend dat het 777X-vliegtuig van Boeing, dat nog in ontwikkeling is, tijdens een testvlucht in december bepaalde bewegingen in de lucht maakte zonder dat de piloten de stuurknuppel aanraakten. Volgens de FAA kan het toestel mede daarom voorlopig nog niet worden toegelaten tot het luchtruim. De vliegtuigbouwer kreeg toen een hele lijst met tekortkomingen die eerst moeten worden aangepakt.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20