“Luchtbrug brengt oplossing voor Japanse frietencrisis McDonald’s”

Er lijkt een oplossing in de maak voor de frietencrisis waarmee de Amerikaanse restaurantketen McDonald’s in Japan de voorbije weken werd geconfronteerd. Een Amerikaans bedrijf heeft immers aangekondigd om met grote vrachtvliegtuigen ladingen aardappelen van de Verenigde Staten naar Japan te zullen laten overvliegen.

Op de eerste dag van de winter moest McDonald’s aankondigen in Japan alleen nog maar kleine porties frieten te zullen verkopen. Door een gebrekkige aanvoer werd de keten met een zwaar tekort aan aardappelleveringen geconfronteerd.

Overstromingen en corona

Overstromingen in de haven van de Canadese stad Vancouver – een belangrijke draaischijf voor het transport van aardappelen vanuit Noord-Amerika naar Japan – in combinatie met leveringsproblemen door de impact van de coronapandemie, hebben McDonald’s met een zwaar tekort aan leveringen van frieten geconfronteerd.

Ryan Petersen, topman van het transportbedrijf Flexport uit San Francisco, heeft nu echter te kennen gegeven een oplossing voor het Japanse aardappelprobleem te hebben. Hij kondigde aan drie vrachttoestellen van het type Boeing 747 met aardappelen naar Japan te zullen laten overvliegen om het aardappeltekort in het Aziatische land te helpen aanpakken.

Commentatoren wezen er daarbij op dat een B747 ongeveer 112.760 kilogram aardappelen kan vervoeren. Een portie grote frieten bij McDonald’s weegt ongeveer 154 gram. Dit betekent dat de aanvoer ongeveer 2,2 miljoen porties zou kunnen garanderen. 

Kortingen

Het transport van voedingsproducten over lange afstanden wordt wegens zijn grote ecologische voetafdruk steeds vaker bekritiseerd, maar Peterson wijst erop dat de toestellen zonder de aardappelvoorraden leeg naar Japan zouden hebben moeten terugkeren. “Een vracht aardappelen, waaraan Japan momenteel nood heeft, leek dan ook een betere optie”, merkte Petersen op.

McDonald’s heeft in Japan ongeveer 2.900 vestigingen. De Amerikaanse keten had al eerder aangekondigd te hopen dat het tekort tegen oudejaarsavond zou zijn opgelost.

In afwachting kregen klanten van McDonald’s op hun aankopen een korting van ongeveer 0,4 euro om de kleinere porties frieten te compenseren. Normaals serveert McDonald’s zijn frieten in middelgrote porties. Klanten hebben echter de optie om voor een grotere of kleinere portie te kiezen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20