Louvre krijgt eerste vrouwelijke directeur in 228 jaar

Laurence des Cars, directrice van het Musée d’Orsay, zal vanaf september aan het roer staan van ‘s werelds meest bezochte museum.

Het Louvre in Parijs krijgt voor het eerst in zijn 228-jarige bestaan een vrouwelijke directeur. Laurence des Cars neemt vanaf 1 september de fakkel over van Jean-Luc Martinez, die sinds 2013 de leiding heeft over het museum. Dat meldt het Franse ministerie van Cultuur in een persbericht.

Vier jaar geleden werd des Cars, een expert in 19de- en vroeg-20ste-eeuwse kunst, nog de eerste vrouw aan het hoofd van het nabijgelegen Musée d’Orsay. Haar benoeming als Louvre-directeur door de Franse president Emmanuel Macron komt echter op een moeilijk moment. Het museum zag zijn inkomsten in 2020 met meer dan 90 miljoen euro dalen door de pandemie

Jongeren aantrekken

Als hoofd van het Louvre moet des Cars vooral meer jongeren naar het museum lokken en meer aandacht besteden aan internationale partnerschappen, aldus het Elysée. De 54-jarige kunsthistorica kreeg eerder al heel wat lof voor het uitbreiden van de tentoonstellingsruimten van het Musée d’Orsay en voor haar aandacht voor diversiteit. 

Zo wordt de tentoonstelling ‘Zwarte modellen: Van Géricault tot Matisse’, die zich richtte op ‘vergeten’ zwarte modellen in de Franse kunst, algemeen beschouwd als een hoogtepunt in haar carrière.

Kunstroof

Op haar initiatief startte het ministerie van Cultuur de procedure voor de teruggave van het schilderij Rosiers sous les arbres van Gustav Klimt, aan de rechtmatige eigenaren. Het werk gaat naar de familie van Holocaust-slachtoffer Nora Stiasny, die het in 1938 gedwongen werd om het te verkopen na de annexatie van Oostenrijk door de nazi’s. 

‘Een groots museum heeft de plicht de geschiedenis onder ogen te zien, ook door terug te blikken op de geschiedenis van onze instellingen zelf’, zei des Cars hierover aan Agence France-Presse in een interview in april.

Lees ook:

(evb)

Meer