Amerikaanse staat Louisiana verplicht onderwijsinstellingen om Tien Geboden op te hangen

Louisiana is de eerste staat in de Verenigde Staten van Amerika waar onderwijsinstellingen verplicht worden om de Tien Geboden zichtbaar op te hangen. De nieuwe wet die zojuist is goedgekeurd geldt voor alle scholen en universiteiten die publieke financiering ontvangen.

De hoofdlijnen: Het wetsvoorstel HB71, over de verplichting om de Tien Geboden op te hangen, is dinsdag in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. Die goedkeuring kwam er met een ruime meerderheid van 79 tegen 16. Enkel de Democraten stemden tegen. Daarna heeft de oerconservatieve gouverneur Jeff Landry de wet ondertekend. Daardoor wordt Louisiana de eerste staat in de VS waar zo’n verplichting geldt.

De details: Wetsvoorstel HB71 is ingediend door de eveneens oerconservatieve Republikeinse vertegenwoordiger Dodie Horton. Volgens de wet moeten de Tien Geboden afgedrukt worden op een post van 23 bij 40 centimeter. De tekst moet daarop “de centrale focus” zijn. Volgens Horton vormen de Tien Geboden “de basis van alle wetten in Louisiana”.

Conservatisme in Louisiana

De achtergrond: De invoering van deze nieuwe wet is het zoveelste bewijs dat Louisiana in de Verenigde Staten een van de meest conservatieve staten geworden is. De staat was zo’n 20 jaar geleden nochtans eerder Democratisch, maar corruptieschandalen en een veranderende economische situatie hebben gezorgd voor een enorme shift naar rechts. In 2023 verdween de laatste Democraat uit een machtspositie in Louisiana. Die politieke verschuiving is ook in de wetgeving te zien.

  • Zo zorgde Dodie Horton er in 2022 voor dat een zogenaamde ‘Don’t Say Gay‘-wet werd goedgekeurd in Louisiana. Die wet verbiedt leerkrachten om over LGBTQ+-onderwerpen te spreken in scholen. Volgens Horton is seksuele geaardheid namelijk “een keuze”.
  • Gouverneur Jeff Landry, die deze functie nog maar sinds 2024 bekleedt, keurde ook al heel wat conservatieve en Republikeins gezinde wetten goed.
    • Zo schafte hij een hervorming van het strafrecht uit 2017 af. Voorwaardelijke vrijlating is sinds begin dit jaar afgeschaft. De mogelijkheid voor veroordeelden om punten te verdienen voor goed gedrag in de gevangenis, zijn fors teruggedrongen. Voor carjackings en wapenmisdrijven zijn de straffen dan weer verhoogt. Tot slot keurde hij ook twee extra executiemethoden toe met stikstofgas en elektrocutie.
    • Daarnaast mogen mensen sinds kort ook zonder vergunning wapens met zijn meedragen, zelfs als die niet zichtbaar zijn.

Hooggerechtshof

Hoewel Louisiana de eerste staat is die een wet rond de verplichting om de Tien Geboden te tonen goedkeurt, is het niet de eerste die dat probeert. In onder andere Texas, South Carolina en Utah waren er ook zo’n wetsvoorstellen. Die raakten echter niet door het volledige wetgevende proces.

  • De reden dat zo’n voorstellen recent meer opduiken zijn enkele recente uitspraken van het Hooggerechtshof. Die interpreteren namelijk de Establishment Clause van de grondwet heel wat losser. Deze Clause verhindert in principe door de staat gesponsorde religie.
  • De kans is groot dat verschillende organisaties met de nieuwe wet uit Louisiana ook naar het Hooggerechtshof zullen trekken.
Meer