Lotus stelt laatste model met brandstofmotor voor: Emira

De Engelse autobouwer Lotus heeft zijn nieuwe model Emira voorgesteld. Het nieuwe type betekent voor de constructeur op meerdere manieren een mijlpaal. De Emira isop een beduidend breder publiek gericht dan Lotus tot nu toe met zijn exclusieve ontwerpen op het oog had. Tegelijkertijd is het model het laatste type van Lotus dat met een verbrandingsmotor wordt uitgerust.

Lotus heeft zich in het verleden in grote mate op racewagens en sportauto’s voor een exclusief publiek, zoals de Elise en de Esprit, gericht. “De Emira wordt echter voor een prijs van minder dan 60.000 pond op de markt gebracht”, benadrukt Matt Windle, directeur van Lotus Cars. “Daarmee brengen wij een betaalbare sportwagen op de markt die een groter publiek kan aanspreken.”

Verdrievoudiging

Momenteel wordt in de fabriek van Lotus in de Engelse stad Hethel (Norfolk) een productieniveau van ongeveer 1.600 wagens per jaar gehaald. Maar mede dankzij de verkoop van de Emira, die midden volgend jaar op de markt zou komen, moet dat niveau echter worden verdrievoudigd.

Daarnaast koestert Lotus, in handen van de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, ambities om in China een nieuwe fabriek voor de fabricage van elektrische suv-modellen te bouwen. Die fabriek zou jaarlijks ongeveer tienduizend auto’s moeten maken.

Om die plannen te realiseren zou Zhejiang plannen koesteren om het Britse automerk naar de beurs te brengen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een mogelijke waarde van meer dan 15 miljard dollar.

Elektrische Hypercar

De Emira komt met twee verschillende motoren op de markt. Enerzijds kan er gekozen worden voor een tweeliter-motor die door Mercedes-Benz AMG is aangeleverd, maar er is ook een krachtbron van drieënhalve liter van Toyota Motor, waarmee ook de bestaande modellen Evora en Exige zijn uitgerust, beschikbaar.

Lotus werkt verder ook aan de ontwikkeling van de Evija, een elektrische hypercar met een verkoopprijs van 2 miljoen dollar die als de krachtigste auto van de wereld wordt bestempeld. Daarnaast heeft Lotus ook een samenwerking opgezet met Alpine, dochter van Renault, voor de ontwikkeling van een elektrische sportwagen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20