Wat als wachten tot de volgende maand om je salaris te ontvangen een achterhaald systeem zou zijn? En wat als er andere vormen van betaling voor geleverde arbeid bestonden? Wat zouden de voor- en nadelen zijn?
In het nieuws: in België is het real-time loon nog weinig bekend, maar veel werknemers tonen interesse. Volgens een enquête van iVOX staat zelfs één op de drie Belgen er positief tegenover.
- Real-time beloning houdt simpelweg in dat je onmiddellijk betaald wordt na het leveren van een prestatie. Met andere woorden, er is geen nood om tot de volgende maand te wachten om je salaris te ontvangen.
- Eventuele belastingen en sociale bijdragen kunnen al bij de uitbetaling worden ingehouden, dus dat vormt geen probleem.
- Werknemers zouden dan meteen hun nettoloon ontvangen.
- Dit concept spreekt vooral jongeren aan. 44 procent van de ondervraagden jonger dan 34 ziet de voordelen van zo’n vergoeding, tegenover slechts 20 procent van de 55-plussers.
Uitgezoomd: de enquête werd uitgevoerd onder 1.000 Belgen met uiteenlopende professionele profielen: vaste werknemers (44,8%), gepensioneerden zonder flexi-job (28%), werkzoekenden (17,2%), interimarbeiders (4,9%) en anderen met dienstencheques (2,2%).
- 30,6 procent van hen gaf aan dat ze zouden kiezen voor real-time beloning als die mogelijkheid werd aangeboden.
- De meerderheid (35%) reageerde neutraal, wat aantoont dat het concept nog niet echt bekend is in België, aldus de enquête.
Hybride loon, alleen voordelen?
Naast de onbekendheid met het concept zijn de voor- en nadelen van een real-time salaris onderwerp van verdeeldheid.
- Aan de ene kant biedt dit type beloning zekerheid, omdat je sneller betaald wordt, waardoor er minder risico op betalingsachterstand is.
- Dit kan de financiële stress verminderen.
- Sommigen zouden meer voldoening halen uit hun werk als ze direct betaald worden voor hun inspanningen.
- Aan de andere kant kan het leiden tot een gebrek aan financiële discipline. De respondenten maken zich zorgen over het risico dat ze hun salaris meteen zouden uitgeven na ontvangst, waardoor sparen moeilijker wordt.
- Het gebrek aan een maandoverzicht zou voor sommigen een bron van financiële onzekerheid zijn.
- Meerdere respondenten uiten ook bezorgdheid over de complexiteit die dit zou toevoegen aan de fiscale sfeer. Een begrijpelijk obstakel, en daarom zou België een wettelijk kader moeten ontwikkelen voordat het dit soort beloning kan aanbieden.
Een sterk argument voor werkgevers?
De mogelijkheid om in real-time je loon te ontvangen zou geen doorslaggevend argument zijn bij de keuze van een werkgever voor 45% van de respondenten. Slechts 15% zou hier rekening mee houden. Met andere woorden, het huidige systeem, waarbij men het salaris aan het einde of het begin van de volgende maand ontvangt, blijft voorlopig nog populair.