London City Airport versoepelt als eerste luchthaven regels rond vloeistoffen in handbagage

De controle op handbagage op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk gaat de komende tijd fors versoepelen. De grootste aanpassing gaat over het meenemen van vloeistoffen. Daarvoor mogen reizigers in de toekomst in totaal tot twee liter meepakken. Dat moet ook niet langer per 100 milliliter verpakt zitten. Die nieuwe regels gaan eind deze maand als eerste in op London City Airport.

Wat ging eraan vooraf?

 • In 2006 zijn de regels rond vloeistoffen in handbagage op vliegtuigen wereldwijd strenger geworden. Kort daarvoor was er in de Londense luchthaven Heathrow namelijk een aanslag verijdeld. De terroristen wilden toen die aanslag plegen op trans-Atlantische vliegtuigen met van waterstofperoxide afgeleide explosieven in frisdrankflessen.
 • Sindsdien geldt overal een zogenaamde 100 milliliter vloeistofregeling. Daarbij mogen alleen vloeistofcontainers van maximaal 100 milliliter meegenomen worden in handbagage. Grotere hoeveelheden mogen enkel mee met de ingecheckte bagage.
 • Bovendien moeten elektronische apparaten, zoals laptops of tablets, uit tassen of valiezen gehaald worden bij de controle.

Wat verandert er?

 • Dankzij nieuwe 3D-scanners, vergelijkbaar met CT-scanners in ziekenhuizen, in luchthavens is er nu de mogelijkheid om die regels rond handbagage te versoepelen. Proeven met die verbeterde scanners lopen als sinds 2018 in enkele grote luchthavens in de UK. Ook in luchthavens in de Verenigde Staten wordt er al enige tijd mee geëxperimenteerd.
 • In het Verenigd Koninkrijk was het plan aanvankelijk om alle grote luchthavens tegen eind 2022 te voorzien van zo’n nieuwe, gesofisticeerde scanners. Door de coronacrisis is die deadline echter verlengd naar juni 2024.
 • Maar eind deze maand, juist op tijd voor de paasvakantie, wordt de nieuwe regeling als eerste ingevoerd in London City Airport. De komende maanden volgen ook alle andere grote luchthavens.
 • Volgens nieuwe regels moeten reizigers de vloeistoffen in hun handbagage niet langer verdelen in vloeistofcontainers van 100 milliliter. Ze mogen daarentegen in totaal 2 liter meepakken. Die vloeistoffen moeten ook niet langer in een doorschijnende verpakking zitten en bovengehaald worden aan de controle.
 • Ook elektronische apparaten mogen in een valies of zak blijven zitten.
 • Door de nieuwe regels moet de controle van handbagage veel sneller verlopen. Op die manier hopen de Britse luchthavens lange wachttijden op drukke momenten te voorkomen.

Wat mogen we nog verwachten?

 • Na de UK is Spanje het volgende land dat, dankzij nieuwe scanners, soepelere regels rond handbagage op vliegtuigen gaat invoeren. In 2024 gaan die al van kracht in Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat. Daarna volgen onder andere Palma de Mallorca en andere grote luchthavens.
 • De Europese Commissie is algemeen voorstander van het versoepelen van de huidige beperkingen. Concrete datums daarvoor zijn er echter nog niet.
Meer