Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko zegt dat de wereld op weg is naar “een grote oorlog die geen winnaar zal kennen”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, een belangrijke bondgenoot van Vladimir Poetin, waarschuwde dinsdag dat het westerse beleid de wereld dichter bij “de afgrond van een grote oorlog” brengt, die geen winnaars zal kennen.

Loekasjenko zou de opmerking gemaakt hebben tijdens een ceremonie ter ere van afgestudeerde studenten van de nationale militaire academie van het land en hooggeplaatste officieren.

Escalerende oorlog

Poetin en Loekasjenko zijn al jaren nauwe bondgenoten. De Wit-Rus is een uitgesproken voorstander van Poetins oorlog in Oekraïne, die volgens hem is uitgelokt door het Westen. Daarnaast waarschuwde hij voor de grotere vertakkingen van het conflict in Oost-Europa. In een brief aan de secretaris generaal van de VN, António Guterres, zei hij dat de internationale bijdragen aan de militaire inspanningen van Oekraïne zouden kunnen leiden tot een nieuwe wereldoorlog.

Recent maakten de economische grootmachten van de G7 bekend dat ze Oekraïne ook op de lange termijn blijven steunen. De VS stuurde daarnaast een geavanceerd raketsysteem naar Kiev, dat door de Oekraïners al gebruikt is om zo’n twintig opslagplaatsen van munitie voor Russische artillerie te vernietigen.

Systeem van wereldwijde veiligheid wordt ontmanteld

“Westerse landen, openlijk gestuurd door de Verenigde Staten, ontmantelen met hun sancties het systeem van wereldwijde veiligheid. Dat doen ze op een methodische wijze en zelfs tegen de zin van hun eigen bevolking in”, zei Loekasjenko in zijn toespraak op de militaire academie.

Loekasjenko besprak ook de recente stappen van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO. “Het neutrale Zweden en Finland hebben plotseling de wens geuit om met spoed lid te worden van de NAVO. Het militaire blok is, in strijd met zijn eigen regels, bereid hen versneld toe te laten tot het bondgenootschap en dat zonder naar de mening van de volkeren van deze landen te vragen”. 

Terwijl de meeste Europese landen de Russische invasie veroordelen en Oekraïne in zijn verzet steunen, heeft het regime van Loekasjenko zich ontpopt als trouwe bondgenoot van Poetin. Het verklaarde zich bereid om kernraketten op zijn eigen grondgebied te plaatsen, mocht het tot een escalatie komen met het Westen. “Wit-Rusland is de andere agressor in deze oorlog tegen Oekraïne”, zei de voorzitter van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, op 27 februari dit jaar.

(lb)

Meer