Loekasjenko zet de deur open voor Wit-Russische kernraketten

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, heeft bekendgemaakt dat het land klaar is om kernraketten op zijn grondgebied te plaatsen, mocht het tot een escalatie komen met het Westen. In eerste instantie zou het gaan om Russische kernwapens, maar ook de optie tot eigen “super-nucleaire wapens” ligt op tafel.

De president deed de uitspraken bij zijn bezoek aan de Osipovsky-site, waar Wit-Rusland nucleaire wapens bewaart. “Als het nodig is, zetten we nucleaire – en super-nucleaire – wapens in om ons territorium te verdedigen”, zei Loekasjenko aan de nationale media. “Als er geen dreigingen van vijandige landen waren, zou Wit-Rusland in geen honderd jaar kernwapens plaatsen”.

Niet-nucleaire zone

Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 waren er in Wit-Rusland 91 kernwapens aanwezig, die onder druk van de Amerikanen moesten verdwijnen. De raketten werden aan Rusland overgemaakt en Wit-Rusland tekende de Nuclear Non-Proliferation Treaty. In de grondwet werd zelfs opgenomen dat het land een “nucleair-vrije zone” werd.

De huidige geopolitieke ontwikkelingen kunnen daar echter verandering in brengen. Het land is momenteel mee verwikkeld in de crisis rond Oekraïne. Het sluit zich openlijk aan bij grote buurman Rusland, en laat president Vladimir Poetin zelfs toe om zijn militaire troepen op Wit-Russisch grondgebied te plaatsen. Ook voeren ze samen grootschalige militaire oefeningen uit.

Later deze maand houdt Wit-Rusland een referendum om een grondwetswijziging door te voeren, op initiatief van Loekasjenko. Als de wijziging wordt goedgekeurd, mag het land weer Russische kernraketten huisvesten. Dit zou bijzonder kwalijk nieuws zijn voor de NAVO, aangezien op die manier Rusland raketten kan plaatsen op enkele kilometers van de grens met Polen. In de Russische exclave Kaliningrad staan momenteel al Iskander-raketten opgesteld op enkele kilometers van de grens.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20