Lockdownfeestje prins Joachim legt nieuw beleid Paleis bloot

Een koerswijziging op het Paleis: enkel de koning, koningin en troonopvolger tellen, toch als het om public relations gaat.

  • Deze week lekte het nieuws dat prins Joachim, een neefje van koning Filip, Covid-19 had opgedaan. De omstandigheden waren nogal spectaculair: de prins had een trip naar Spanje gemaakt, was daar aanwezig op een lockdownfeestje, en had de regels rond reizen en quarantaine dus zwaar geschonden.
  • Het bracht meteen het koninklijk Paleis in verlegenheid. Zou je denken. Maar in Le Soir staat een erg interessante uitleg, die de nieuwe politiek van de koninklijke familie onthult. Daar voelen ze zich niet langer verantwoordelijk voor wat de belendende percelen van de familie uitspoken. In feite zijn er maar drie personen die er toe doen, voor het Paleis, zo weet Le Soir: enkel de koning, koningin, hun kinderen en dan vooral troonopvolger Elisabeth tellen. De rest? In feite niet belangrijker dan andere burgers.
  • Interessant dus, want het was ooit anders. Jarenlang volgde de pers elke strapats van prins Laurent, die dieren ging redden, met dure sportwagens vrouwen oppikte, en ondertussen bossen aan het planten was in het Libië van Khadafi.
  • Zowel Laurent als prinses Astrid hun rollen zijn dus sterk herleid. Ze hebben, net als koning Albert en koningin Paola, geen chauffeurs, medewerkers of bodyguards meer, tenzij ze iets in opdracht van het Paleis doen. Voor al hun andere activiteiten hebben ze zelf een dotatie, en moeten ze dus uit eigen zak alles betalen.
  • In 2019 besteedde de staat welgeteld 36.614.000 euro aan het koningshuis. De grootste persoonlijke dotatie ging naar koning Filip, die 12.267.000 euro kreeg. Daarnaast ontving koning Albert welgeteld 961.000 euro in een dotatie, prinses Astrid 334.000 euro, en prins Laurent 320.000 euro, zo blijkt uit cijfers die Jobat publiceerde.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20