Liverpool niet langer werelderfgoed; Unesco vernietigend over vastgoedontwikkelingen

Liverpool is niet langer opgenomen in het werelderfgoed van de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Dat heeft Tian Xuejun, voorzitter van de erfgoedcommissie van de Unesco, aangekondigd. Daarbij wordt opgemerkt dat jarenlange vastgoedontwikkeling aan de historische waarde van de victoriaanse dokken van de stad een onomkeerbaar verlies heeft bezorgd.

Tian Xuejun beklemtoonde dat de uitzonderlijke universele waarde van de waterkant van Liverpool door nieuwe gebouwen – waaronder het nieuwe stadion voor voetbalclub Everton – compleet was uitgehold.

Vernederend

“De beslissing van de Unesco betekent voor de stad een vernederende slag”, voert de Britse krant The Guardian aan. “Liverpool is slechts de derde locatie die in de meer dan vijftigjarige geschiedenis van het werelderfgoed zijn beschermde status verliest.”

“Die twijfelachtige eer viel eerder alleen te beurt aan het Arabische Oryx-heiligdom van Oman veertien jaar geleden, twee jaar later gevolgd door de Elbe-vallei in de Duitse stad Dresden.”

Liverpool had zeventien jaar geleden de status van werelderfgoed gekregen. De stad werd daarbij beloond voor zijn belangrijke rol in de economische uitbouw van het British Empire en voor de architecturale waarde van de waterkant.

Een opname in het werelderfgoed biedt historische sites toegang tot conservatie-financiering van de Verenigde Naties en een bescherming – onder de Conventies van Genève – tegen vernielingen door oorlogsgeweld. Bovendien wordt het erfgoed van de Unesco in toeristische gidsen over de hele wereld vermeld.

De Unesco heeft echter al negen jaar gewaarschuwd voor een mogelijke schrapping. Daarbij waarschuwde de organisatie dat allerhande vastgoedprojecten de skyline van de stad aanzienlijk veranderden en de erfgoedwaarde van de waterkant vernietigden.

Onder meer werd gewezen naar ontwikkelingen zoals Liverpool Waters, een project van 5,5 miljard pond om voorheen ongebruikt land te bebouwen. 

Macht vastgoedontwikkelaars

“Dit alles heeft geleid tot een ernstige verslechtering en een onomkeerbaar verlies van de uitzonderlijke universele waarde van het gebied, samen met een aanzienlijk verlies aan authenticiteit en integriteit”, beklemtoonde de Unesco.

“Onder invloed van deze projecten is de kwaliteit van de waterkant zo verslechterd dat het gebied alle kenmerken heeft verloren die eerder tot een opname op de werelderfgoedlijst hadden geleid.” Daarbij werd ook gewezen op het nieuwe voetbalstadion dat Everton aan het dok Bramley-Moore wil bouwen.

Joanne Anderson, de burgemeester van Liverpool, stelde bijzonder ontgoocheld te zijn over de beslissing van de Unesco. Anderson voegde eraan toe dat de stad overwoog om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Jayne Casey, de creatief directeur van Liverpool Capital of Culture dertien jaar geleden, wees er echter op dat het al lang duidelijk is dat de stad door vastgoedontwikkelaars wordt gedomineerd. Dat heeft volgens haar ook het artistieke leven in de stad verstikt.

(tb)

Meer