LIVE – Belgische inflatie zwakt af, Russische brain drain, iedereen programmeur met AI

18.03 – UCB en AB InBev zetten druk op de Bel20

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,7 procent lager afgesloten en de Bel20 verloor maar liefst 1,6 procent.

  • De Belgische sterindex zag het verlies deze namiddag verder oplopen door de rake klappen die AB InBev en UCB hebben gekregen. De biergigant verloor 3,15 procent nadat uit cijfers van Nielsen bleek dat de verkoopvolumes in Bud Light blijven zakken.
  • UCB dook 3,95 procent naar beneden. Er is vrees dat de Brusselse farmaceut wellicht meer vertraging oploopt met het verkrijgen van goedkeuring in de VS voor Bimzlex, wat de nieuwe kaskraker van UCB moet worden. 
  • Melexis was dan weer de sterkhouder van de Bel20 met een winst van 1,45 procent.

17.48 – Russische brain drain bereikt historisch hoogtepunt

De Russische emigratie heeft een historisch hoogtepunt bereikt: alleen al in 2022 vertrokken volgens berekeningen ? van de Brusselse denktank Bruegel ongeveer 1,3 miljoen personen.

  • Al vóór de Russische inval in Oekraïne zochten jongere en hoger opgeleide mensen in Rusland kansen in het buitenland; met de oorlog en de mobilisatie is die trend versneld.
  • De situatie is vooral nijpend onder informatici, waardoor de Russische regering genoodzaakt is om van smeken en dreigen over te gaan op het verstrekken van gesubsidieerde hypotheken om hen over te halen te blijven.
    • Volgens overheidscijfers zouden in 2022 ongeveer 100.000 IT-specialisten Rusland verlaten, oftewel zo’n 10% van het technisch personeel – een aantal dat waarschijnlijk een onderschatting is.
  • De economische uitdagingen van Rusland zullen alleen maar groter worden naarmate de oorlog voortduurt zonder dat het einde in zicht is. Maar de landen die tegen de oorlog zijn, kunnen het zich niet veroorloven hun druk te verminderen.

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in

17.29 – Als de prijzen van voedingsgrondstoffen dalen, waarom wordt de winkelkar dan steeds duurder?

17.01 – Amerikanen torsen 1.000 miljard dollar aan creditcardschulden

Amerikanen torsen nu 1.000 miljard dollar aan creditcardschulden, dat is een absoluut record en 250 miljard dollar meer dan 2 jaar geleden, blijkt uit berekeningen van de St. Louis Fed.

Een doorsnee Amerikaans huishouden heeft nu 10.000 dollar aan creditcardschuld. Wie dat bedrag wenst terug te betalen à rato van 250 dollar per maand en met 24 procent rente, betaalt tot 2030 en geeft in totaal 20.318 dollar uit, het dubbele van de originele schuld. Dat veronderstelt ook dat je de kaart niet meer gebruikt.

16.44 – Marktwaarde Nvidia rondt de kaap van 1.000 miljard dollar

Nvidia blijft het goed doen sinds de publicatie van de kwartaalresultaten vorige week. Momenteel noteert de chipgigant 4,85 procent in de plus, waardoor het bedrijf nu zo’n 1.000 miljard dollar waard is op de beurs.

In totaal zijn er nu vijf beursbedrijven die minstens 1.000 miljard dollar waard zijn. Naast Nvidia hebben we ook nog Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon.

15.38 – Nasdaq schiet uit de startblokken

Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,2 procent in de min en wint de S&P500 0,5 procent. De Nasdaq is de sterkste stijger. De techindex doet er 1,3 procent bij.

14.52 – Belegger sleept UBS voor de rechter omdat “overnameprijs Credit Suisse te laag was”

UBS is aangeklaagd door een belegger die beweert dat de bank minder heeft betaald dan Credit Suisse waard was op het moment van de overname. In maart heeft de grootste bank van Zwitserland, onder druk van de Zwitserse overheid, haar concurrent overgenomen voor 3 miljard Zwitserse frank. Dat was een fikse korting tegenover de beurswaarde op dat moment. Volgens Zwitserland was die ingreep noodzakelijk om een bankencrisis op het Europese vasteland te vermijden.

  • “Bij een overname krijgen de aandelen normaal gesproken een hoge premie”, staat er in de aanklacht, waarover het persagentschap Bloomberg bericht.

14.26 – Spaanse verkiezingen bevestigen Europese ruk naar rechts

Verkiezing na verkiezing neigt Europa steeds meer naar rechts. Over een jaar kunnen de Europese verkiezingen van 9 juni 2024 deze verschuiving bevestigen.

In Spanje leidden de lokale verkiezingen op zondag 28 mei tot een zware nederlaag voor links. Premier Pedro Sánchez kondigde onmiddellijk vervroegde parlementsverkiezingen aan op 23 juli. Het is waarschijnlijk dat deze verkiezingen zullen leiden tot een overwinning voor rechts (Partido Popular), met steun van extreemrechts (Vox).

In de afgelopen maanden hebben we vergelijkbare ontwikkelingen gezien in landen als Griekenland, Finland, Zweden en Italië. In de herfst zullen de Polen moeten kiezen tussen twee rechtse partijen, één conservatief (aan de macht) en één liberaal. In Duitsland staat de extreemrechtse partij AfD in de peilingen twee punten voor op de Groenen (die aan de macht zijn).

12.40 – Geen welvaartsstaat zonder werkenden

Er is een opmerkelijk regionaal verschil in de evolutie van die arbeidsongeschiktheid. De voorbije tien jaar nam die toe in elk van de drie gewesten.

  • Maar in Vlaanderen was er een toename met 20%, terwijl die in Brussel opliep tot 50% en in Wallonië zelfs tot 80% (terwijl Vlaanderen en Wallonië tien jaar geleden wel startten van hetzelfde niveau van arbeidsongeschiktheid. ?
  • Zou werken dan echt zoveel zwaarder zijn in Wallonië dan in Vlaanderen, of spelen andere factoren, zoals controle en opvolging, toch ook een rol daarbij? ? Alle details hier

12.28 – Op maandbasis dalen de voedselprijzen lichtjes

Terwijl er op jaarbasis opnieuw sprake is van een forse toename van de voedselprijzen, zijn die op maandbasis lichtjes gestegen. Dat merkt econoom Stijn Baert op in een eerste reactie op het Belgische inflatiecijfer. In vergelijking met april is voedsel (zonder alcohol) 0,3 procent goedkoper geworden.

  • “Dat is een contrast met de vorige zeven maanden, toen voeding alleen maar duurder werd, en dat vaak met grote sprongen”, klinkt het. “Maandschommelingen zijn natuurlijk altijd een slechte graadmeter voor sterke conclusies. Zet de stabilisatie van de voedingsprijzen zich volgende maand verder? Dat is de hamvraag voor de Indexcommissie van volgende maand.”

12.12 – Bel20 verliest terrein na publicatie inflatiecijfer

Terwijl de Eurostoxx50 0,35 procent in de plus noteert, laat de Bel20 0,35 procent liggen. Het voorbije halfuur, na de publicatie van het Belgische inflatiecijfer (zie hieronder), dook de Belgische sterindex dieper in het rood. De index daalde tijdens die tijdsspanne van 3.633 naar 3.628 punten.

  • Binnen de Bel20 is Melexis met een koerswinst van 2,7 procent de sterkste stijger.
  • UCB duikt 2,3 procent naar beneden.
  • Elia verliest 1,45 procent, maar het aandeel noteert ex-dividend.

11.31 – Belgische inflatie daalt verder

De Belgische inflatie bedroeg 5,2 procent (op jaarbasis) in mei, tegenover 5,6 procent in april. Dat leren de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

  • Statbel merkt op dat de terugval van de consumentenprijzen het gevolg is van de dalende energieprijzen.
  • De voedselprijzen blijven wel hoge toppen scheren. Voeding is op jaarbasis 15,51 procent duurder geworden.

Meer weten? Lees dan zeker dit stuk!

10.42 – Inflatie in Spanje licht gedaald

De Spaanse inflatie is in mei gedaald. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek.

  • De prijzen daalden in mei met 0,1 procent op maandbasis. In april bedroeg de stijging van de consumentenprijzen nog 0,6 procent. 
  • Op jaarbasis was er in Spanje sprake van een inflatie van 3,2 procent tegen 4,1 procent in april. 

10.27 – Opmerkelijke uitspraak van Cathie Wood: “Nvidia is te duur”

Volgens techinvesteerder Cathie Wood is de chipgigant Nvidia overgewaardeerd. De aandelenkoers is sinds begin dit jaar met ruim 170 procent de hoogte ingeschoten.

  • “Sinds 2014 gelooft Ark Invest (het investeringsbedrijf van Wood) dat Nvidia de AI-toekomst eerder zag dan de meeste andere chipbedrijven, en nu geloven we dat de chipreus de AI-tijdperk zal blijven voortstuwen. Met 25 keer de verwachte inkomsten voor dit jaar loopt Nvidia echter voor op de curve”, klinkt het in een tweet.

09.09 – Bel20 opent rood

Kort na het openen van de beurs in Brussel staat de Bel20 zo’n 0,15 procent lager.

  • Melexis voert de spits aan, met een winst van 1,24 procent. Maar onderaan trekken UCB (-1,84 procent) en Elia (-1,12 procent) de index naar omlaag.

08.15 – 10 landen met laagste productiekosten allemaal in Azië

Uit cijfers van the World of Statistics blijkt dat het in Aziatische landen nog steeds het goedkoopst is om te produceren.

  • India is het goedkoopst, gevolgd door China en Vietnam.
  • De rest van de top 10 wordt aangevuld door andere Aziatische landen.

08.04 – BNP Paribas Fortis ziet spaarrente eind 2024 stijgen tot 1 procent

Dat zei CEO Michael Anseeuw in een interview met De Tijd. Al is dit een gemiddelde en moet elke bank dit bepalen op basis van haar businessmodel.

  • De bank biedt nu een rente van 0,25 procent aan. Onder meer door langlopende kredieten, die nog aan een lagere rente werden verleend, zou een verhoging nu nog niet aan de orde zijn.
  • Anseeuw waarschuwt dat indien de overheid de banken zou verplichten om de rente op te trekken, banken misschien meer risico zouden nemen om de verloren winst goed te maken. De andere piste is dat de rente voor kredieten ook omhoog moet.
  • Lees er hier meer over.

7.22 – Iedereen kan programmeur worden door AI, zegt Nvidia-topman

Door de opkomst van kunstmatige intelligentie kan iedereen een computerprogrammeur worden, zei Nvidia-CEO Jensen Huang maandag.

  • Het enige wat mensen nodig zullen hebben om een programmeur te zijn, is het vermogen om tegen een computer te spreken.
  • Huang spreekt van het einde van “de digitale kloof” en een “revolutie” in de computerwereld. “Dit gaat letterlijk elke industrie raken”, zei de Nvidia-topman.

6.14 – Spanningen in Kosovo: NAVO-soldaten raken gewond tijdens confrontaties

Zo’n 25 soldaten van KFOR, de NAVO-vredesmissie in Kosovo, raakten maandag gewond tijdens betogingen van lokale Serviërs.

  • De Serviërs protesteren tegen de benoeming van drie burgemeesters uit de Albanese gemeenschap, nadat zij de lokale verkiezingen hadden geboycot.
  • Intussen heeft de president van Servië het leger van het land op het hoogste niveau van paraatheid geplaatst. De president van Kosovo, Vjosa Osmani, zei dat zijn Servische tegenhanger Aleksandar Vucic Kosovo wil destabiliseren.
  • Lees hier meer.
Meer