Nationale Veiligheidsraad past voor verdere versoepelingen

Tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad maakte premier Sophie Wilmès bekend dat er geen verdere versoepelingen komen. De hete aardappel wordt doorgeschoven naar volgende week donderdag.

  • Voor aanvang van de persconferentie liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bij VTM Nieuws optekenen dat verdere versoepelingen niet aan de orde zijn. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vulde even later aan dat er evenwel geen strengere maatregelen komen.
  • Premier Sophie Wilmès (MR) had het even over de timing van de mondmaskerverplichting, die sinds afgelopen zaterdag in voege is. ‘Tijdens de lockdown was het dragen van een masker niet noodzakelijk. Mensen moesten thuisblijven’, vertelt ze. Nu we vrijer zijn, is dat wel nodig zijn. ‘Mensen die zich niet houden aan het verplicht dragen van een mondmasker riskeren nog altijd een boete van 250 euro.’
  • ‘De epidemie wint weer aan kracht, hetzij bescheiden. Dat is niet goed’, zegt Wilmès. ‘Tot nu hebben we de beslissing om een nieuwe fase in te gaan altijd een paar dagen tevoren genomen. We zullen dus pas volgende week donderdag inschatten hoe de epidemiologische situatie is’, stelt de premier, die herhaalt dat veel afhangt van ons eigen gedrag.
  • Het is niet de bedoeling om veel drinks en andere evenementen te organiseren. ‘Het aantal besmettingen is sterk gestegen bij jongeren’, waarschuwt Wilmès. Ze geeft ook mee dat de bubbel van 15 mensen per week behouden blijven en dat reizende Belgen alle veiligheidsmaatregelen ook in acht moeten nemen tijdens hun vakantie.
  • Wilmès had het ook nog over een eventuele tweede golf. ‘Het België van vandaag is niet hetzelfde als in februari. We hebben een indrukwekkende expertise opgebouwd. (…) We blijven onze zwakke punten verbeteren’, zei ze. De strategische stock van mondmaskers is aangevuld, maakte de premier bekend. Wilmès deed een oproep om de voorziene mondmaskers voor de bevolking op te halen bij de apotheek.
  • ‘Zorg voor uzelf. Zorg voor anderen’, was de slotboodschap van Wilmès.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20