Vlaamse regering neemt aanvullende maatregelen om coronavirus in te dijken

De Vlaamse regering neemt bijkomende maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dammen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hield ook een warm pleidooi voor solidariteit. Lees hieronder de concrete ingrepen.

  • De Vlaamse regering maakt onmiddellijk 100 miljoen euro vrij voor crisiswaarborgen aan bedrijven. ‘Bedrijven met financiële moeilijkheden met bestaande schulden kunnen een nieuwe schuldenregeling vragen. De Vlaamse overheid wil vertrouwen geven aan de banken en zal voor 75 procent garant staan’, zegt minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).
  • Ondernemingen, zoals cafés en restaurants, die volledig moeten sluiten, kunnen aanspraak maken op een eenmalige premie van 4.000 euro. Zaken die enkel in het weekend moeten dichtblijven, krijgen een forfaitair bedrag van 2.000 euro. ‘Als de maatregelen verlengd worden na 3 april, komt er een vergoeding van 160 euro per sluitingsdag bovenop’, stelt Crevits.
  • Er is ook aandacht voor particulieren. De Vlaamse regering gaat zo snel mogelijk samenzitten met bankenkoepel Febelfin. ‘We gaan daar maatregelen bespreken om ervoor te zorgen dat gezinnen, die bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid minder inkomsten hebben, niet in de problemen komen’, zegt de minister van Werk.
  • Vlaamse ambtenaren moeten maximaal thuiswerken. Minister van Binnenlandse Zaken Bart Somers (Open Vld) vraagt ook aan de lokale besturen om dergelijke initiatieven te nemen bij het eigen personeel.
  • Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigt extra budget aan voor de levering van mondmaskers, goed voor een bedrag van 7 miljoen euro.
  • Alle gebedshuizen in Vlaanderen, zoals kerken, moskeeën en synagogen, worden gesloten. Begrafenissen en huwelijken in intieme kring zijn mogelijk.
  • Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele verleent uitstel voor de betaling van de onroerende voorheffing van bedrijven. Pas in het najaar moet die betaald worden. ‘Zo creëren we een ademruimte van 1 miljard euro’, geeft hij aan.
  • In september komt er een extra begrotingsaanpassing. ‘Dan hebben we een we een beter zicht op de gevolgen’, zegt minister Matthias Diependaele (N-VA). Er werd ook gevraagd aan de Europese Commissie om begrotingstechnisch meer soepelheid te krijgen.
  • Binnen de toeristische sector komt er eveneens extra budget. 5 miljoen euro erbij om de gevolgen van de crisis aan te pakken, maakt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekend.
  • Bij De Lijn zijn er vanaf zaterdag geen betalingen met cash geld meer mogelijk. ‘We willen het aantal fysieke transacties zoveel mogelijk beperken, op de voertuigen én in de winkels’, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Mogelijke alternatieven zijn sms-tickets, bankkaarten en de applicatie van De Lijn.
  • Tot slot vroeg de Vlaams minister-president, ook minister van Cultuur om de ticketprijs van afgelaste voorstellingen niet terug te eisen. ‘We zitten samen in die boot, en we kunnen dit samen aan’, zei Jambon. Hij beklemtoonde ook dat subsidies voor geschrapte voorstellingen niet ingetrokken worden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.