Het Overlegcomité zat sinds 13u deze namiddag samen. De druk om de ‘gedeeltelijke lockdown’ strikter te maken was immens. Hier hoort en leest u wat de politici van de federale regering en de deelstaten hebben beslist.
Het was zo goed als onvermijdelijk. De verwachte kentering in de cijfers kwam er niet, integendeel. Ziekenhuizen zagen hun maximumcapaciteit gevaarlijk dichtbij komen. De roep van wetenschappers en medisch personeel om een strengere lockdown klonk oorverdovend.
Het Overlegcomité, waarin de federale regering samenzit met de verschillende deelstaten, kwam deze namiddag samen om te beslissen over diepgaande verdere maatregelen. Sinds 19u houden de politici een persconferentie om de strengere regels toe te lichten.
‘Ons land bevindt zich in een sanitaire noodtoestand’, zo trapte premier De Croo de persconferentie af.
Om te voorkomen dat onze ziekenhuizen en onze zorgverleners bezwijken onder de werkdruk, moeten we allemaal onze fysieke contacten zoveel mogelijk beperken. ‘We moeten dat zo snel en zo radicaal mogelijk doen’, aldus de premier. ‘Daarom gaan we over tot een verstrengde lockdown.’
Wat de lockdown 2.0 concreet inhoudt is het volgende:
- Dezelfde regels gelden voor het hele grondgebied.
- ‘Niet-essentiële verplaatsingen‘ zijn toegelaten.
- Regel van vier vervalt. U mag nog één persoon bij u thuis uitnodigen.
- Buitenshuis mag u nog vier andere personen ontmoeten. De bedoeling is om voldoende te kunnen bewegen.
- Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten. Voedingswinkels en supermarkten blijven open.
- Niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers, moeten ook hun deuren sluiten.
- Herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november in plaats van het eerder aangekondigde 13 november.
- Telewerk wordt verplicht. Als dat niet mogelijk is zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijven mogen dus in principe wel doorwerken.
- Bars en restaurants in hotels moeten sluiten. Maaltijden mogen nog genuttigd worden op de kamer.
- Vakantieparken moeten vanaf 3 november sluiten.
- Reizen naar het buitenland worden ten zeerste afgeraden.
- Begrafenissen worden beperkt tot 15 personen, koffietafel of receptie achteraf is verboden.
De maatregelen gaan in zondagavond om middernacht. In eerste instantie gelden ze anderhalve maand tot 13 december. Binnen 15 dagen volgt de eerste evaluatie. ‘Dit zijn de maatregelen van de laatste kans’, benadrukt De Croo. ‘Het zal een werk van lange adem zijn, waaraan iedereen moet bijdragen.’
‘We gaan dit virus enkel verslaan als we de strijd samen voeren, samen zijn we sterker’, zo beëindigde premier De Croo zijn betoog.
Vandenbroucke: ‘Maatregelen gaan ons sociaal leven stilleggen’
Minister van Volksgezondheid erkende dat de maatregelen ons sociaal leven gaan stilleggen. Om te vermijden dat alleenstaanden in een sociaal isolement verzeilen, mogen zij nog één iemand extra bij hun thuis uitnodigen.
Hij verwees naar de situatie in onze zorginstellingen: ‘De situatie in de ziekenhuizen is uitermate kritiek.’ Hij had het niet enkel over de situatie van COVID-patiënten die er zwaar aan toe zijn, maar ook van het medisch personeel ‘dat niet kan werken zoals ze zouden moeten werken’. Dat is volgens hem bijzonder zwaar. Hij wees op de moed en het doorzettingsvermogen van het verplegend personeel.
‘Als intensieve zorgen volzet is, gaat de deur dicht!’
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
‘Als de cijfers zo blijven zo blijven verder evolueren, komt er een moment dat de deuren van de afdeling intensieve zorgen dichtgaan, en dicht blijven voor eender welke patiënt’, waarschuwde minister Vandenbroucke. ‘Dan moeten deze moedige mensen keuzes maken die ze niet willen maken.’
Daarom drukte hij de bevolking op het hart om de regels na te leven: ‘We moeten nu uit elkaars buurt blijven, om later terug samen te zijn’, zo sloot minister Vandenbroucke af.
Jambon: ‘Minstens de helft van de lessen voor tweede en derde graad moet online gebeuren’
Vlaams minister-president Jan Jambon gaf tekst en uitleg bij de beslissingen over het onderwijs. Voor alle onderwijsniveau’s worden de fysieke lessen dus pas hervat op 16 november, na een verlengde herfstvakantie.
De basisschool en de eerste graad secundair onderwijs krijgen vanaf dan weer alle lessen in de klas. De tweede en derde graad mogen vanaf dan maximaal 50 procent van hun lessen fysiek krijgen, de rest moet via afstandsonderwijs gebeuren. Voor de rest mogen de scholen die verhouding zelf invullen. Dit onderwijsregime geldt tot minstens 1 december.
‘Vermijd winkelen op buitenlandse webshops.’
Vlaams minister-president Jan Jambon
Het hoger onderwijs moet tot het einde van het jaar inzetten op afstandsonderwijs. Praktijklessen ‘en van die toestanden’ mogen wel nog doorgaan op de campus, aldus Jambon. Enkel het eerste jaar kan vanaf 1 december eventueel opnieuw contactonderwijs volgen.
Verder riep de minister-president op om de komende periode te winkelen op Belgische webshops. Veel handelszaken die moeten sluiten zullen volgens hem inzetten op digitale verkoop en afhaalconcepten, ‘en ze kunnen alle steun gebruiken’.
De Croo: ‘We behouden onze vrijheid van verplaatsing’
Premier benadrukte dat verplaatsingen die niet voor het werk of voor noodgevallen zijn niet verboden zijn. Het uitgangspunt van de verstrengde maatregelen is dat we elkaar niet meer besmetten.
‘Als iemand zijn auto neemt om naar een bos 30 km verderop te gaan wandelen, is dat perfect binnen de regels en in de geest van deze nieuwe maatregelen’, legt de eerste minister uit. ‘Ik zie niet in waarom dat verboden zou moeten worden.’