Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist

De Nationale Veiligheidsraad boog zich donderdag over de coronamaatregelen in ons land. Versoepelingen zijn niet aan de orde, een uitgebreide mondmaskerverplichting wel.

  • Het nieuws over de mondmaskerverplichting, onder meer in de horeca, werd voor de persconferentie bekendgemaakt door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij VRT NWS en VTM Nieuws.
  • ‘De laatste cijfers moeten zeer ernstig genomen’, ging premier Sophie Wilmès van start. ‘Het reproductiegetal is sinds vorige week boven de 1 gestegen. Dat is een parameter die erop wijst dat de epidemie opflakkert. We zien dat jongvolwassenen het meest getroffen worden. Daarnaast zijn er ook sterke geografische verschillen.’
  • Fase 5 van de exitstrategie krijgt geen groen licht. Dat betekent dat de voorziene verhoging van de maximumcapaciteit van evenementen nog niet doorgaat. Normaal zouden 400 aanwezigen binnen en 800 aanwezigen buiten toegelaten worden, maar dat mag dus niet.
  • Mondmaskers worden vanaf zaterdag verplicht op markten, kermissen, winkelstraten én in de horeca. ‘De plaatsen zullen bepaald worden door de lokale besturen van de gemeenten’, stelt Wilmès.
  • ‘Het sluitingsuur van de nachtwinkels zal vervroegd worden tot 22.00 uur‘, klinkt het. Ook de registratieplicht voor cafégangers en restaurantbezoekers komt erdoor, al moeten de gegevens na twee weken verwijderd worden.
  • ‘We nemen liever vandaag maatregelen, dan morgen spijt te hebben. We moeten nu allemaal samen handelen. Met alle besturen, met alle burgers. iedereen is verantwoordelijk in deze crisis en daarom herhalen we, tot vervelens toe, de regels die iedereen moet volgen’, hield de premier nog eens een pleidooi voor burgerzin.
  • De sociale bubbels blijven in voege. U mag nog altijd 15 personen per week zien. ‘Ik wil benadrukken dat dit 15 personen per week is, niet per dag. Het in stand houden van deze omvangrijke bubbel is afhankelijk van het gedrag van alle burgers’, waarschuwde Wilmès.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20