Live Beursblog – 8 februari 2023 – Business AM

23.01 – Disney schrapt 7.000 banen

Disney heeft het afgelopen kwartaal een kleiner verlies bij zijn streamingactiviteiten geboekt, terwijl het aantal Disney+ abonnees daalde. Dat bleek nabeurs uit de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf gaat ook snoeien in de kosten en schrapt 7.000 jobs.

 • “We beginnen aan een belangrijke transformatie“, zei CEO Robert Iger, eraan toevoegend dat de plannen gefocust zijn op het hervormingen rond creativiteit en het verlagen van de kosten, wat zou moeten resulteren tot winst bij de streamingactiviteiten.
 • Het afgelopen kwartaal daalde het aantal Disney+ abonnees met circa 1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot 161,8 miljoen abonnees. Analisten rekenden op 162,7 miljoen abonnees.
 • Disney+ is onderdeel van de direct-to-consumer-divisie. Het onderdeel boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 1,1 miljard dollar, wat lager was dan de gemiddelde raming van analisten.
 • De groep Disney boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,3 miljard dollar, in vergelijking met 1,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.
 • De omzet steeg met 8 procent tot 23,51 miljard dollar en de aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,99 dollar per aandeel. Ter vergelijking: vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 0,78 dollar per aandeel op een omzet van 23,44 miljard dollar.
 • Het aandeel Disney noteerde in de elektronische handel nabeurs 2,9 procent hoger.

Morgen meer beursnieuws!

22.15 – Wall Street duikt in het rood

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager gesloten.

 • De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,1 procent tot 4.117,88 punten.
 • De Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.949,07 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,7 procent lager op 11.910,52 punten.

21.34 – Pizza in de winkel 23 procent duurder

Een illustratie van de voedingsinflatie: voorverpakte pizza in de winkel werd in België vorig jaar 23 procent duurder tegenover een jaar eerder. Dat becijferde het statistiekenbureau Eurostat. De gemiddelde stijging in de EU kwam uit op 15,9 procent. In Frankrijk (12,9 procent) en Luxemburg (7,2 procent) was de “pizza-inflatie” beduidend lager dan bij ons.

20.37 – Adyen kreeg forse tik

De Nederlandse betaalspecialist Adyen incasseerde vandaag een koersval van ruim 16 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Die lieten 33 procent omzetgroei zien en een stijging met 4 procent van de bedrijfswinst, maar analisten hadden meer verwacht. Volgens Morgan Stanley wijzen de cijfers op margedruk.

18.56 – Uitkijken naar KBC

KBC opent morgen voorbeurs de boeken. Bij die jaarcijfers zal de aandacht van de analisten vooral uitgaan naar de hoogte van de dividenduitkering en naar het feit of er al dan niet een programma voor de inkoop van eigen aandelen wordt aangekondigd.

 • Voor het vierde kwartaal van 2022 voorzien de analisten een nettowinst van 708 miljoen euro. Dat zou een nettowinst voor heel 2022 opleveren van 2,75 miljard euro, met ramingen die schommelen in een bandbreedte van 2,68 tot 2,81 miljard euro.
 • De gemiddelde verwachting voor de winst per aandeel bedraagt 6,56 euro. Het laatste kwartaal zou hier 1,68 euro per aandeel aan bijdragen.
 • Het is niet zeker dat KBC een programma voor de inkoop van eigen aandelen zal aankondigen. Sommige analisten denken van niet en anderen gaan uit van een bedrag dat kan oplopen tot 500 miljoen euro.
 • Het dividend wordt geschat op 4,07 euro per aandeel. Daarbij lopen de taxaties flink uiteen, van 3,03 tot 8,60 euro per aandeel.

18.33 – Eric Van Zele en Marc Coucke bouwen belang in Crescent af

Eric Van Zele (AFP via Getty Images)

Van Zele Holdings, het vehikel van Eric Van Zele, heeft zijn participatie in Crescent, een specialist in The Internet of Things, afgebouwd. Dat valt te lezen in een persbericht van het voormalige Option.

 • Van Zele heeft 50 miljoen aandelen verkocht aan 2 cent per aandeel. Voor de verkoop had Van Zele Holdings 31,78 procent van de aandelen in handen. Nu is het belang in Crescent onder de 30 procent gezakt.
 • De opbrengst zal door Van Zele Holding ter beschikking gesteld worden aan Crescent in de vorm van een krediet aan ‘marktconforme voorwaarden’ aldus het persbericht. Op die manier zou de financiering van de stijgende werkkapitaal behoeftes in het licht van een verwachte sterke omzetgroei in 2023 ingevuld zijn.

Ook liet Alychlo van Marc Coucke weten dat het belang onder de 5 procent is gezakt.

Crescent liet tot slot weten dat de omzet in 2022 met meer dan 25 procent is gestegen, terwijl de EBITDA zelfs nog meer zou zijn gestegen, zonder er absolute cijfers op te plakken.

18.10 – Borsa Istanbul gaat vijf dagen dicht

Borsa Istanbul, de beurs van Turkije, annuleert alle transacties van vandaag en gaat voor vijf dagen dicht, om de handel op 15 februari weer te hervatten. Het is de eerste keer in 24 jaar dat de beurs de handel heeft stilgelegd, weet nieuwsdienst Bloomberg. De beursuitbater reageert daarmee op de grote turbulentie rond Turkse aandelen.

18.01 – Alphabet (Google) dondert 8 procent lager

Het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, tuimelt 8 procent lager in een eerste reactie op het AI-event van Google, amper een dag nadat concurrent Microsoft ook al zijn AI-plannen uit de doeken deed. ? Lees meer hier

17.44 – Bel20 wint terrein

De Eurostoxx50 bleef vandaag ter plaatse trappelen, terwijl de Bel20 0,75 procent won.

 • VGP was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. Het vastgoedbedrijf won 3,15 procent.
 • Elia was vandaag de hekkensluiter. De netbeheerder moest 0,45 procent prijsgeven.

17.24 – Knot hint op nog twee renteverhogingen van 50 basispunten voor ECB

De Europese Centrale Bank zou de rente in mei opnieuw fors kunnen verhogen als de kerninflatie dan nog niet is teruggezakt. Dat heeft voorzitter Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gezegd. Vorige week ging de rente met 50 basispunten omhoog en de ECB voorziet voor volgende maand een zelfde stap, maar de centrale bank deed geen uitspraken over de beleidsvergadering in mei.

In een gesprek met Market News zegt Knot dat de ECB het tempo van renteverhogingen alleen zou moeten vertragen als de onderliggende inflatie, afgezien van energie en voeding, afneemt. “Als we een duidelijke en beslissende kentering in de dynamiek van de onderliggende inflatie zien, dan verwacht ik dat we naar kleinere stappen overgaan.”

Klaas Knot – Ting Shen/Bloomberg via Getty Images

17.04 – De gestokte globalisering in beeld

Het IMF publiceert een grafiek die bevestigt dat de globalisering – gemeten via het belang van export en import in de economie – sinds de financiële crisis van 2008 gestokt is. Meer hier

16.46 – Amerikaanse groothandelsvoorraden vrijwel stabiel

De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in december zoals verwacht vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

 • Vergeleken met een maand eerder groeiden de voorraden met 0,1 procent. Er was vooraf door economen ook gerekend op een toename met 0,1 procent. 
 • Op jaarbasis stegen de groothandelsvoorraden in december met 17,6 procent.
 • De groothandelsomzet was vrijwel gelijk aan de voorgaande maand en steeg met 7,3 procent op jaarbasis.

16.14 – Nieuwe huurder voor VGP in Tsjechië

Bosal is de nieuwe huurder van 10.000 vierkante meter in het park Ústí nad Labem City van VGP in Tsjechië.

 • De financiële details van de huurovereenkomst werden niet vermeld. 
 • Bosal ontwikkelt en produceert onder meer katalysatoren.
 • Voor het hele park van bijna 11 hectare worden in totaal 3 hallen gebouwd met ruim 52.000 vierkante meter aan verhuurbare ruimte.

15.39 – Wall Street duikt lager

Nadat de beurzen gisterenavond uiteindelijk terrein wonnen na de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin hij opnieuw aandacht had voor de afzwakkende inflatie, starten ze de handelsdag vandaag in het rood.

 • Na zo’n tien minuten handelen, duikt de Dow Jones 0,1 procent lager.
 • De Nasdaq laat 0,3 procent liggen.
 • De S&P500 noteert 0,2 procent in de min.

15.07 – Geld lenen aan Colruyt: een goed idee?

14.55 – Uber eindigt 2022 met “beste kwartaal ooit”

Afgelopen kwartaal behaalde Uber een omzet van 8,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 5,8 miljard dollar, ofwel een stijging van 49 procent. Tegen constante wisselkoersen was de omzetgroei zelfs 59 procent.

 • “We eindigden 2022 met het beste kwartaal ooit, met een robuuste vraag en recordmarges”, aldus CEO Dara Khosrowshahi vandaag.
 • De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal 595 miljoen dollar. Dat is inclusief een waardestijging van aandelenbelangen ter waarde van 756 miljoen dollar.
 • De aangepaste EBITDA steeg van 579 naar 665 miljoen dollar. En de marge liep op van 0,3 naar 2,2 procent.
 • Het nieuws werd op de beurs met open armen ontvangen. Het aandeel steeg voorbeurs met bijna 8 procent.

13.58 – eBay ontslaat zo’n 500 werknemers

Het internetbedrijf eBay gaat ongeveer 4 procent van de personeel ontslaan, in navolging van veel andere sectorgenoten die inkrimpen.

 • CEO Jamie Iannone schreef gisteren aan zijn medewerkers dat ongeveer 500 van hen hun baan zullen verliezen. Het bericht werd nabeurs ook gedeeld met beurswaakhond SEC.
 • “De stap is om mee te bewegen met het veranderende landschap van de macro-economie, e-commerce en technologie”, aldus de topman.
 • Sectorgenoten als PayPal, Shopify, Stripe en Amazon kondigden de afgelopen maanden ook al ontslagrondes aan.

13.39 – Britse toezichthouder zet vraagtekens bij overname Activision door Microsoft

De Britse mededingingswaakhond CMA vreest dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft negatieve gevolgen heeft voor Britse gamers. Dat meldt de Competition and Markets Authority deze middag, nadat het vorig jaar al liet weten onderzoek te doen naar de deal.

 • Op basis van de voorlopige uitkomsten van het onderzoek concludeerde de CMA dat de beoogde overname kan resulteren in hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie.
 • De CMA vraagt nu aan de markt om feedback op zijn bevindingen. Uiterlijk 26 april publiceert de toezichthouder zijn definitieve rapport.
 • De deal tussen Microsoft en Activision ter waarde van ongeveer 69 miljard dollar kan ook al rekenen op speciale aandacht van de toezichthouders in de VS en de EU. Ook hier is vrees dat de overname te grote negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie.

12.37 – Europese beurzen blijven groen kleuren

De Eurostoxx50 noteert 0,55 procent in de plus en de Bel20 doet er 1,2 procent bij.

 • Binnen de Belgische sterindex is VGP momenteel de sterkste stijger. Het vastgoedbedrijf wint 4,05 procent.
 • UCB schiet 3,55 procent hoger nadat ING het koersdoel voor het farmabedrijf verhoogde.
 • Elia is momenteel de enige verliezer van de Bel20. Dat aandeel duikt 0,3 procent lager.

Ook dit nog: Lotus Bakeries krijgt de cijfers van gisteren maar moeilijk verteerd. Die waren zonder meer goed, maar de analisten vrezen dat de toekomst een stuk moeilijker belooft te worden. Het aandeel verliest ruim 2 procent. 

12.33 – Cementaandelen op Turkse beurs schieten de lucht in

Beleggers reageren op de dubbele aardbeving in Turkije.

 • Quasi alle aandelen op de Turkse beurs dalen. De grootste verliezers zijn verzekeringsmaatschappijen, financiële sectoren en vastgoed, toerisme zal volgen.
 • Cement en betonbedrijven gaan de lucht in met oog op de wederopbouw van de getroffen gebieden.

11.43 – Amerikaans handelstekort stijgt tot recordhoogte

Het Amerikaanse handelstekort lag in 2022 nog nooit zo hoog en kwam uit op bijna 1 biljoen dollar. ?

10.56 – Recordwinst voor TotalEnergies

De oliegiganten hebben een topjaar achter de rug. Na onder meer BP en Shell kan TotalEnergies uitpakken met een recordwinst.

 • De nettowinst bedroeg in 2022 zo’n 20,5 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan in 2021. Dat is inclusief de provisie van 15 miljard dollar die TotalEnergies opzij had gezet om de impact van de Russische oorlog in Oekraïne op te vangen. Zonder die provisie zou de nettowinst maar liefst 36,2 miljard dollar bedragen.
 • Beleggers krijgen voor 2022 een dividend van 2,81 dollar per aandeel, bovenop het interimdividend van 1 dollar (dat in december al werd uitbetaald).
 • Voorts gaat TotalEnergies dit kwartaal voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

10.39 – KBC ziet potentieel in Sequana Medical

KBC Securities heeft woensdag het advies voor Sequana Medical verhoogd van Accumuleren naar Kopen, maar tegelijk ook het koersdoel verlaagd van 11,50 naar 10,00 euro.

 • Sequana heeft met succes dierstudies afgerond voor DSR 2.0. Zelfs bij dubbele doses toonde het product geen verschil in veiligheid met de controlegroep.
 • Het bedrijf bereidt studies op mensen voor in Mexico en Canada. De studie zal in het tweede kwartaal van 2023 van start gaan.
 • Het aandeel steeg met 13 procent.

09.15 – Colruyt geeft obligaties uit

Colruyt kondigt aan dat het obligaties met een looptijd van vijf jaar gaat uitgeven.

 • Daarmee hoopt de winkelketen tussen de 125 miljoen en 250 miljoen euro op te halen.
 • De obligaties worden aangeboden in België en het Groothertogdom Luxemburg.
 • De inschrijvingsperiode loopt van vrijdag 10 februari tot en met dinsdag 14 februari, dit onder voorbehoud van vervroegde beëindiging van de inschrijvingsperiode.

09.09 – Bel20 kleurt volledig groen

Bij de opening van de beurs in Brussel stijgt de Bel20 index met 0,84 procent. De sterkste stijger is VGP: +2,40 procent. Daarachter stijgt UCB met 2,05 procent.

08.47 – Wereldhave Belgium boekt iets meer winst dan verwacht

 • Wereldhave Belgium heeft in 2022 meer winst behaald en verhoogde het dividend. Dat blijkt uit cijfers van het vastgoedbedrijf.
 • De winst per aandeel kwam vorig jaar uit op 4,87 euro of een stijging met 6,8 procent ten opzichte de 4,56 euro in 2021. Dit was net iets meer dan de verwachting tussen 4,80 en 4,85 euro winst per aandeel.
 • Het dividend wordt met 2,4 procent verhoogd tot 4,20 euro, wat netto overeenstemt met 2,94 euro per aandeel.
 • De intrinsieke waarde per aandeel van kwam uit op 78,99, een plus van 2,3 procent.
 • Het einde van de beperkende coronamaatregelen zorgde voor een terugkeer van de mensen naar de winkels.
 • Voor 2023 verwacht het management een winst per aandeel tussen de 4,85 en 4,95 euro.

07.58 – UCB krijgt Europese goedkeuring voor behandeling Lennox-Gastaut-syndroom

 • De orale oplossing FINTEPLA van UCB is goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met het syndroom van Lennox-Gastaut als aanvullende therapie bij andere anti-epileptica voor patiënten van twee jaar en ouder.
 • Aanvallen van LGS kunnen een hoog niveau van trauma veroorzaken, maar ook verwondingen. Dit heeft een impact op de ontwikkeling en de levenskwaliteit.
 • Tot nu toe was LGS moeilijk te behandelen omdat aanvallen veelal resistent waren tegen de beschikbare medicijnen.

07.41 – Wall Street eindigde gisterenavond met groene cijfers

Goeiemorgen. De positieve boodschap van Jerome Powell van de Fed werd goed onthaald op Wall Street.

 • De Dow Jones won 0,78 procent.
 • De S&P500 ging nog wat harder, met een winst van 1,29 procent.
 • Maar de grootste stijging was er voor de techindex Nasdaq, die 1,9 procent won. De koersen van techaandelen zijn rentegevoelig en Powells uitspraken geven uitzicht op tragere renteverhogingen en op termijn misschien zelfs renteverlagingen.
Meer