Live Beursblog – 7 februari 2023 – Business AM

22.06 – Powell praat Wall Street hoger

De herhaalde uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell (zie post van 19.47) over desinflatie, of een afzwakking van de inflatie, klinken als muziek op Wall Street.

 • De Dow Jones won 0,78 procent.
 • De S&P500 ging nog wat harder, met een winst van 1,29 procent.
 • Maar de grootste stijging was er voor de techindex Nasdaq, die 1,9 procent won. De koersen van techaandelen zijn rentegevoelig en Powells uitspraken geven uitzicht op tragere renteverhogingen en op termijn misschien zelfs renteverlagingen.

Tot morgen voor een nieuwe en opwindende beursdag!

21.01 – “Virtuele munten, reële risico’s”

De federale overheid gaat bij reclame voor cryptomunten de volgende waarschuwingsslogan verplichten ? “Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.” Lees verder

19.55 – Microsoft bevestigt integratie van ChatGPT in zoekmachine Bing

Microsoft bevestigde op een event wat al enkele dagen duidelijk was: de technologie achter ChatGPT zal in de zoekmachine Bing ingebouwd worden, wat moet leiden tot een meer conversationele manier om zoekopdrachten te lanceren. Daarmee zet Bing de aanval in op het onaantastbaar gewaande Google Search. Meer hier

19.47 – Powell: “Ga uit van aanzienlijke daling inflatie in 2023”

De Federal Reserve verwacht dat de inflatie in 2023 aanzienlijk zal dalen. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve tijdens een optreden bij The Economic Club in Washington.

Vooraf: Beleggers waren benieuwd welke toon Powell zou aanslaan na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag, dat erop wijst dat de Amerikaanse economie nog niet aan het verzwakken is, en dat de renteverhogingen daarom nog weinig doen om de inflatie te verlagen. De verwachting in de markt, dat de Fed tegen het einde van het jaar al genoeg zou hebben gedaan om de rente weer te kunnen verlagen, werd daardoor de bodem ingeslagen.

Jerome Powell – Getty Images

De speech: Powell herhaalde veel elementen van het recentste rentebesluit:

 • De boodschap bij de laatste rentevergadering van de Fed was dat het proces van desinflatie is begonnen, zei Powell. Ook herhaalde hij dat een groot deel van de hoge inflatie waar de centrale banken en de rest van de economie nu mee kampen, gerelateerd is aan de coronaviruspandemie en de heropening van de economie. Dit zou betekenen dat de inflatie blijft dalen, ook als de arbeidsmarkt sterk blijft.
 • Verdere verhogingen van de rente zullen echter gepast zijn, zei Powell ook. Het is volgens de bankier namelijk nog een lange weg om de inflatie omlaag te krijgen naar het gewenste niveau.
 • Powell zei dat het goed nieuws was dat de arbeidsmarkt sterk blijft. Bovendien bleek vrijdag uit het banenrapport dat de lonen iets minder sterk stijgen, al is het nog wel sterker dan wat een houdbaar niveau zou zijn voor een beoogd niveau van inflatie van 2 procent.
 • De centrale bankier zei ook het nog steeds mogelijk is dat de arbeidsmarkt iets zal verzwakken onder invloed van het krappere monetaire beleid.

De beursreactie: De Amerikaanse aandelenbeurs steeg kort nadat Powell begon te spreken. De S&P500 stond 0,9 procent hoger op 4.146,89 punten. Voordat het optreden begon was dit een plus van 0,6 procent.

18.39 – Zoom schrapt 1.300 banen

Videochatdienst Zoom is het volgende techbedrijf in de rij dat gaat saneren: er verdwijnen 1.300 banen, of 15 procent van het personeel, zo zegt het bedrijf in een blogpost.

18.19 – “Rente moet verder stijgen”

Neel Kashkari – (Photo by John Lamparski/Getty Images)

In aanloop naar de speech van Powell (zie bericht van 16.59 uur) houdt Neel Kashkari, voorzitter van de Minneapolis Fed, een pleidooi voor meer renteverhogingen.

 • Kashkari vindt dat de explosieve banengroei in januari in de Verenigde Staten bewijst dat de Federal Reserve meer werk heeft te verrichten om de inflatie te beteugelen.
 • Hij acht het waarschijnlijk dat de rentevoet van de Fed zal stijgen tot 5,4 procent, van de huidige 4,5 tot 4,75 procent. “We moeten de rente agressief verhogen om een plafond op de inflatie te zetten en vervolgens het monetaire beleid zijn werk laten doen in de economie”, merkt hij op tegenover de Amerikaanse zender CNBC.

18.01 – Lotus Bakeries maakt jojo-rit

De Brusselse beurs is vandaag in het rood gesloten, waarbij de Bel20 0,4 procent daalde tot 3.873 punten.

 • In de Bel20 was biotechaandeel Galapagos de grootste stijger met een koerswinst van 1,7 procent, gevolgd door Aperam, de specialist in roestvrij staal die vrijdag de jaarresultaten zal rapporteren. Onderaan de index stond Aedifica, dat met 2,3 procent daalde, na een koersdoelverlaging door Berenberg. Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor Cofinimmo, dat licht daalde.
 • In de BelMid rapporteerde Lotus Bakeries veel beter dan verwachte resultaten (zie post van 09.57). Op het hoogtepunt van de dag steeg Lotus dinsdag ruim 7 procent, om vervolgens in het rood te sluiten onder de 6.000 euro. Euronav verloor 0,2 procent. Het verzoek van Euronav bij arbitragerechtbank Cepani is afgewezen.
 • Bij de kleinere aandelen die in de BelSmall zijn opgenomen, viel vooral Texaf op, dat 2,3 procent won, terwijl MDxHealth 3,5 procent verloor.

16.59 – Straks alle ogen weer op Fed-baas Powell

Beleggers zijn voorzichtig, in afwachting van de woorden van Jerome Powell. De voorzitter van de Federal Reserve neemt vanavond, vanaf 18.40 uur Belgische tijd, deel aan een paneldiscussie bij de Economic Club of Washington.

“Een uitgelezen kans om duidelijkheid te verschaffen over het monetaire beleid van de Fed in het licht van het sterke Amerikaanse banenrapport”, blikt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade vooruit. Dat rapport zaait momenteel verwarring over de volgende stappen van de Fed, dat langer de rente zou kunnen verhogen nu de Amerikaanse economie goed blijft presteren.

15.48 – Wall Street opent met gemengde gevoelens

 • S&P500 kleurt voor 0,16 procent in het rood.
 • Nasdaq kleurt wel groen en klimt 0,1 procent.
 • De Dow Jones verliest 0,33 procent bij de opening van de beurzen.

15.05 – Handel in Euronav hervat

De beurshandel in het aandeel Euronav, die een tijdlang stillag in afwachting van meer informatie over de arbitrageprocedure (zie post van 13.32) is om 15.00 uur hervat, zonder grote schommelingen.

13.41 – Recordwinst BNP Paribas is ook goed nieuws voor de Belgische overheid

BNP Paribas heeft vandaag de boeken geopend. Daaruit blijkt onder meer dat de financiële instelling een nettowinst van 10,2 miljard euro heeft geboekt in 2022. De Franse bank kondigde ook aan dit jaar voor 5 miljard euro aan aandelen te zullen inkopen. Voorts wordt het dividend verhoogd. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, waaronder de Belgische overheid.?

13.32 – Spoedprocedure Euronav tegen Frontline afgewezen

De spoedarbitrage die Euronav aanspande nadat Frontline de fusie-overeenkomst eenzijdig opzegde, heeft geresulteerd in een afwijzing van alle claims van Euronav. Dat meldt Frontline.

 • Dat betekent volgens Frontline dat Euronav voor alle kosten opdraait van deze arbitrageprocedure.
 • De uitspraak is volgens Frontline een bevestiging dat het opzeggen van de fusie-overeenkomst volledig conform de wet is gebeurd.
 • In aanloop naar de uitkomst van de arbitrageprocedure legde de Belgische toezichthouder FSMA de handel in het aandeel Euronav dinsdagochtend stil.
 • Maandagavond nodigde Euronav zijn aandeelhouders uit voor een Bijzondere Algemene Vergadering op donderdag 23 maart in Antwerpen.
 • De BAV komt er op verzoek van de familie Saverys, dat net als de Noorse reder Frontline een belang van 25 procent in Euronav heeft opgebouwd.

12.49 – DuPont doet het (alweer) beter dan verwacht

Ook in het vierde kwartaal presteerde DuPont beter dan de verwachtingen.

 • De chemiereus rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 0,89 dollar op een netto-omzet van iets meer dan 3,1 miljard dollar. Een jaar eerder lag de winst per aandeel op 0,77 dollar en de omzet op ruim 3,2 miljard dollar. De omzet daalde dus met 4 procent, maar autonoom steeg de omzet met 5 procent.
 • De verwachtingen voor 2023 zijn wel aan de magere kant.
 • DuPont verwacht voor het lopende eerste kwartaal een omzet van circa 2,9 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,80 dollar. De consensus houdt het voorlopig op een omzet van 3,1 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,88 dollar.
 • Voor heel 2023 mikt DuPont op een omzet van 12,3 tot 12,9 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 3,50 tot 4,00 dollar. Afgelopen jaar kwam de winst per aandeel uit op 3,41 dollar, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2021.

12.08 – Bel20 blijft rustig deze voormiddag

De Belgische beursindex doet het dinsdag rustig aan. De Bel20 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 3.884 punten.

 • Aperam was de sterkste stijger, en schreef 1,38 procent winst neer.
 • Sofina moest het grootste verlies incasseren. Het bedrijf verloor 1,62 procent.

Eurostoxx50 klimt 0,15 procent.

11.47 – Winst BP onder de verwachtingen in het vierde kwartaal

BP heeft net als veel andere oliereuzen een recordwinst geboekt in 2022, maar in het vierde kwartaal bleef de winst wel achter op de verwachtingen.

 • De onderliggende, zogeheten rc-winst kwam afgelopen kwartaal uit op 4,8 miljard dollar. De consensus, waar 28 analisten aan bijdroegen, hield rekening met een winst van 5 miljard dollar. Een jaar eerder boekte BP een winst van 4 miljard dollar, maar in het derde kwartaal verdiende BP 8,2 miljard dollar.
 • Over heel 2022 bedroeg de winst 27,7 miljard dollar, tegenover 12,8 miljard dollar in 2021, toen BP net aan het herstellen was van de verliezen rond de coronacrisis.
 • BP verlaagde de schulden afgelopen jaar tot 21,4 miljard dollar. Daarnaast kondigde BP dinsdag een dividendverhoging van 10 procent aan en zal het voor nog eens 2,75 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

11.34 – Solvay staat een stap dichter bij de uitstap Russische pvc-fabriek

Chemiebedrijf Solvay wil zich terugtrekken uit zijn joint venture met Rusvinyl. Die hebben een grote pvc-fabriek. Het is de bedoeling dat het Russische petrochemisch bedrijf Sibur de verdere operaties van Rusvinyl op zich neemt.

10.53 – Vliegtuigbouwer Boeing kondigt ontslag 2.000 werknemers aan

Toen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing recent aankondigde in de ontwikkeling en productie dit jaar tienduizend aanwervingen te plannen, werd tevens gemeld dat elders in het bedrijf arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu bevestigd dat in de divisie human resources en de financiële diensten in totaal tweeduizend banen zullen verdwijnen. ?

10.17 – Carlsberg waarschuwt voor hogere kosten

Carlsberg verhoogde dinsdag het dividend, maar waarschuwde eveneens voor een hogere kostendruk.

 • De omzet in het vierde kwartaal steeg met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 14,6 miljard Deense kroon. De consensusverwachting lag volgens Factset op 14,9 miljard Deense kroon, omgerekend krap 2 miljard euro. 
 • Het dividend over 2022 werd met 13 procent verhoogd tot 27 Deense kroon per aandeel.
 • De derde brouwer ter wereld verwacht dat de autonome operationele winstgroei dit jaar zal uitkomen tussen 5 procent negatief en 5 procent positief, vergeleken met een positieve groei van 12,2 procent vorig jaar, wat nipt boven de eigen outlook van 10 tot 12 procent was.
 • Topman Cees ’t Hart verklaarde dat 2023 opnieuw een uitdagend jaar wordt. Voor de stijging van de kosten wijst de man naar de stijgende grondstof- en energieprijzen. Ook de onzekerheid met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en het herstel van de coronacrisis in China geeft hij aan als reden van onzekerheid.

09.57 – Lotus Bakeries presteert boven verwachting

Lotus Bakeries heeft in 2022 beter dan verwacht gepresteerd.

 • De omzet steeg afgelopen jaar met 17 procent, ofwel met een recordbedrag van 127,2 miljoen euro, tot 877,5 miljoen euro. De analisten die werden geraadpleegd door Bloomberg rekenden op circa 861 miljoen euro.
 • De winst per aandeel steeg met 14 procent naar 127,4 euro.
 • Het brutodividend werd verhoogd met 12,5 procent tot 45 euro per aandeel. Dat is 2 euro meer dan de 43 euro waarop Bloomberg rekende. ING had 44,7 euro verwacht.
 • Lotus investeerde een aanzienlijk bedrag van 153 miljoen euro, voornamelijk in capaciteitsuitbreiding.
 • Het aandeel noteert nu 3,65 procent in de plus.

Alle details hier.

09.48 – Australië verhoogt rente voor vierde keer met 25 basispunten

Philip Lowe, voorzitter van Reserve Bank of Australia (RBA) – Brendon Thorne/Bloomberg via Getty Images

De centrale bank van Australië heeft de rente met nog eens 25 basispunten verhoogd, naar 3,35 procent.

 • Het is de vierde keer dat de centrale bank de rente met 25 basispunten verhoogt, nadat het eerder een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten had ingezet.
 • De bank verwacht dat nog meer renteverhoging nodig zijn om de inflatie te bestrijden.
 • In december kwam de inflatie van Australië uit op 7,8 procent, het hoogste peil sinds 1990. Onderliggend liepen de prijzen over de laatste maand van 2022 met 6,9 procent op en dat was hoger dan voorzien, niet alleen door mondiale factoren, maar ook door een sterke binnenlandse vraag.

Lees er hier meer over.

09.41 – Activision Blizzard boekt hogere omzet

Microsoft-prooi Activision Blizzard heeft het afgelopen kwartaal een lagere nettowinst geboekt op een hogere omzet.

 • Het concern boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 403 miljoen dollar, ofwel 0,51 dollar per aandeel, in vergelijking met 564 miljoen dollar, ofwel 0,72 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.
 • Op aangepaste basis kwam de winst uit op 0,78 dollar per aandeel.
 • De omzet steeg van 2,2 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021 naar 2,3 miljard dollar het afgelopen kwartaal.
 • Over het hele boekjaar boekte het gamingbedrijf een nettowinst van 1,5 miljard dollar, tegen 2,7 miljard dollar een jaar eerder, terwijl de omzet daalde van 8,8 miljard dollar in 2021 naar 7,5 miljard dollar het afgelopen boekjaar.

Meer details hier.

09.36 – Bel20 opent met winst

De Bel20 index won 0,3 procent op 3.899,77 punten.

Zowel KBC als Galapagos tekenden bij opening winsten op van 1,6 procent, al zakten die al terug wat.

Cofinimmo en Aedifica daalden 0,8 en 0,5 procent na koersdoelverlagingen van Berenberg. Argenx verloor ook 0,8 procent.

In de Belmid won Lotus Bakeries 3,0 procent na positieve cijfers.

07.53 – Euronav kondigt datum showdown aan

Euronav heeft aandeelhouders uitgenodigd voor een Bijzondere Algemene Vergadering op donderdag 23 maart in Antwerpen. De uitnodiging daartoe werd maandag verstuurd.

 • De BAV komt er op verzoek van de familie Saverys, dat net als de Noorse reder Frontline een belang van 25 procent in Euronav heeft opgebouwd.
 • Anderzijds eist Euronav van Frontline een schadevergoeding wegens het eenzijdig stopzetten van de voorgestelde fusie tussen beide bedrijven.
 • Vandaag is het alvast uitkijken naar de beslissing van de arbitragerechtbank over de spoedarbitrage die Euronav aanspande tegen Frontline. Volgens de Belgische rederij gaf de Noorse branchegenoot geen bevredigende reden voor het stopzetten van de fusieplannen.
 • De krachtmeting tussen beide bedrijven dreigt dus een climax te bereiken op de Bijzondere Algemene Vergadering Euronav op 23 maart.
 • Maandagavond sloot de koers van Euronav op de Brusselse beurs op 15,31 euro.

07.42 – Wall Street eindigde gisteren in het rood

Goeiemorgen. Gisteren sloten de beurzen in de Verenigde Staten af in het rood.

 • S&P500 verloor 0,6 procent en klokte af met 4.111,04 punten.
 • De Dow Jones verloor 0,1 procent en eindigde met 33.890,16 punten.
 • De Nasdaq verloor 1,0 procent en sloot af met 11.887,45 punten.

De dalingen zijn een gevolg van het sterke banenrapport uit de VS.

Meer