Zet Microsoft Bing met superwapen ChatGPT meteen aanval in op zoekmachine van Google?

Volgens verscheidene Amerikaanse techblogs is een eerste integratie van de slimme chatbot ChatGPT in Bing, de weinig populaire zoekmachine van Microsoft, maar een kwestie van dagen.

Waarom is dit belangrijk?

Als de mayonaise pakt, zou er wel eens eindelijk een challenger de onaantastbaar gewaande zoekmachine van Google kunnen ontstaan.

De situatie vandaag: Volgens datacruncher Statista heeft Google momenteel een marktaandeel van 84 procent op de wereldwijde markt van zoekmachines op desktop, op ruime afstand gevolgd door Bing van Microsoft (9 procent) en Yahoo (2,5 procent). In andere onderzoeken is Google Search nog dominanter en een bijna-monopolist.

De gamechanger: Microsoft sloot onlangs een miljardenalliantie met OpenAI, het bedrijf achter de slimme chatbot ChatGPT, zonder twijfel dé technologiehype van de voorbije maanden. Analisten opperden meteen het scenario waarbij Microsoft de artificiële intelligentie van ChatGPT zou integreren in Bing.

De jongste geruchten: De integratie zou geen verre toekomstmuziek zijn, maar komt er razendsnel aan.

  • De techwebsite The Information meldde eerst dat de lancering van het vernieuwde Bing gepland was voor het einde van maart, maar zegt nu dat de start “een kwestie van dagen” is.
  • “Bing zal GPT-4 gebruiken, de volgende generatie van het machine learning model in OpenAI’s ChatGPT tool, om bijna-menselijke antwoorden op zoekopdrachten te geven”, ving de techwebsite op. En nog: “In tegenstelling tot ChatGPT, dat nog getraind werd op internetgegevens uit 2021, zal Bing vragen beantwoorden op basis van real-time informatie en bronnen aanhalen voor zijn antwoorden.”
  • Tech blogger Owen Yin publiceerde zondag uitgelekte demo’s van de herontworpen zoekmachine. Het basisidee is dat je niet meer een zoekterm intikt in een zoekbalk, maar eerder vragen gaat intikken of inspreken, zoals je bij een chatbot zou doen.

Bard versus ChatGPT

Het tegenoffensief: Google-topman Sundar Pichai kondigde maandagavond de lancering van Googles eigen chatbot Bard aan. Die is net als ChatGPT gebaseerd op artificiële intelligentie die op het web op zoek gaat naar de relevante informatie. Nieuwe AI-toepassingen zullen “binnenkort” in Google Search geïntegreerd worden, belooft hij.

(as)

Meer