Live Beursblog – 21 december 2022 – Business AM

22.20 – Wall Street flink hoger

De Amerikaanse beurzen konden de handel vandaag met mooie winsten afsluiten:

 • De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5 procent tot 3.878,44 punten.
 • De Dow Jones won 1,6 procent op 33.376,48 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,5 procent hoger op 10.709,37 punten.

Daarmee zetten de Amerikaanse aandelenmarkten de gisteren ingezette opwaartse trend voort, na vier opeenvolgende handelsdagen van verliezen, in aanloop naar het lange kerstweekeinde.

21.27 – Herstel blijft uit voor Tesla

De beurskoers van Tesla (+0,3 procent) gaat voorlopig maar beperkt mee met de algemene stijging (circa 1,5 procent) op Wall Street. Dat betekent dat het aandeel niet opveert na de zware klappen van de voorbije dagen.

Topman Elon Musk bevestigde nochtans dat hij een opvolger zoekt bij Twitter, een van de andere bedrijven die hij leidt. Velen hadden verwacht dat dit nieuws de koers van Tesla een boost zou geven, maar dat bleef uit.

Ook de uitleg van Musk zelf – uiteraard op Twitter – over de recente koersdalingen doet het aandeel-Tesla niet heropleven. Hij verwees de voorbije dagen naar de stijgende rente, waardoor sommige beleggers van aandelen naar vastrentende effecten overstappen.

20.42 – Nike trekt Adidas en Puma mee omhoog

Beleggers in Adidas en Puma reageerden positief op de berichten van rivaal Nike, dat gisterenavond met sterker dan verwachte cijfers kwam. Het aandeel Adidas steeg 6,6 procent en Puma won 9,5 procent. Nike staat op dit moment nog steeds met circa 13 procent koerswinst op de tabellen.

20.08 – FTX-stichter Sam Bankman-Fried bereid om uitgeleverd te worden aan de VS

Sam Bankman-Fried heeft ermee ingestemd te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd van fraude. Dat blijkt uit een verklaring die zijn advocaat voorlas tijdens een rechtszitting op de Bahama’s, de thuisbasis van SBF en waar hij momenteel vastzit. Dat maakt de vrij om de gevallen crypto-ondernemer over te vliegen naar een gevangenis in de VS.

Sam Bankman-Fried (SBF) – Getty Images

19.01 – Zit er verborgen agenda achter sommige jaarvooruitzichten?

Waarom waarschuwen sommige vermogensbeheerders voor economisch zeer turbulente tijden, terwijl overheidsinstellingen optimistischer klinken? Een analyse

18.20 – Biotechbedrijf Celyad dondert 38 procent lager

De grote verliezer van de dag op de Brusselse beurs was Celyad, dat een klap van 38 procent moest incasseren nadat het voorbeurs meldde ook zijn laatste klinische programma op te geven (Zie post van 07.53).

17.44 – Topdag voor Bel20: +1,9 procent

Aangevuurd door het positieve financiële nieuws uit de VS slaagde de Bel20 er nog in zijn stijging tegenover gisteren nog te verdubbelen in de laatste handelsuren, tot 1,9 procent. De hoofdindex staat vrijwel geheel in het groen.

 • VGP leidde met een winst van 3,8 procent, gevolgd door Proximus met 3,6 procent.
 • Umicore en Nano One hebben een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van procestechnologie voor batterijmaterialen (post van 10.41). Het aandeel Umicore won 1,1 procent.
 • Het enige aandeel in het rood in de Bel20 was Elia, dat een verlies boekte van 0,2 procent.

17.00 – Telenet neemt Luxemburgs kabelbedrijf Eltrona helemaal over

Telenet kondigt aan het Luxemburgse Eltrona (50.000 klanten) volledig over te nemen. Dat bedrijf was al voor zowat de helft in handen van de Vlaamse telecomgroep. Over de andere helft is nu een akkoord gesloten met de andere aandeelhouders van Eltrona, de stichtende families van het bedrijf.

Het is de eerste keer dat Telenet volledig eigenaar wordt van een buitenlands telecombedrijf. “Het biedt Telenet de mogelijkheid om zich als telecom-operator op een bredere markt te ontwikkelen. Tegelijkertijd zal Eltrona profiteren van het succes en de reputatie van Telenet in België”, zegt Telenetbaas John Porter in een mededeling, die om 16.53 online gezet werd maar daarna weer verdween.

De transactie wordt de komende weken gefinaliseerd, zodat Eltrona (met 30,6 miljoen euro omzet een relatief klein bedrijf) meteen geconsolideerd kan worden in de boeken van Telenet.

16.26 – Amerikaans consumentenvertrouwen in de lift

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december gestegen naar het hoogste niveau sinds april dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van The Conference Board.

De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 101,4 in november naar 108,3 in december. Economen rekenden op een indexstand van 101,2.

15.36 – Nike schiet 13 procent hoger

Nike kaapt bij de opening van de Amerikaanse beurzen alle belangstelling weg, dankzij een koersstijging met 13 procent. De sportartikelenfabrikant kwam eerder met meevallende kwartaalcijfers en liet zich ook positief uit over de vooruitzichten (zie post van 07.18).

15.00 – Brusselse beurs op weg naar 1 procent dagwinst

Zou de veelbesproken “kerstrally” dan toch nog mogelijk zijn? De Bel20-index stond om 15 uur alvast met een mooie winst van 1,11 procent op de tabellen.

13.55 – Ook Deutsche Bank verhoogt spaarrente

Deutsche Bank is de volgende bank in de rij om in België haar rente op spaarboekjes te verhogen, naar 0,50 procent (basisrente + getrouwheidspremie). De bank lanceert ook een hoger rentende rekening waar de spaarrente afhangt van de getrouwheid en het gestorte bedrag.

12.23 – Europese beurzen winnen terrein

De Europese beurzen hebben sinds de opening wat meer terrein gewonnen. De Eurostoxx50 noteert momenteel 0,85 procent in de plus en de Bel20 staat op een winst van 0,95 procent.

 • Sommige analisten denken dat de winsten vanochtend wellicht de aanzet zijn tot een eindejaarsrally, nadat de markten de afgelopen periode ‘oversold’ waren. Marktanalist Naeem Aslam van Avatrade meent bijvoorbeeld dat koopjesjagers voorzichtig terugkeren naar de markt.
 • Investment manager Simon Wiersma van ING wees daarbij op de goede cijfers en outlook die Nike dinsdagavond presenteerde. Wellicht dat dit beleggers ervan overtuigt dat de wereldwijde economie er veel minder beroerd voor staat dan velen denken. 

11.12 – Mithra krijgt stevige koersdoelverlaging te slikken

Analisten reageren niet positief op de deal die Mithra heeft gesloten met Gedeon Richter voor de commercialisatie van Donesta. Zij hadden gehoopt op een overeenkomst met een globale partner.

 • KBC Securities verlaagde gisteren al het koersdoel van 28 naar 11 euro. Het advies blijft wel kopen.
 • Nu volgt Degroof Petercam. Analist Laura Roba heeft het koersdoel verlaagd van 20,70 naar 13,20 euro met een herhaling van het koopadvies. “Hoewel we erkennen dat Gedeon Richter al kennis heeft van Estetrol, zijn we teleurgesteld door de keuze [van Mithra] voor een regionale partner”, herhaalde Degroof de conclusie van dinsdag. 

10.41 – Umicore gaat groene samenwerking aan met Canadees bedrijf

De Belgische grondstoffenspecialist Umicore laat weten een samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met het Canadese groene techbedrijf Nano One.

 • De Canadezen leveren actieve kathodematerialen voor lithium-ionbatterijen, de accu’s in onder meer elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.
  • Actieve kathodematerialen gelden als “de belangrijkste technologische hefboom voor de eindprestaties van een batterij en vertegenwoordigen het grootste deel van de totale batterijkosten”, klinkt het in een eerder persbericht.
 • De bedoeling van de samenwerking is een groener productieproces op poten te zetten voor de productie van kathodematerialen op basis van nikkel, mangaan en kobalt.

10.09 – Elon Musk kondigt zijn vertrek als CEO van Twitter aan

Musk kondigde gisteravond op Twitter aan dat hij het platform gaat verlaten. “Ik neem ontslag als CEO zodra ik iemand vind die gek genoeg is om de baan aan te nemen! Daarna leid ik enkel nog de software- en serverteams”, schreef hij. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk op onze site.

09.44 – Vastgoedbedrijven nemen de Bel20 op sleeptouw

Momenteel zijn de vastgoedbedrijven de sterkhouders van de Bel20. Zo noteert VGP 2,8 procent in de plus en doet WDP er 2,5 procent bij.

09.13 – De Europese beurzen openen lichtjes in het groen

De Europese beurzen hebben de handelsdag voorzichtig in het groen gestart. Kort na het luiden van de openingsbel staat de Eurostoxx50 op een winst van 0,3 procent en noteert de Bel20 0,4 procent in de plus.

08.37 – Leencapaciteit Belgische huizenjagers afgenomen

08.27 – Herstel Duits consumentenvertrouwen houdt aan

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is voor januari verder verbeterd, en zelfs net iets sterker dan verwacht. Dit blijkt vandaag uit recente metingen van onderzoeksbureau GfK, dat een maand vooruit meet.

 • De vertrouwensindex kwam uit op 37,8 negatief tegen 40,2 negatief voor december.
 • Er werd door economen gerekend op een index van 38,0 negatief.

08.02 – “Aandelenkoers Tesla weerspiegelt nu de waarde van een bedrijf zonder CEO”

Elon Musk, CEO van onder meer Tesla en Twitter, ligt op ramkoers met Ross Gerber, CEO van de vermogensbeheerder Kawasaki Wealth en aandeelhouder van de elektrische wagenproducent.

Gerber zei in een tweet dat de aandelenkoers van Tesla nu een weerspiegeling is van wat het bedrijf waard is zonder CEO. Dat lokte (vanzelfsprekend) een reactie uit bij Musk. “Vertel ons dan maar je geweldige ideeën, Ross”, klonk het cynisch.

De aandelenkoers van Tesla is dit jaar al met 65 procent gezakt.

07.53 – Celyad stopt ook met onderzoeksprogramma CYAD-211

Nadat kankerbestrijder Celyad eerder al besloot met CYAD-101 (onderzoek naar behandeling tegen darmkanker) te stoppen, heeft het biotechbedrijf nu ook besloten om niet met CYAD-211 ( kandidaat-behandeling tegen multipel myeloom) door te gaan. Celyad benadrukte deze ochtend in een strategische update dat er geen veiligheidsrisico’s zijn, maar dat de keuze is gebaseerd op strategische en financiële overwegingen.

Celyad meent dat het meer aandeelhouderswaarde kan creëren door haar patenten in licentie te geven. Het bedrijf zal daarom vanaf nu alleen nog de waarde van zijn intellectuele eigendommen proberen te maximaliseren door onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. Daarbij worden ook partners gezocht, zoals Celyad medio oktober al meldde.

07.18 – Nike overtreft verwachtingen

Nike heeft in het eerste kwartaal een forse omzetgroei geboekt, terwijl de winst minder daalde dan verwacht. Dat bleek gisteren nabeurs uit de kwartaalcijfers van de sportschoenenreus.

 • De omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar, dat eindigde op 30 november, steeg 17 procent tot 13,3 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op 12,6 miljard dollar, volgens FactSet.
 • De nettowinst was vrijwel stabiel, op 1,33 miljard dollar, tegenover 1,34 miljard dollar een jaar eerder. Analisten hadden een daling tot 1,02 miljard dollar voorspeld.
 • In China daalde de omzet 3 procent. In Europa was er 11 procent groei en in Noord-Amerika zelfs 30 procent tot 5,8 miljard dollar.  
 • De waarde van de voorraden steeg met 43 procent vergeleken met een jaar eerder, deels door hogere fabricagekosten en omdat een jaar eerder de aanvoerketens verstoord waren. De brutomarge was 42,9 procent, 3 procentpunt lager dan een jaar eerder. 
 • Nabeurs schoot het aandeel maar liefst 12,8 procent hoger.

06.51 – Wall Street eindigde nipt in het groen

De grote Amerikaanse beursindexen lieten gisterenavond minieme koerswinsten zien: zo won de S&P500 0,1 procent. Verliezer van de dag was – niet voor de eerste keer dit jaar – het aandeel Tesla, dat 8 procent naar beneden donderde tot net onder 138 dollar. Begin dit jaar was dat nog 400 dollar.

Meer