Live Beursblog – 20 december 2022 – Business AM

22.08 – Wall Street eindigt nipt in het groen, Tesla krijgt dreun van 8 procent

De grote Amerikaanse beursindexen laten minieme koerswinsten zien: zo won de S&P500 0,1 procent. Verliezer van de dag is – niet voor de eerste keer dit jaar – het aandeel Tesla, dat 8 procent naar beneden dondert tot net onder 138 dollar. Begin dit jaar was dat nog 400 dollar.

21.48 – Voorbode van 2008-scenario?

21.34 – Aandeel Tesla weer onder druk

20.45 – Hoop op kerstrally verdampt

De hoop op een kerstrally vervaagt, waarschuwen marktanalisten. Beleggers vrezen dat het verkrappende monetaire beleid van de grote centrale banken doorschiet en economieën in een recessie duwt. De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag verdeeld gesloten, nadat de Bank of Japan de kans op renteverhogingen in Japan liet toenemen (zie post van 07.54).

  • De Stoxx Europe 600 index sloot 0,4 procent lager op 424,18.
  • De Dax-index verloor ook 0,4 procent tot 13.884,66 punten.
  • De Franse CAC 40 daalde eveneens 0,4 procent naar 6.450,43 punten.
  • De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 7.370,62 punten.

19.29 – Tessenderlo heeft Picanol bijna volledig opgeslokt

Tessenderlo heeft bijna 98 procent Picanol in handen. Dat maakte de industriegroep van Luc Tack deze avond bekend. Tessenderlo heropent vanaf 2 januari ook het ruilbod. Dat loopt tot en met 20 januari. De ruilvoet bedraagt 2,36 nieuwe aandelen Tessenderlo per ingebracht aandeel Picanol. De deadline van het oud bod eindigde op 14 december. Tack zette de fusie tussen Tessenderlo en Picanol afgelopen zomer in de steigers.

Luc Tack – Getty Images

18.44 – Spaardersmarkt in volle beweging

18.01 – Status-quo voor Brusselse beurs, dolle rit voor Mithra

De aandelenmarkten hebben vandaag een lastige sessie achter de rug, opnieuw door het optreden van een centrale bank, ditmaal de Bank of Japan, die het monetaire beleid onverwacht aanpaste. In Brussel sloot de Bel20 min of meer onveranderd op 3.671 punten.

  • Binnen de Bel20 was Aperam met een koerswinst van 1,6 procent de sterkste stijger, gevolgd door Galapagos. Onderaan vielen vooral de vastgoedwaarden Aedifica en VGP op, met verliezen van 1,5 en 3,7 procent.
  • Binnen de BelMid viel Econocom op met een winst van 1,8 procent. Kinepolis daarentegen zakte met 6,1 procent nadat Berenberg het koersdoel verlaagde.
  • Mithra maakte een ware achtbaanrit vandaag. Bij de opening won het aandeel ruim 10 procent, om vervolgens 11,5 procent lager te eindigen. De specialist in vrouwengezondheid presenteerde vandaag zijn partner voor Donesta, maar dat was niet de partner waar de markt op hoopte. En voor de belangrijke Amerikaanse markt is nog helemaal geen partner gevonden.
  • Van de kleinere aandelen won Van de Velde 3,5 procent, terwijl Hyloris 3,0 procent daalde.

17.23 – Familie-Colruyt slaat stevig pakket Colruyt-aandelen in

Korys, het investeringsvehikel van de familie Colruyt, kocht op 15 december precies 1 miljoen aandelen Colruyt op de beurs van Brussel. Dat blijkt uit de insider transacties. De koers was toen 20,53 euro.
Een dag later kocht topman Jef Colruyt persoonlijk 11.630 aandelen, tegen een koers van 21,06 euro.

Jef Colruyt – Getty Images

17.19 – Nieuwe eigenaar voor Stimorol

Mondelez, waar de Belg Dirk van de Put de CEO is, heeft zijn kauwgombedrijf in de Verenigde Staten, Canada en Europa verkocht aan de Europese snoepmaker Perfetti Van Melle voor 1,35 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf ziet meer groeikansen in chocola, koekjes en gebak.

Onder andere de kauwgommerken Trident, Stimorol, Chiclets en Bubblicious worden van de hand gedaan. De fabrieken in Illinois en Polen komen in handen van Perfetti Van Melle, bekend van merken als Mentos, Chupa Chups en Alpenliebe. Meer hier

16.42 – De succesformule van Apple

Waarom doet het aandeel Apple het minder slecht dan de rest van Big Tech? Een van de verklaringen: Apple verwende zijn aandeelhouders door dividenden uit te keren en eigen aandelen in te kopen. Lees verder

16.09 – Miljardenboete voor bank Wells Fargo wegens wanpraktijken met autoleningen en woonkredieten

Wells Fargo heeft een boete van 3,7 miljard dollar opgelegd gekregen van het Consumer Financial Protection Bureau. De bank heeft maar liefst 16 miljoen bankrekeningen en leningen, zoals woonkredieten en autoleningen, slecht beheerd .

De bank “heeft daarmee miljoenen Amerikaanse families schade berokkend”, aldus de overheidswaakhond, die vindt dat Wells Fargo daarom miljarden moet terugbetalen aan de getroffen consumenten. Het gaat onder meer om onterechte onteigeningen.

Wells Fargo bevestigde de boete en erkent dat het in het verleden ontoelaatbare praktijken hebben plaatsgevonden binnen de bank. CEO Charlie Scharf meent dat Wells Fargo de afgelopen jaren grote stappen heeft gezet en dat de bank inmiddels een ander bedrijf is.

De boete kost de bank na belastingen circa 2,8 miljard dollar. Dit wordt in het vierde kwartaal van 2022 in de boeken verwerkt.

Een filiaal van Wells Fargo in New York – Getty Images

15.48 – Rode start voor Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn somber gestemd bij de opening van de handel. Van de grote beursindexen krijgt de Nasdaq de grootste klap, circa 0,9 procent.

15.45 – “Musk actief op zoek naar nieuwe CEO voor Twitter”

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde CNBC-journalist David Faber is Twitter-eigenaar Elon Musk op zoek naar een nieuwe CEO voor het berichtenplatform. Musk nam de voorbije weken zelf de dagelijkse leiding op zich, waardoor hij minder tijd had voor zijn andere bedrijven, waaronder autobouwer Tesla.

15.33 – Weer minder Amerikaanse bouwvergunningen afgegeven

  • Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de VS daalde op maandbasis met 11,2 procent tot 1,342 miljoen stuks, zo schrijft ABM. In oktober was er sprake van een afname met 2,4 procent.
  • Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde met een half procent tot 1,427 miljoen stuks. Hier rekenden economen op een daling met 1,8 procent.
  • Op jaarbasis daalden de vergunningen in november met 22,4 procent en werden er 16,4 procent minder woningen in aanbouw genomen.

14.38 – Amazon schikt met Europese Commissie

Amazon.com heeft een schikking getroffen met de Europese Commissie in twee mededingingszaken. Dat werd deze middag bekendgemaakt. De e-commercereus betaalt geen boete, maar moet zich zeven jaar houden aan toezeggingen om bepaalde zakelijke praktijken te veranderen.

  • Zo moeten externe verkopers gelijke kansen krijgen om geselecteerd te worden als de standaardoptie in Amazons Buy Box en moeten ze in aanmerking komen voor het Prime-verzendprogramma.
  • Verder mag Amazon geen gebruik meer maken van niet-openbare gegevens over verkopers op zijn marktplaats om zo tegen hen te concurreren.

In een reactie zei Amazon dinsdag dat men het nog steeds niet eens is met verschillende beschuldigingen van de EU over zijn handelspraktijken, maar dat het een schikking heeft getroffen om klanten en bedrijven in Europa te kunnen blijven bedienen.

13.51 – Bpost onderzoekt zelf overnames van concurrentie

Bpost nam voor een veel te dure som concurrent AMP over, maar was dat om botweg de concurrentie uit te schakelen? Getuigen die het dossier kennen, beweren van wel.

“We hebben tien jaar lang verkeerd gehandeld, en onvoldoende de Europese richtlijnen gevolgd. Vergaderingen met de mediaspelers, uitwisseling van informatie die we niet mochten kennen, en overnames die op z’n minst bizar waren: fraai was het niet”, zo legt een kroongetuige, in de zaak van het krantencontract, anoniem in de nieuwsbrief van onze collega Wouter Verschelden. Lees er alles over in deze bijdrage.

12.37 – Stichter op één na grootste digitale munt ziet verschillende innovatiekansen voor cryptosector in 2023

12.22 – Mithra duikt alsnog in het rood

Een van de opvallendste koersbewegingen deze voormiddag staat op naam van Mithra. Nieuws over een deal voor Donesta (zie bericht van 08.24 uur) gaf het aandeel eerst nog vleugels, maar nu noteert het biotechbedrijf 6,25 procent in het rood.

  • Een koersdoelverlaging van KBC Securities kan aan de basis liggen van die plotse ommekeer. Het beurshuis verlaagde het doel van 28 naar 11 euro. Het advies blijft wel kopen. De analisten van het beurshuis hadden gehoopt op een deal met een wereldwijde partner.
  • De analisten van Degroof Petercam zijn voor diezelfde redenen teleurgesteld in de overeenkomst die Mithra met Gedeon Richter heeft gesloten. “Hoewel we erkennen dat Gedeon Richter al kennis heeft van Estetrol, zijn we teleurgesteld door de keuze [van Mithra] voor een regionale partner”, klinkt het.

12.13 – Europese beurzen blijven rood kleuren

Na drie uur handelen, kleuren de Europese koerstabellen nog altijd rood. De Eurostoxx50 noteert momenteel 0,15 procent in de min en de Bel20 doet het 0,3 procent slechter dan gisteren.

11.33 – Nederlandse firma Vopak wil LNG-terminal bouwen bij de Aussies

Vopak heeft een milieuplan ingediend bij de Australische staat Victoria. De Nederlanders, die gelden als specialist in de opslag en overslag van olie- en chemieproducten, dingen er mee naar de bouw van een LNG-project.

  • Ze willen in de gastekort-vrezende staat een importterminal voor vloeibaar aardgas neerpoten.
  • Vopak neemt het daarbij op tegen vier andere geplande installaties om gas in te voeren, waaronder een in aanbouw zijnd project in de naburige staat New South Wales.
  • “Het Victoria Energy Terminal-project biedt een oplossing met weinig gevolgen voor de voorspelde tekorten in de aardgasvoorziening van de staat, nu we overgaan op onze duurzame energietoekomst”, zegt Rolf Brouwer, directeur van Vopaks Victoria Energy Terminal, in een verklaring.
Olie-opslag in de haven van Rotterdam — Fotograaf: Yuriko Nakao/Bloomberg via Getty Images

11.12 – Vertrouwen Belgische consument herstelt

Het vertrouwen onder Belgische consumenten is in december hersteld. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De vertrouwensindex ging van -22 punten in november naar -15 punten in december. In september en oktober noteerde de index nog op een dieptepunt van -27 punten.

“De indicator komt zo weer op het niveau van afgelopen voorjaar, maar ligt nog altijd ruim onder het gemiddelde op lange termijn”, stelt NBB in een verklaring.

“Het vooruitzicht op de indexering van de lonen die vele gezinnen volgende maand zullen genieten, de daling van de brandstofprijzen en de uitkering van de overheidspremies op energie stimuleren het vertrouwen van de gezinnen. Ook is er minder angst voor een nieuwe stijging van de werkloosheid”, gaat de monetaire instelling verder.

En “op persoonlijk vlak blijkt dat de verwachtingen van de gezinnen omtrent hun financiële situatie ook verbeterden en dat hun spaarintenties toenamen.”

10.26 – Meta riskeert zoveelste miljardenboete

10.19 – Koersdoelverlaging duwt Kinepolis in het rood

Kinepolis krijgt vandaag de wind van voren op de beurs. Het aandeel van de cinemaketen noteert momenteel 5,6 procent in het rood. Beleggers drukken op de verkoopknop nadat het beurshuis Berenberg het koersdoel verlaagde van 68 naar 58 euro. Het advies blijft wel “kopen.”

09.53 – Analyse: 2022 was het jaar waarin we moesten afkicken van gratis geld

09.27 – Engie waarschuwt voor impact Europees gasprijsplafond

De Franse energiereus Engie verwacht dat de resultaten flink geraakt worden door het instellen van een Europees prijsplafond voor gas van 180 euro per megawattuur. Dit maakte het energiebedrijf deze ochtend bekend, zo bericht ABM Financial News.

  • Engie verwacht een impact op de EBIT (‘earnings before interest and tax‘, red.) in 2022 van 700 tot 900 miljoen euro. De eerder afgegeven outlook voor dit jaar blijft evenwel gehandhaafd.
  • In 2023 zal de impact naar verwachting oplopen naar een bandbreedte van 1,2 miljard tot 1,5 miljard euro
  • Engie is vooral in België, Frankrijk en Italië actief.

09.19 – Mithra schiet omhoog na deal voor Donesta

Na bijna twintig minuten handelen, noteert Mithra 6,2 procent in de plus. Het aandeel wint terrein nadat het Luikse biotechbedrijf een overeenkomst met Gedeon Richter voor de commercialisatie van Donesta in Europa aankondigde (zie bericht van 08.24 uur).

09.11 – Europese beurzen duiken in het rood

Na een groene sluiting gisteren, moeten de Europese beurzen vandaag na het luiden van de openingsbel opnieuw wat terrein prijsgeven. De Bel20 verliest 0,7 procent en de Eurostoxx50 duikt 0,75 procent naar beneden.

08.36 – Montea gaat eigen aandelen inkopen

Montea is van plan tot 50.000 eigen aandelen in te kopen tegen een maximaal bedrag van 3,5 miljoen euro. De ingekochte aandelen zal Montea gebruiken voor de beloning van het management en werknemers, bijvoorbeeld in de vorm van een aandelenoptieplan.

Het inkoopprogramma start op 20 december en duurt tot en met uiterlijk 31 januari 2023.

08.24 – Mithra presenteert deal voor Donesta

Mithra kwam een deal overeen met Gedeon Richter voor de commercialisatie van Donesta in Europa, inclusief Rusland en de voormalige Sovjetstaten, Latijns-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De twee partijen zullen de afspraken in het eerste kwartaal van 2023 finaliseren.

Gedeon is al een partner van Mithra, die de Drovelis-pil in Europa en Rusland op de markt brengt. CEO Leon Van Rompay is van mening dat Gedeon de best mogelijke partner voor Mithra is om van Donesta een marktleider te maken.

Mithra ontvangt een vooruitbetaling van 55 miljoen euro en daar bovenop 15 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen. Ook zal het royalties ontvangen over de verkopen. Die zullen iets boven de 10 procent uitkomen. 

07.54 – Bank of Japan komt in actie

De Bank of Japan heeft besloten om langlopende Japanse staatsobligaties tegen een hoger maximaal rendement op te kopen, maar liet de rente opnieuw ongemoeid.

De centrale bank kocht in de afgelopen periode elke werkdag tienjarige Japanse staatsobligaties op tegen een rendement van 0,25 procent om ervoor te zorgen dat het rendement dat niveau niet overschrijdt. Vandaag besloot de Japanse centrale bank dit percentage te verhogen tot 0,50 procent. De monetaire instelling heeft al sinds 2016 de doelstelling om de tienjaarsrente op staatsobligaties op ongeveer nul te houden in een poging de marktrentes laag te houden.

  • Het rendement op tienjarige obligaties bleef al maanden op 0,25 procent steken door de beperkingen van de Japanse centrale bank, maar schoot vanochtend omhoog tot 0,40 procent na de beslissing.
  • Ook de yen trok aan, terwijl de Japanse beurs fors onder druk stond. Beleggers schatten de kans in dat bedrijven hogere rentes gaan betalen op hun schulden. Ook heeft de zwakke yen de winsten van veel exporteurs gestuwd, waardoor een sterkere yen nu erg negatief kan uitpakken voor aandelen.

07.13 – Musk wil enkel abonnees laten stemmen over belangrijke beslissingen bij Twitter

Twitter zal het stemmen over belangrijke beleidsbeslissingen beperken tot betalende Twitter Blue-abonnees. Dat schreef Elon Musk, CEO van Twitters, in één van de eerste tweets die hij deelde nadat hij uitpakte met z’n opvallende poll. Daarin vroeg hij zijn volgers of hij moest opstappen als CEO van het bedrijf. Het merendeel stemde voor. “Wees voorzichtig met wat je wenst, want misschien krijg je het”, klonk het gisterenavond nog bij Musk.

06.47 – Wall Street dook lager op de eerste handelsdag

Wall Street heeft de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De S&P500 dook 0,9 procent lager en de Dow Jones verloor 0,5 procent. De Nasdaq liet 1,5 procent liggen.

Vandaag komen we onder andere meer te weten hoe het gesteld is met het Belgische en Europese consumentenvertrouwen.

Meer