Live Beursblog – 19 oktober 2022 – Business AM

22.21 – Tesla boekt net geen recordwinst

Tesla heeft nabeurs de kwartaalresultaten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het bedrijf van Elon Musk een nettowinst van bijna 3,3 miljard dollar behaalde in het derde kwartaal. Dat is meer dan wat de analisten voor ogen hadden (3,2 miljard dollar).

De omzet steeg op jaarbasis met 56 procent van 13,8 naar 21,5 miljard dollar. Hier lag de verwachting op 22 miljard dollar. Verder meldde Tesla een vrije kastroom van 3,3 miljard dollar en 1,8 miljard dollar aan investeringen. Het aandeel noteert nabeurs ruim 3 procent in het rood. Lees hier meer.

Dit was het voor vandaag! Een fijne nacht gewenst en tot morgen!

Getty Images

22.10 – Wall Street sluit in het rood

Wall Street heeft de handelsdag in mineur afgesloten. De Dow Jones verloor 0,35 procent en de S&P500 dook 0,65 procent lager. De Nasdaq moest 0,85 procent prijsgeven.

De stijgende rente speelde de aandelenmarkten parten vandaag. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente gestegen tot net geen 4,13 procent.

Netflix trok vandaag alle aandacht naar zich toe. Dat aandeel won maar liefst 13,1 procent. Beleggers reageerden tevreden op de kwartaalresultaten. Daaruit bleek onder meer dat de streaminggigant 1,1 miljoen nieuwe abonnees heeft aangetrokken, wat twee keer meer is dan verwacht.

21.23 – Olieprijs stijgt

De prijs van een vat WTI-olie is vandaag gestegen met 2,75 procent tot 85,1 dollar. Een vat Brent-olie gaat over de toonbank voor 92,2 dollar, wat 2,4 procent meer is dan gisteren.

De stijging komt er nadat de olieprijs drie opeenvolgende dagen terrein moest prijsgeven. De verliezen van dinsdag werden gedeeltelijk toegeschreven aan de verwachting dat de regering-Biden ruwe olie zal vrijgeven uit de Strategic Petroleum Reserve. Lees er hier meer over.

20.57 – De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt tot meer dan 4,1 procent

De Amerikaanse langetermijnrente wint opnieuw aan kracht. Zo bedraagt de tienjaarsrente momenteel net geen 4,13 procent. Dat verklaart meteen ook waarom Wall Street vandaag terrein moet prijsgeven. Door de stijgende rente is het lucratiever om te beleggen in vastrentende activa, zoals Amerikaans staatspapier. De Nasdaq noteert 1,25 procent in de min.

20.49 – Economische bedrijvigheid VS bescheiden gegroeid

De economische bedrijvigheid is per saldo bescheiden gegroeid sinds het vorige rapport. Dat stelt het Beige Book van de Federal Reserve dat deze avond werd gepubliceerd.

De omstandigheden verschilden echter tussen industrieën en districten, aldus het rapport. In vier districten was sprake van een vlakke activiteit, terwijl in twee districten dalingen in activiteit werden geciteerd, waarbij een vertraagde of zwakke vraag werd toegeschreven aan hogere rentetarieven, inflatie en verstoringen in het aanbod. Meer weten? Klik hier.

20.35- Biden kent bijna 3 miljard euro aan subsidies toe om productie batterijen EV boost te geven

De regering-Biden zei dat ze 2,8 miljard dollar aan subsidies toekent om de Amerikaanse productie van batterijen voor elektrische voertuigen en de mineralen om ze te bouwen, te stimuleren, als onderdeel van een poging om het land minder afhankelijk te maken van de invoer uit China.

“Nu de wereld van een economie op basis van fossiele brandstoffen overstapt op een economie op basis van schone energie, kunnen we de afhankelijkheid van olie van autocraten als Poetin niet inruilen voor de afhankelijkheid van kritieke mineralen uit China”, merkt een hoge regeringsfunctionaris op.

20.14 – Aandeel Meta duikt 60 procent lager in een jaar tijd

Het aandeel van Meta is in een jaar tijd met maar liefst 60 procent gezakt. Dat beursverlies kunnen we grotendeels toeschrijven aan het metaverse. Meer weten over wat er tot nu toe allemaal fout liep bij de techgigant? Lees dan zeker dit stuk.

18.51 – Kwartaalcijfers geven Netflix vleugels

Netflix noteert momenteel 13,75 procent in de plus. Beleggers dragen het streamingplatform opnieuw op handen na de publicatie van het kwartaalrapport gisteren (nabeurs). Daaruit bleek onder meer dat de streamingreus 1,1 miljoen nieuwe abonnees heeft aangetrokken, wat twee keer meer was dan verwacht.

18.43 – DEME wint windmolencontract in VK

Een consortium van DEME en LS Cable & System hebben een contract gewonnen om kabels te leggen voor het windmolenpark Norfolk Boreas van Vattenfall. Dat laat DEME weten in een persbericht.

Het contract omvat het ontwerp, de engineering, de inkoop, de productie en het testen van ongeveer 360 km aan kabels, inclusief de offshore installatie en de verbinding aan land. “Voor DEME betekent het project een ‘omvangrijk contract”, aldus de maritieme dienstverlener. Er werden geen financiële details gemeld, maar een omvangrijk contract betekent bij DEME een opdracht van 50 tot 150 miljoen euro. Lees hier meer.

18.07 – Goud verhuist massaal van Westen naar Oosten

Terwijl goud historisch gezien een goed geschikt oppotmiddel zou moeten zijn, ontvluchten westerse beleggers toch het edelmetaal nu het monetair beleid van centrale banken aangespannen wordt. Enorme hoeveelheden van het edelmetaal verdwijnen uit opslagplaatsen in financiële centra zoals New York en vertrekken richting plaatsen zoals Shanghai en Istanboel, weet Bloomberg. Lees er meer over op onze site.

17.39 – Bel20 duikt ruim 1 procent lager

Terwijl de Eurostoxx50 de handelsdag in de groene zone (+ 0,3 procent) kon afsluiten, moest de Bel20 terrein prijsgeven. De Belgische sterindex verloor vandaag 1,1 procent.

  • Ageas en Colruyt waren de enige twee aandelen in die korf die de dag met een positieve noot konden afsluiten. Die twee beursbedrijven wonnen respectievelijk 0,7 en 0,2 procent.
  • Het vastgoedbedrijf VGP was dan weer het kneusje van de Belgische klas. Dat aandeel verloor 6,55 procent.

17.01 – “ECB overschat risico op een loon-prijsspiraal”

Frederik Ducrozet, econoom bij de vermogensbeheerder Pictet, laat in een tweet weten dat hij denkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) het risico op een loon-prijsspiraal overschat. “Tot nu zie ik niets ongewoons in de Duitse loononderhandelingen”, klinkt het.

16.42 – Meer Amerikaanse bouwvergunningen verstrekt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in september gestegen, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen juist flink daalde. Dat blijkt uit overheidscijfers. Het aantal bouwvergunningen steeg op maandbasis met 1,4 procent tot 1,564 miljoen stuks. Hier was gerekend op een plus met 1,5 procent.

Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde daarentegen met 8,1 procent tot 1,566 miljoen stuks. Op jaarbasis daalden de vergunningen in september met 3,2 procent en werden er 7,7 procent minder woningen in aanbouw genomen.

16.21 – Jeff Bezos waarschuwt voor een moeilijke periode

Meer en meer grote namen uit de zakenwereld uiten hun bezorgdheden over de wereldwijde economische situatie. De meest recente waarschuwing komt van Jeff Bezos, de oprichter van het e-commercebedrijf Amazon. “Bereid jullie voor op een moeilijke periode”, klinkt het in een tweet.

Dat bericht is een reactie op het interview van de Amerikaanse nieuwssite CNBC met David Solomon, CEO van Goldman Sachs. Daarin waarschuwt hij voor meer volatiele tijden. “De kans is groot dat we in een recessie zullen terechtkomen”,aldus Solomon.

15.38 – WDP wil 300 miljoen euro ophalen

WDP wil 300 miljoen euro ophalen met een versnelde private plaatsing van aandelen. De nieuwe aandelen zullen worden geplaatst bij internationale en institutionele investeerders. Met dat geld wil WDP de versnelde realisatie van zijn Energy as a Business-strategie financieren, bovenop de pijplijn met vastgoedprojecten.

Verder wil WDP zijn huidige “sterke liquide balans” behouden én ook de middelen hebben om eventuele investeringskansen te verzilveren. De familie Jos De Pauw, hoofdaandeelhouder van WDP, zal bij de emissie inschrijven op 20 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

De Belgische toezichthouder FSMA legde in aanloop naar het persbericht over de kapitaalverhoging de handel in het aandeel stil.

15.32 – Nasdaq start handelsdag in het rood

Wall Street kan na het luiden van de openingsbel geen vervolg geven aan de groene koersbewegingen van de afgelopen twee dagen. De Dow Jones start 0,1 procent lager en de Nasdaq verliest 0,6 procent. De S&P500 duikt 0,15 procent in het rood.

14.35 – Hogere prijzen stuwen omzet P&G

Procter & Gamble, de Amerikaanse groep achter uiteenlopende merken als Gillette, Always en Vicks, maakte bekend dat zijn prijzen gemiddeld met 9 procent gestegen zijn in de periode juli-september tegenover een jaar eerder.

  • Bij de gezondheidsproducten bleven de verhogingen beperkt tot 6 procent, maar bij de was- en schoonmaakproducten gaat het om een gemiddelde prijsstijging met 11 procent. Dat is dus meer dan de algemene inflatie in veel landen. In die divisie zitten bekende merken als Ariel, Dreft en Swiffer.
  • P&G zag in alle divisies de verkochte volumes dalen. De prijsverhogingen zorgen er evenwel voor dat de omzet (prijs maal volume) toch in de lift zit. De kwartaalomzet groeide met 1 procent tot 20,6 miljard dollar, wat beter is dan wat beursanalisten verwacht hadden.

13.04 – Meeste Europese beurzen – behalve de Brusselse – noteren weer in het groen

De breed samengestelde STOXX Europe 600-index steeg op het moment van schrijven 0,2 procent tot 400,56 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 12.799,43 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 6.102,59 punten. De Amsterdamse beurs liet een outperformance zien, na cijfers van indexzwaargewicht ASML (zie hieronder).

De Bel 20 doet het echter minder goed. De Brusselse beurs moet 0,25 procent verlies incasseren, en staat op 3.485 punten.

12.30 – Chipmachinemaker ASML klimt 7,5 procent hoger

In Amsterdam schiet chipmachinemaker ASML 7,5 procent omhoog na beter dan verwachte kwartaalcijfers. In het derde kwartaal boekte ASML flink meevallende cijfers en het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op nog meer groei. De nieuwe bestellingen stegen met 5,4 procent op kwartaalbasis tot 8,9 miljard euro, een historisch record.

ASML levert zowel aan Amerikaanse chipmakers als Intel als aan de Taiwanese gigant TSMC en heeft daardoor een sleutelpositie op de geopolitiek belangrijke markt van computerchips.

11.48 – Inflatie eurozone loopt verder op tot 9,9 procent

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in september met 9,9 procent gestegen. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van Eurostat, waarover ABM bericht. In augustus was de prijsstijging nog 9,1 procent. En in september vorig jaar was dit nog maar 3,4 procent.

11.08 – Stemming slaat om op de Europese beurzen

Het aanvankelijke optimisme bij het begin van de handel is omgeslagen in pessimisme. De Bel20 kan zijn aanvankelijke winsten niet vasthouden en staat momenteel op bijna 0,4 procent verlies.

10.55 – Minder orders bij Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen teruglopen met 11 procent, tot 253 miljoen orders, meldt het bedrijf. In Noord-Europa bleef de terugval beperkt tot 3 procent, maar in Zuid-Europa, Noord-Amerika en de Britse eilanden gaat het om een inzinking met 13 tot 17 procent.

De daling heeft volgens de Nederlandse groep vooral te maken met het wegvallen van de coronabeperkingen, en in mindere mate met de eigen strategie om kleine bestellingen te ontmoedigen. Just Eat Takeaway is er alvast al in geslaagd om het gemiddelde bedrag per bestelling op te krikken.

09.52 – Durfkapitaal alsmaar terughoudender tegenover ruimtevaartondernemingen

Startende ruimtevaartbedrijven worden gedwongen hun torenhoge ambities te beperken. De ondernemingen vinden vaak niet meer voldoende financiële middelen om hun plannen te realiseren. Door de huidige economische onrust hebben vele verstrekkers van risicokapitaal tegenover de ruimtevaart immers een terughoudende houding aangenomen. Het hele verhaal hier.

09.29 – Olierederij Euronav verkoopt (weer) schip

Foto: Euronav

De in Antwerpen gevestigde, internationale scheepvaartgroep Euronav heeft het schip ‘Suezmax Cap Philippe’ van de hand gedaan. De verkoop levert een meerwaarde van 12,9 miljoen dollar op. 

De Cap Philippe is schuldenvrij en werd al geleverd aan de nieuwe eigenaren op donderdag 13 oktober, zo bericht ABM.

Eerder deze week meldde Euronav ook al de verkoop van de ‘ULCC Europe’, die de groep een meerwaarde van 34,7 miljoen dollar opleverde.

09.21 – Lockheed Martin ziet winst exploderen

Het M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) — foto: Getty

De Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed rapporteerde gisteren beter dan verwachte kwartaalcijfers, onder andere geholpen door hogere verkopen in zijn luchtvaartafdeling die het bekende F-35 gevechtsvliegtuig ontwikkelt.

Het bedrijf tekent op dat het een sterk gestegen vraag naar wapensystemen heeft waargenomen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vooral zijn HIMARS-raketsysteem is erg succesvol in het belegerde Oost-Europese land. De aandelen van Lockheed stegen met 3,8 procent na de bekendmaking van de cijfers. Meer duiding hier.

09.10 – Britse inflatie stijgt naar 10,1 procent

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in september in een iets hoger tempo gestegen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau ONS. De prijzen stegen op jaarbasis met 10,1 procent. Dat was een maand eerder 9,9 procent. Economen rekenden voor september op 10,0 procent.

Op maandbasis stegen de prijzen met 0,5 procent. De Bank of England ambieert een inflatieniveau van 2,0 procent.

09.04 – Bel20 opent licht hoger

De Bel20-index opent de debatten met een lichte winst van 0,41 procent, tot ruim 3.498 punten. Het is afwachten of de Brusselse sterindex die winst kan vasthouden.

08.50 – “Goede bedrijfscijfers overstemmen recessiezorgen”

De Europese beurzen breiden naar verwachting de winsten van dinsdag uit vandaag, nadat Wall Street voor de tweede dag op rij hoger sloot. Beleggers bleken te spreken over een nieuwe reeks robuuste bedrijfscijfers.

“De bedrijfscijfers stelen de show en overschaduwen de zorgen over een recessie”, aldus marktanalist Fiona Cincotta van City Index. “De recessiezorgen hebben de lat laag gelegd in aanloop naar het cijferseizoen, waardoor de kans dat de cijfers beter zouden zijn dan verwacht, hoog was.”

08.08 – Hoezo crisis? Nestlé verhoogde prijzen met 7,5 procent en trekt omzetprognose op

Nestlé heeft zijn omzetverwachting voor heel 2022 iets naar boven bijgesteld. Dat blijkt uit een kwartaalupdate. De Zwitserse voedingsreus verwacht voor heel 2022 een omzetgroei van ongeveer 8 procent met een onderliggende marge van circa 17 procent. Het voedingsbedrijf verwachtte eerder een omzetgroei van 7 tot 8 procent voor dit jaar.

Nestlé verhoogde de prijzen gemiddeld met 7,5 procent en zag de omzet in de eerste negen maanden met 9,2 procent stijgen, naar 69,1 miljard Zwitserse frank. “We leverden een aanhoudende sterke autonome groei, omdat we de prijzen bleven verhogen vanwege de inflatie”, zei CEO Mark Schneider in een toelichting.

07.48 – Barco krikt omzet fors op

De West-Vlaamse technologiespeler Barco kon zijn omzet voor het derde kwartaal opkrikken tot 262,2 miljoen euro. Dat is een stijging met 40 procent tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder en 30 procent hoger bij constante wisselkoersen.

“We bevestigen de positieve vooruitzichten en verwachten voor 2022 een omzetgroei van meer dan 25 procent en een EBITDA-niveau (bedrijfskasstroom op omzet, red.) tussen 10 en 12 procent”, zegt het bedrijf. “We blijven onzekerheid vaststellen die te maken heeft met verstoringen in de toeleveringsketen en met inflatie-effecten, wat in deze vooruitzichten tot uiting komt.”

bron: Barco

07.32 – Vastgoedbedrijf WDP zelfzeker over dividend na winststijging

Logistieke speler WDP heeft in de eerste negen maanden van het jaar de winst zien stijgen. Dat blijkt uit de zopas gepubliceerde cijfers van de vastgoedinvesteerder met noteringen in Brussel en Amsterdam.

  • De richtinggevende EPRA-winst steeg met 17 procent op jaarbasis tot 175,9 miljoen euro, tegenover 150,6 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2021. Per aandeel steeg de winst met 14 procent tot 0,95 euro. Deze stijging is volgens WDP te danken aan doorverhuurde nieuwbouwprojecten en de autonome groei via de indexatie van huurcontracten.
  • Verder bedroeg de bezettingsgraad 99,0 procent per 30 september. Eind december vorig jaar was dit nog 98,5 procent. WDP zegt over een solide positionering in een volatiele macro-omgeving te beschikken en bevestigde de outlook voor het hele boekjaar, waarbij de EPRA-winst met 14 procent zal stijgen tot 1,25 euro per aandeel.
  • Ook is WDP nog altijd van plan om een dividend van 1,00 euro per aandeel uit te keren.

06.25 – Netflix heeft uitzicht op grote sprong

Volgens de indicatieve futures gaat de beurskoers Netflix deze namiddag zowat 14 procent hoger, na de verrassend goede cijfers van gisteren nabeurs. De stijging van het aantal abonnees is met 2,4 miljoen abonnementen ruim twee keer zo groot als de 1,11 miljoen abonnementen die analisten gemiddeld hadden verwacht. Lees hier hoe Netflix de toekomst van de streamingindustrie ziet.

06.21 – Wall Street eindigde in het groen

Goeiemorgen! Na een zeer overtuigende start moest Wall Street gisteren tijdens de laatste handelsuren toch wat van die winst prijsgeven. De Nasdaq won uiteindelijk 0,9 procent en de S&P500 schoot 1 procent omhoog. De Dow Jones eindigde 1,1 procent hoger.

Meer