Chiptitaan TSMC maakte recordwinsten in derde kwartaal, maar waarschuwt dat de chipmarkt woelige wateren betreedt

TSMC, ‘s werelds grootste producent van halfgeleiders, heeft donderdag in een persbericht aangekondigd dat de winsten in het derde kwartaal met 80 procent gestegen zijn tegenover een jaar eerder. Toch voorziet het bedrijf turbulentie op de chipmarkt.

Het bedrijf kon tijdens het derde kwartaal sterke verkoopcijfers optekenen van geavanceerde computerchips, die gebruikt worden in smartphones en andere technologische snufjes. Ook kon het rekenen op hogere winstmarges, melden verschillende media, waaronder de Wall Street Journal en Reuters.

De nettowinst steeg met 80 procent, van 156 miljard naar 281 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 9 miljard euro.

Maar het feestje zou wel eens gedaan kunnen zijn. De vraag naar computerchips begint stilaan te zakken, nu een wereldwijde recessie om de hoek loert. Daarbovenop komt een vernieuwde Amerikaanse inspanning om de Chinese chipindustrie te wurgen, die er voor heeft gezorgd dat aandelen van chipfabrikanten wereldwijd ferme klappen moeten incasseren.

Budget verkleint toch

Door de sombere voorspellingen voor de chipmarkt, heeft TSMC besloten om de kapitaaluitgaven voor 2022 te verkleinen, ondanks de hoge winsten die het boekte. Het is nu van plan om 36 miljard dollar uit te geven, een stuk minder dan het beoogde doel van 40 tot 44 miljard waar het eerder dit jaar over sprak.

De beurskoers van het bedrijf is deze week met zo’n tien procent gezakt. Dat komt voornamelijk omdat beleggers bang zijn voor de gevolgen van de Amerikaanse maatregelen om de Chinese ontwikkeling van halfgeleiders te vertragen. Het zal vanaf nu verboden zijn voor Amerikaanse firma’s om geavanceerde computerchiptechnologie te verkopen aan China. Ook bedrijven buiten de VS die Amerikaanse apparatuur gebruiken om chips te produceren, mogen niet meer aan China verkopen.

Uitzonderingen voor TSMC

De nieuwe Amerikaanse regelgeving zal volgens verschillende media, waaronder Bloomberg, echter niet volledig van toepassing zijn op TSMC, dat een vrijstelling kon krijgen van de nieuwe regels. Ook andere bedrijven, zoals de Koreaanse chipfabrikanten Samsung en SK Hynix, en het Amerikaanse Intel, konden vrijstellingen bemachtigen.

Dat zal de bedrijven in staat stellen om verder chips te produceren in China met behulp van Amerikaanse technologie. De uitzonderingen zijn echter maar voor één jaar geldig. 

(evb)

Meer