Live Beursblog – 12 oktober 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit nipt in het rood

De Amerikaanse beurzen zijn er opnieuw niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De Dow Jones en de Nasdaq verloren elk 0,1 procent. En de S&P500 dook 0,35 procent lager.

Morgen is het uitkijken naar het Amerikaanse inflatiecijfer (zie hieronder). Zal die in september aan kracht hebben verloren? Of stijgt die verder? In dat laatste geval neemt de kans toe dat de Federal Reserve bij de volgende rentevergadering opnieuw zal uitpakken met een forse renteverhoging. De notulen van de jongste vergadering hebben alvast duidelijk gemaakt dat er niet snel een einde zal komen aan de hoge rentes.

Morgen lees je hier alles over! Tot dan!

21.47 – Olieprijs duikt opnieuw lager

De novemberfuture voor een vat WTI-olie sloot 2,3 procent, ofwel 2,08 dollar, lager op 87,27 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs staat onder druk vanwege zorgen dat een verzwakkende wereldeconomie de vraag naar energie onder druk zal zetten. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde dinsdag zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie in 2023 en waarschuwde dat de risico’s voor het financiële systeem toenemen. Lees er hier meer over.

20.58 – Stijgt de inflatie in de VS verder?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert morgen de inflatiecijfers voor september. Economen bevraagd door het persagentschap Bloomberg verwachten een inflatie van 8,1 procent op jaarbasis, tegenover 8,3 procent in augustus. Ze gaan er ook van uit dat de inflatie op maandbasis zal uitkomen op 0,1 procent.

“We zijn waarschijnlijk dicht bij een piek, maar dat gezegd zijnde, denk ik niet dat we een snelle terugkeer naar lagere cijfers zullen hebben, deels vanwege de aanhoudende huurinflatie”, merkt Michael Feroli, hoofdeconoom bij JPMorgan, op.

20.29 – Fed: “De rentes zullen nog een tijdje hoog blijven”

Uit de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve blijkt dat de hoge rentes niet snel zullen verdwijnen. “We moeten een restrictief beleid blijven voeren tot we prijsstabiliteit bereiken”, klinkt het. De Amerikaanse centrale bank geeft in de minutes ook toe verrast te zijn door de aanhoudende hoge inflatie. Meer weten? Klik hier.

Jerome Powell – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

20.12 – Witte Huis overweegt verbod op Russische aluminium

Het Witte Huis overweegt een verbod op Russisch aluminium als reactie op de Russische militaire escalatie in Oekraïne. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met het besluit.

Er liggen drie opties op tafel: een regelrecht verbod, het verhogen van de handelstarieven tot een niveau waarmee effectief een verbod wordt opgelegd, of het bestraffen van het bedrijf dat het metaal produceert, United Co. Rusal International PJSC.

19.57 – Wall Street blijft ter plaatse trappelen

Er is momenteel niet veel beweging op de Amerikaanse aandelenmarkten. De Nasdaq kan maar net het hoofd boven water houden (+0,05 procent) en de S&P500 noteert 0,05 procent in het rood. De Dow Jones is met een winst van 0,1 procent op dit moment de koploper van de drie indexen.

18.53 – Britse tienjaarsrente springt boven de 4,6 procent

De Britse tienjaarsrente is deze namiddag gestegen tot 4,64 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Bij staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar schoot de rente zelfs omhoog tot 5 procent. Daarmee strandt de rente opnieuw op het niveau waarop de Bank of England zich voor het eerst gedwongen voelde om in te grijpen.

18.19 – Aedifica levert 6 projecten op

Aedifica heeft recent 6 projecten opgeleverd voor een totale investeringswaarde van 35 miljoen euro. Dat maakt de vastgoedinvesteerder bekend. Het betreft locaties in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden en die voegen in totaal een capaciteit voor 139 bewoners en 99 kinderen toe.

18.09 – Lagarde: “De eurozone bevindt zich niet in een recessie”

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), groeit de economie van de eurozone nog steeds, ook al neemt de bezorgdheid over de groei toe door de stijgende energiekosten. “De eurozone bevindt zich niet in een recessie”, zei ze op een conferentie in Washington. “We hebben nog nooit zo’n gunstige situatie op de arbeidsmarkt gezien.”

Christine Lagarde (Getty Images)

17.43 – Bel20 zakt verder de dieperik in

De Europese beurzen hebben de handelsdag in het rood afgesloten. De Eurostoxx50 dook 0,1 procent lager. De Bel20 moest dan weer 0,95 procent prijsgeven.

  • Binnen de Belgische sterindex was Solvay de sterkhouder met een winst van 2 procent.
  • VGP moest na een koersstijging gisteren terrein prijsgeven. Het aandeel van het logistiek vastgoedbedrijf koerste maar liefst 5,8 procent lager.

17.11 – Merck licht optie op kankervaccin Moderna

Merck heeft de optie gelicht om samen met Moderna een gepersonaliseerd kankervaccin te ontwikkelen. Dat laten de twee farmaceuten zelf weten. Het vaccin wordt al getest in combinatie met een therapiemiddel van Merck, Keytruda, als aanvullende behandeling voor patiënten met risicovol melanoom. 

De behandeling werkt door middel van een mRNA-vaccin, dat het menselijke immuunsysteem zo manipuleert dat het specifieke kankercellen aanvalt. Meer weten? Klik hier.

16.37 – 53 miljard euro van ons vermogen is in rook opgegaan

Uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat we in het tweede kwartaal van dit jaar 53,3 miljard euro van ons financieel vermogen in rook zagen opgaan. Dat is het grootste verlies sinds het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis begon.

15.43 – Wall Street kleurt groen na tien minuten handelen

Wall Street start de handelsdag goedgeluimd. Na zo’n tien minuten handelen, staat de Nasdaq op een winst van 0,35 procent en noteert de S&P500 0,2 procent hoger. De Dow Jones doet er 0,1 procent bij. Nu rest de vraag: kunnen de indexen die winsten vasthouden? Of duiken ze later vandaag alsnog in het rood?

14.49 – Amerikaanse producentenprijzen toch weer omhoog

De Amerikaanse producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,4 procent, na een afname van 0,2 procent in augustus. Eerder werd voor augustus nog een daling van 0,1 procent gemeld. Er was door economen voor september gerekend op een stijging met 0,2 procent.

Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS in september ook met 0,4 procent. Hier rekende de markt op 0,3 procent. In augustus stegen de kernprijzen met 0,2 procent tegen een eerdere melding van 0,4 procent. Meer hier.

14.41 – OPEC verwacht minder vraag naar olie

Het oliekartel OPEC verwacht voor 2022 én 2023 een lagere vraag naar olie dan eerder ingeschat. Dat blijkt uit het maandrapport voor september van het kartel. De verwachte groei in de vraag wordt voor dit jaar met 460.000 vaten per dag verlaagd naar 2,64 miljoen vaten. De prognose uit het vorige maandrapport lag op een groei van de vraag met 3,1 miljoen vaten olie per dag.

De groeiverwachting voor 2023 wordt met 360.000 vaten verlaagd naar een totaal 2,34 miljoen vaten per dag. Lees hier meer.

13.39 – Invesco: “Pessimisme Amerikaanse belegger positief signaal”

Investeringsmaatschappij Invesco vangt zijn nieuwsbrief aan met het nieuwsfeit dat op 21 september bleek uit de wekelijkse rondvraag van de AAII (American Association of Individual Investors) onder haar leden dat ruim 60 procent verwacht dat de Amerikaanse beurs er over een halfjaar slechter voor zal staan.

  • Dat was het hoogste niveau sinds de peiling van 5 maart 2009 die toen uitkwam op 70,3 procent.
    • Op 28 september behaalde het bearish sentiment zelfs opnieuw een cijfer boven de 60 procent.
      • Het was de eerste keer sinds het begin van de enquête in 1987 dat er twee weken op rij een bearish sentiment van boven de 60 procent werd genoteerd.

Volgens Invesco’s chief beursstrateeg Kristina Hooper is dat echter een positief signaal. Waarom? In het verleden behaalde de S&P 500 Index bovengemiddelde rendementen in het eerste halfjaar na dergelijke hoge vaststellingen van belabberd beurssentiment. Meer hier.

12.37 – Europese beurzen noteren hoger rond het middaguur

De Europese beurzen noteerden rond het middaguur hoger in een afwachtende markt, meldt ABM.

De breed samengestelde STOXX Europe 50 index noteerde woensdag rond het middaguur een plus van 0,3 procent op 388,70 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 12.283,40 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,6 procent met een stand van 5.896,13 punten. De Britse FTSE won woensdag 0,3 procent op 6.905,89 punten.

11.17 – Alles loopt op rolletjes voor LVMH

Er is geen sprake van een crisis bij Frans luxeconcern LVMH: de omzet steeg vorig kwartaal met 19 procent, wat meer is dan verwacht. Omdat luxeconsumenten weer gretig spullen inslaan, wordt een rooskleurige toekomst voorspeld voor het bedrijf boven Louis Vuitton.

Dat vertaalt zich momenteel ook in de beurskoers van ’s werelds grootste conglomeraat voor luxeproducten: die schiet 1 procent hoger op het moment van schrijven.

10.01 – Lek in Russische oliepijpleiding naar Duitsland stuwt olieprijs hoger

De Poolse autoriteiten zeggen de oorzaak te onderzoeken van een lek dat de oliestroom door een deel van de Russische ‘Droezjba’-pijpleiding naar Duitsland en Polen heeft stilgelegd.

  • Het lek zit in een van de twee stukken van het noordelijke deel van het leidingnet, zo bericht Bloomberg.
  • De pijpleiding bevoorraadt de belangrijke Duitse raffinaderij Schwedt, die Duitsland vorige maand heeft genationaliseerd in het streven naar een grotere energie-onafhankelijkheid.
Beeld: Bloomberg
  • Het zuidelijke deel van Droezjba gaat naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Zelfs nadat EU-sancties tegen de Russische olie-export van kracht worden, zullen stromen langs dat deel blijven lopen.
    • Hongarije en de andere, door land omgeven Centraal-Europese naties, hebben immers voor een vrijstelling gelobbyd.
  • Intussen stijgt de prijs van een vat Brent-olie met 0,08 procent tot 94,37 dollar.

09.57 – ‘Big Shorter’ Burry laat weer eens van zich horen

09.53 – Energiecrisis: Faillisementen in Europese autosector “niet uitgesloten”

De Europese energiecrisis kan in het ergste geval de lokale autoproductie tot eind volgend jaar met bijna 40 procent – of meer dan één miljoen voertuigen – per kwartaal verlagen. Dat staat in een rapport van consultant S&P Global Mobility. De overlevingskansen van een aantal toeleveranciers zouden in het gedrang kunnen komen. Lees er meer over hier.

09.11 – Belgische sterindex opent met verlies

De Bel20 is uit de startblokken geschoten met 0,35 procent verlies.

  • Het aandeel van het biotechbedrijf Mithra, dat goede testresultaten kon voorleggen van zijn medicijn Estetrol, koerst as we speak 3 procent hoger.
  • Het aandeel van een andere biotechspeler, Celyad, schiet maar liefst 11 procent lager.
    • Celyad liet eerder weten het klinische programma CYAD-101 stop te zetten, en zich uitsluitend nog te richten op CYAD-211.

08.56 – “Beurzen kunnen enkel omhoog als we met (veel) meer werklozen zijn”

De logica van de beurzen is soms heel onduidelijk voor beleggers die er niet dag in dag uit mee bezig zijn. Waarom dalen de beurzen als er goede cijfers worden gepubliceerd en waarom stijgen de beurzen als er alleen maar negatief nieuws is? Lees het hier.

08.47 – Mithra: eigen geneesmiddel Estetrol effectief bij wondgenezing

Uit data van twee studies, uitgevoerd door de Hull York Medical School in samenwerking met het Luikse biotechbedrijf Mithra, blijkt dat Estetrol de wondsluiting verbetert en plaatselijke ontstekingen vermindert. Dit dankzij een unieke genetische signatuur in vergelijking met andere oestrogenen. Estetrol is een geneesmiddel dat de menopauze behandelt zonder risico op een trombose, en dient ook als oraal anticonceptiemiddel.

08.41 – Investeren in Vietnam: gouden kans?

Steeds meer multinationals willen hun fabricage van China naar Vietnam verhuizen. Hoe kunnen beleggers het slimst anticiperen op die evolutie? Lees alles erover hier.

07.55 – Ook beurs van Hongkong krijgt klappen

Ook op de belangrijkste index van Hongkong – de Hang Seng, die de 50 grootste en meest liquide aandelen van de Hongkongse beurs volgt – blijven de verliezen zich opstapelen.

Hang Seng Index — foto: Getty

De beurs staat op het laagste peil van de afgelopen 11 jaar en zakte onlangs onder de psychologische grens van 17.000 punten. Vandaag koerst de Hang Seng weer een slordige 2 procent lager.

De recente Russische investeringsgolf in Hongkong zou voor de regio bovendien nog meer problemen kunnen creëren dan er oplossen. Lees daarover meer hier.

07.51 – Europese beurzen stevenen op licht rode opening af (bis)

De Europese beurzen gaan vandaag weerom een licht lagere opening tegemoet, zo bericht ABM. Broker IG voorziet een openingsverlies van 16 punten voor de Duitse DAX, een min van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 12 punten voor de Britse FTSE 100.

07.44 – Japanse machine-orders flink gedaald

De machine-orders in Japan zijn in augustus stevig gedaald. Dat bleek vandaag uit overheidscijfers, gegevens waarover ABM Financial News bericht. De machine-orders daalden in augustus, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, met 9,5 procent op maandbasis. In juli stegen de orders nog met 0,3 procent. In de private sector daalden de orders in augustus met 5,8 procent, exclusief volatiele orders, na een stijging van 5,3 procent in juli.

07.33 – Britse munt veert weer op na stuk in FT

Het Britse pond is in waarde gestegen nadat in een stuk in de Financial Times opmerkingen van Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, werden ontkracht. Bailey had eerder gezegd dat de centrale bank deze week ging kappen met maatregelen om de markt te ondersteunen.

De Britse munt maakte een verlies van 0,4 procent ongedaan en handelde 0,2 procent hoger in de vroege handel in Londen. De Britse centrale bank had privé aan bankiers belast met pensioenfondsen gemeld dat de mogelijkheid bestond dat ze ook staatsobligaties zou blijven opkopen voorbij de eerder gestelde deadline van vrijdag de 14de oktober. Dat stelt het stuk in de FT, hoewel daaruit niet duidelijk is wanneer dat advies werd gegeven.

06.11 – Zee(tje) van rode cijfers gisteren; zowel in de VS als in Europa

Goedemorgen!

Wall Street heeft de handelsdag gisteren in het rood afgesloten. Nochtans was er eerder op de dag een beweging naar boven ingezet, maar de aandelen konden die stijging niet vasthouden.

  • De Nasdaq verloor uiteindelijk 1,1 procent en de S&P500 dook 0,65 procent lager.
  • De Dow Jones kon wel in de groene zone blijven. Die index won 0,1 procent.

Ook de Europese beurzen verkeerden allesbehalve in topvorm; al konden ze de verliezen wel wat beperken.

  • De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 0,5 procent lager af.
  • De Brusselse beurs Bel20 dook 0,55 procent in het rood.
    • Chemiereus Solvay was de grote verliezer van die index.

Wat brengt de handelsdag vandaag? We houden je op de hoogte!

Meer