Ligt Kim Jong-un (alweer) in coma? Zijn zus neemt het bestuur over

Vorige week heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een deel van zijn taken overgedragen aan zijn zus. Volgens bronnen zou hij in coma liggen.

Kim Yo-Jong, de zus van Kim Jong-un, heeft momenteel de dagelijkse leiding van Noord-Korea in handen. Vorige week schoof een deel van diens taken door naar zijn jongere zus. De officiële uitleg klonk dat het te druk werd voor de grote leider. Nu lijkt het erop dat Kim in coma ligt.

Dat beweert Chang Song-min, een voormalig medewerker van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung, tenminste. Volgens Song-min is Yo-jong de volgende in lijn voor het Noord-Koreaanse leiderschap.

Dit jaar is Kim Jong-un nog nauwelijks in het openbaar verschenen. Er waren zelfs geruchten over zijn overlijden. Uiteindelijk kwam er in mei een einde aan die speculatie, toen hij in mei een bezoek bracht aan een mestfabriek.

De opvolger van Kim Yong-un

Maar er schuift wat aan de top in Pyongyang. Want de gezondheid van Kim Jong-un is niet geweldig. Los van de speculatie over een hartaanval, is de man veel te zwaar en staat zijn gestel onder zware druk. Dat hij zijn bevoegdheden tijdelijk uit handen geeft, is ongezien.

Kim Jong-un heeft echter geen officiële opvolger en of hij kinderen heeft, is onduidelijk. Sowieso zijn officiële kinderen van Jong-un nog veel te klein om een functie aan de top van de Noord-Koreaanse bureaucratie te vervullen.

Wie is Kim Yo-yong?

Dus kwam een tijd terug de zus van Jong-un in beeld. Kim Yo-jong is mogelijk geen echte zus van Kim Jong-un, maar dat zal de machthebbers in Pyongyang worst wezen. De vrouw baande zich aan toptempo een weg door het kafkaiaanse netwerk in Noord-Korea en bestuurt momenteel het ministerie van Propaganda. Door de Jong in haar naam wordt er alvast een familierelatie gesuggereerd. Dat dynastieke element is wel degelijk belangrijk in de Noord-Koreaanse mythevorming rond de leider.

Dat zij nu de touwtjes in handen neemt, wijst erop dat ze de officieuze troonopvolger van Kim Jong-un wordt. Een vrouw aan de top is al een uitzondering in Noord-Korea, maar Yo-jong heeft er hard voor gewerkt en lijkt de partijlijn te volgen.

Er worden geen officiële berichten verwacht over de gezondheidstoestand van Kim Jong-un.

Lees hier een portret over Kim Yo-jong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20