Lichte winsten voor Europese beurzen, Barco opent 98 procent lager door splitsing aandeel

Alle Europese beurzen gaan licht hoger woensdagochtend. De Bel20 doet er 0,8 procent bij. De technologiespecialist Barco gaat 98 procent lager, maar dat heeft een technische reden.

Het Belgische bedrijf, bekend van de presentatietool Clickshare, splitst woensdag zijn aandeel in zeven om meer kooplustigen aan te trekken. Eén aandeel kost nu 23,31 euro in plaats van 157 euro. Als we de splitsing buiten beschouwing laten, stijgt het aandeel 4,9 procent, waarmee het bedrijf eigenlijk de beste prestatie in de Bel20 neerzet.

De tweede plaats is voor de biotech’er Argenx, die er 1,7 procent bijdoet. Op drie komt KBC met een winst van 1,5 procent. De groep kondigde dinsdag aan dat ze 54 kantoren sluit in Vlaanderen en België. Dat is één op de zeven.

Op de bredere Brusselse beurs wint het isolatiebedrijf Recticel 2,2 procent nadat het de verkoop van zijn verlieslatende schuimrubber- en autotakken kon afronden.

Mobiliteit

In Amsterdam gaat de staalgroep ArcelorMittal 4 procent hoger. De verliezer is de investeringsmaatschappij Prosus, die 1,5 procent lager gaat. De voedselgroep Sligro, die in België fuseerde met de groothandel ISPC, schrapt zijn dividend en verliest 1,6 procent.

De beurs van Parijs is de enige in Europa die met -0,1 procent op licht verlies staat. Dat komt vooral door de mobiliteitsbedrijven Airbus, Renault en Michelin die 1 tot 2 procent dalen. Airbus schrapt 15.000 jobs wereldwijd, waarvan bijna 14.000 in Europa. Met 10 procent van het personeelsbestand is het zijn grootste sanering ooit.

De brede EuroStoxx50-index gaat 0,2 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20