Leveringsproblemen iPhone 13 en MacBook Pro: Apple ontkomt niet aan chipschaarste

Ondanks zijn preventieve maatregelen ontkomt Apple niet aan de productieproblemen die verband houden met het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Een tekort dat al heeft geleid tot een verlies van 6 miljard dollar.

In een interview met CNBC besprak Apple-baas Tim Cook de gevolgen van de crisis in de toeleveringsketen en de chipschaarste voor zijn bedrijf. Zoals veel anderen, en ondanks de voorzorgsmaatregelen dat het bedrijf uit Cupertino heeft genomen, ontsnapt ook Apple niet aan de problemen die het chiptekort met zich meebrengt. En dat weegt op de omzet van het bedrijf.

Het Amerikaanse bedrijf boekt nog steeds solide winsten. In het vierde fiscale kwartaal van 2021 heeft Apple een omzet behaald van 83,4 miljard dollar, een stijging van 29 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Deze goede resultaten zijn echter lager dan de verwachtingen van Wall Street, die uitgingen van een winst van ongeveer 84,85 miljard dollar.

“We hadden zeer goede resultaten ondanks hoger dan verwachte leveringsbeperkingen, die we schatten op ongeveer 6 miljard dollar,” vertelde Cook aan CNBC. Een verlies dat wordt toegeschreven aan problemen met de toeleveringsketen, net als aan het “veelbesproken tekort aan chips in de hele sector als gevolg van het coronavirus.”

De productie- en fabricagelijnen in Zuidoost-Azië waarvan Apple afhankelijk is, hebben de afgelopen maanden inderdaad met grote problemen te kampen gehad, voornamelijk als gevolg van de gezondheidscrisis, maar ook als gevolg van het weer.

En hoewel Apple gelooft dat de problemen in de productieketen aan het afnemen zijn, zal het tekort aan chips waarschijnlijk nog enige tijd aanhouden.

Lange levertijden

Hoewel de gevolgen van deze crisis al voelbaar zijn voor de activiteiten van Apple – met een verlies van 6 miljard dollar – is het niet waarschijnlijk dat de situatie voor het bedrijf de komende weken zal verbeteren. Het eindejaarsseizoen is voor bedrijven een cruciaal moment om hun orders op te voeren om aan de vraag te voldoen, waardoor druk wordt uitgeoefend op de reeds overbelaste productielijnen. Verdere leveringsproblemen of zelfs tekorten kunnen derhalve worden verwacht.

De timing is nogal slecht voor het Amerikaanse bedrijf. Het heeft net verschillende nieuwe producten uitgebracht, waaronder vorige maand nieuwe smartphones, maar ook zeer recent nieuwe laptops. Helaas lopen in beide gevallen de levertijden op de website van Apple op. En dit zal waarschijnlijk erger worden naarmate we dichter bij Kerstmis komen. Als je van plan bent om een Apple-product onder de boom te leggen, wacht dan niet te lang met het plaatsen van je bestelling.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20