Leveringen van Nestlé en een oorlogswet uit 1950 moeten het tekort aan babymelkpoeder in de VS wegwerken

De Verenigde Staten (VS) kampen met een tekort aan babymelkpoeder. Nestlé stuurt daarom extra voorraden naar het land. De Amerikaans president Joe Biden heeft vorige week ook een oorlogswet van 1950 van onder het stof gehaald om het tekort weg te werken.

Ouders die naar babyvoeding zoeken in de Amerikaanse winkels worden momenteel geconfronteerd met lege rekken. Dat komt omdat Abbott Laboratories, een van de grootste producenten van babymelkpoeder in de VS, zijn producten moest terugroepen nadat meerdere baby’s er ziek van waren geworden. Twee kinderen hebben ook het leven gelaten. Het bleek te gaan om een bacteriële infectie in het product, maar het onderzoek loopt nog.

Oorlogswet uit 1950

Ondertussen heeft Biden een oorlogswet uit 1950, de zogenaamde Defense Production Act, uit de koelkast gehaald om het tekort aan te pakken. Die wet laat de Amerikaanse president toe om “in het belang van de nationale veiligheid” in te grijpen in de privésector. Op die manier kan hij maatregelen nemen om de productie op te voeren. Zo zullen de leveranciers van noodzakelijke ingrediënten voortaan voorrang moeten geven aan de fabrikanten van babymelkpoeder. De oorlogswet werd ook ingeroepen tijdens de coronacrisis.

Biden wil ook maatregelen nemen om de import van babymelkpoeder te versnellen. “Het ministerie van Defensie zal zijn contracten met commerciële vrachtluchtvaartmaatschappijen gebruiken om producten van overzeese fabrieken te vervoeren die voldoen aan de veiligheidsnormen van de VS”, klonk het vorige week.

Nestlé levert babymelkpoeder

De president liet zaterdag weten dat Nestlé intussen producten heeft opgestuurd naar de VS. Via Twitter schreef hij dat de eerste militaire vrachtvliegtuigen in het kader van “Operation Fly Formula” met aan boord 1,5 miljoen flessen babymelkpoeder van Nestlé op weg zijn naar de VS. “Die producten zullen zo snel mogelijk in de Amerikaanse winkelrekken liggen”, aldus Biden. De eerste leveringen zijn volgens de meest recente berichten aangekomen in Indiana.

Het gaat daarbij om de formules Alfamino Infant en Alfamino Junior. Beide producten worden gemaakt door Nestlé Health Science. “Deze formules hebben voorrang gekregen omdat zij een kritisch medisch doel dienen en in de VS schaars zijn als gevolg van de sluiting van de fabriek”, liet Kate Berner, communicatiedirecteur van het Witte Huis, via Twitter weten.

Ook Danone doet een duit in het zakje. Volgens het persagentschap Reuters heeft het Franse voedingsbedrijf de leveringen van babymelkpoeder richting de VS opgevoerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20