Levering 5 miljoen mondmaskers onzeker na mogelijke fraude

Een cruciale levering van 5 miljoen mondmaskers zal ons land wellicht niet bereiken. Waarschijnlijk is er fraude in het spel.

Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigde dat er 5 miljoen mondmaskers onderweg zijn naar België en dat die in principe voor middernacht geleverd moeten zijn. De levering lijkt op dit moment zeer onwaarschijnlijk. Net nu zijn die mondmaskers, in het kader van de coronacrisis, broodnodig. Het parket heeft een onderzoek gestart.

Nieuwe levering

‘Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen’, zegt De Block.

Onder anderen viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, sneden het onderwerp zondag nog aan tijdens ‘De Zevende Dag’ op Eén. ‘Dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten’, waarschuwde Van Ranst. ‘Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.’

Als de maskers er niet komen, is dat een ‘drama’, zei Vervotte. Het zorgpersoneel zou dan in een ‘onveilige en onverantwoorde situatie’ terechtkomen, aldus de oud-minister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20