Levensechte robothond van Boston Dynamics is nu te koop voor 75.000 dollar

De robot op vier poten van robotmaker Boston Dynamics, is nu te koop voor Amerikaanse bedrijven. De mechanische hond – hij heet Spot – heeft zijn veelzijdigheid al bewezen in ziekenhuizen, in de landbouw en bij politietaken.

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is Spot vrij te koop voor ondernemingen in de VS. Voor de prijs van een Tesla Model S kan een bedrijf gebruik maken van breed gamma aan diensten, gaande van industriële inspectie tot entertainment. 

Polyvalente keffer

Het voorbije jaar werd hij al aan organisaties geleased voor enkele testprojecten. Zo assisteerde Spot al een ontmijningsdienst, trieerde hij patiënten voor een ziekenhuis, en inspecteerde hij boorplatformen op menselijke fouten. Vorige maand werd de robothond in Singapore ingeschakeld om burgers eraan te herinneren om de sociale afstandsregels te respecteren. 

Spot herinnert burgers in Singapore eraan om afstand te houden tijdens de coronapandemie. – Bron: CNA

Volgens Boston Dynamics zelf is Spot een ‘polyvalent mobiel platform’ die kan worden aangepast met verschillende sensoren en camera’s op maat van de klant. Hij kan geprogrammeerd worden om patrouilles uit te voeren en zaken te inspecteren. 

‘We verkopen hem vooral aan industriële spelers die een sensor ergens willen brengen waar ze een mens niet naartoe willen sturen’, zei Zack Jackowksi, hoofdingenieur van de robotmaker aan techmagazine The Verge. ‘Ofwel omdat het gevaarlijk is, ofwel omdat het geestdodend is’. 

Hij geeft het voorbeeld van de inspecties op de boorplatformen, waar de robot een camera 40 keer per dag naar verschillende plaatsen moet brengen om telkens dezelfde foto te nemen. 

Volgens de fabrikant kan de robot gevaarlijk en ontoegankelijk terrein bereiken om aan automatische dataverzameling te doen, en kan hij heel wat soorten ladingen dragen.

In deze video ziet u Spot in actie. – Bron: Boston Dynamics.

Kwaadaardige robots

Wat als de robot in de verkeerde handen valt? De robot ziet er voor veel mensen angstwekkend uit, hoewel Spot even dodelijk is als een uit de kluiten gewassen telegeleide auto. De levensechte bewegingen hebben iets uitermate griezelig voor velen. Als Boston Dynamics video’s online verspreid van testen met de robot, staat de commentaarsectie bol van de waarschuwingen voor kwaadaardige doeleinden. 

Boston Dynamics zegt dat het een gebruiksovereenkomst gaat opstellen voor de robot: er mogen geen wapens aan bevestigd worden, of de machine mag niet gebruikt worden om mensen ‘te schaden of te intimideren’. Maar zoals elk bedrijf dat zijn product online verkoopt, is er geen echte manier om misbruik te stoppen eens de robot bij de consument belandt. Dat is het geval voor elke nieuwe technologie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20