‘Leven met kinderen verhoogt het risico op een coronabesmetting niet’

Volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford in samenwerking met de London School of Hygiene and Tropical Medicin blijkt dat gezinnen met kinderen geen hoger risico lopen om besmet te raken met het coronavirus.

De universiteiten hebben tussen februari en augustus een onderzoek gedaan bij 9 miljoen volwassenen in het Verenigd Koninkrijk die jonger zijn dan 65 jaar. Uit dat onderzoek moest blijken of samenleven met kinderen al dan niet het risico op een coronabesmetting vergroot.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat wie met een kind jonger dan 11 jaar samenleeft geen verhoogd risico loopt om besmet te raken met het coronavirus. Integendeel, volgens de onderzoekers neemt het risico om te sterven aan het coronavirus zelfs af wanneer u met een of meerdere kinderen samenwoont.

De auteurs van het onderzoek merken wel op dat samenleven met kinderen tussen 12 en 18 jaar het risico op een besmetting lichtjes verhoogt.

Minder kans op sterven aan andere aandoeningen

Uit het onderzoek blijkt ook dat samenleven met kinderen het risico op sterven aan een aandoening die losstaat van het coronavirus verkleint. ‘Mensen gooien hun levensstijl volledig om als ze kinderen hebben. Ze gaan gezonder leven en gaan bijvoorbeeld minder roken of alcohol drinken’, klinkt het. Voorts blijkt dat samenleven met kinderen een positieve impact heeft op het immuunsysteem van volwassenen.

De onderzoekers hopen met de studie wat twijfel weg te nemen over de rol die kinderen spelen bij het toenemend aantal coronabesmettingen. Het onderzoek toont volgens de auteurs aan dat de besmettingsgraad bij kinderen niet hoger ligt dan bij volwassenen.

In verschillende Europese landen voeren politici discussies over de zin en onzin van het openhouden van de scholen. De onderzoekers concluderen dat er geen bewijzen zijn dat het sluiten van scholen het risico op een besmetting verkleint.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20