Leonardo DiCaprio surft mee met beursgang van Tesla-rivaal Polestar

Polestar, het sportieve dochtermerk van Volvo, trekt naar de beurs Nasdaq via een samensmelting met een beursvehikel. De bouwer van elektrische wagens maakte bij de aankondiging ook bekend dat acteur Leonardo DiCaprio een van zijn huidige aandeelhouders is.

Wat Alpine voor Renault is en BMW M voor BMW, dat was Polestar in de jaren negentig voor het Zweedse Volvo: een sportief submerk voor de liefhebbers van snelle wagens. Sinds 2017 is Polestar een onafhankelijke constructeur van elektrische wagens, met Volvo en de topman van Volvo’s Chinese moedergroep Geely als belangrijkste aandeelhouders.

SPAC

Het premiummerk rijdt zich nu warm voor een beursgang, en wel nog op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Daarmee lijkt de constructeur van elektrische premiumwagens rechtstreeks de strijd te willen aangaan met marktleider Tesla. Polestar trekt naar de beurs via de populaire SPAC-techniek: een samensmelting met een cashrijk vehikel dat al op de beurs staat, in afwachting van een aantrekkelijke fusie of overname.

Voor de notering op Nasdaq smelt Polestar samen met de beursschelp Gores Guggenheim. Daar zat 800 miljoen dollar in en dat bedrag wordt nu in de ontwikkeling van Polestar gepompt. Daarnaast hoopt het nieuwe fusiebedrijf nog eens 250 miljoen dollar op te halen bij grote investeerders. Ook dat zal dienen om nieuwe modellen te maken en nieuwe markten aan te boren.

“We worden geen Amerikaans bedrijf”, anticipeert Polestar op mogelijke onrust bij de fans. “We blijven een wereldwijd electric performance car bedrijf met hoofdkwartier in Zweden en blijven onze Scandinavische wortels trouw.”

DiCaprio

De huidige aandeelhouders behouden na de operatie de controle over Polestar. Volvo heeft zowat de helft van het bedrijf in handen en de groep rond Geely-topman Li Shufu, die zich ook Eric Li noemt, is het tweede grote blok. Naast nog enkele andere Chinese financiële partijen is ook de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio aandeelhouder, zo maakte Polestar bekend zonder details te geven.

De 46-jarige acteur-activist is een investeerder in verscheidene start-ups. Vorige week raakte nog bekend dat DiCaprio, wiens vermogen op 260 miljoen dollar geschat wordt, ook in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat heeft geïnvesteerd. Opmerkelijk wel: hij maakt geen reclame voor Polestar, maar is wel te zien in een tv-spot voor de Fiat 500.

Enorme groeiambities

Polestar hoopt de komende jaren een gigantische sprong te maken. Vorig jaar kwam de verkoop uit op 10.000 stuks. Dat moet tegen 2025 stijgen tot 290.000 auto’s per jaar. Momenteel is Polestar actief in 14 landen. Tegen 2023 wordt gemikt op 30 afzetmarkten.

Polestar biedt momenteel twee modellen, de Polestar 1 en de Polestar 2, die worden verkocht in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het komende jaar wil het autobedrijf een eerste SUV op de baan brengen en tegen 2024 volgen nog eens twee nieuwe modellen.

Het gecombineerde bedrijf wordt in de fusie op 20 miljard dollar ondernemingswaarde geschat, wat drie keer de beoogde omzet is in 2023. De beleggers in Gores Guggenheim zien de integratie met de sportwagenbouwer alvast zitten. Zij stuurden het aandeel in een eerste reactie ruim 4 procent hoger.

Lees ook: Polestar wil tegen 2030 een volledig klimaatneutrale auto produceren, maar hoe?

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20