Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Lenen voor een huis wordt goedkoper en een extra betaalde feestdag: dit betekent De Croo I voor u

Logo Business AM
Personal Finance

01/10/2020 | Niels Saelens | 4 min leestijd

Isopix

Het nieuwe regeerakkoord zal een impact hebben op verschillende facetten van ons dagelijks leven. Wij geven u een overzicht.

(Momenteel) geen nieuwe belastingen

Nieuwe belastingen zijn niet meteen aan de orde. Al sluiten de regeringspartijen niet uit dat ze aan de belastingen zullen sleutelen bij de volgende begrotingsgesprekken. In het regeerakkoord staat er immers dat nieuwe belastingen ingevoerd kunnen worden in het kader van budgettaire discussies. De regeringspartijen maken zich sterk dat eventuele fiscale aanpassingen zullen gebeuren met respect voor mensen die werken, ondernemen en sparen.

Hogere uitkeringen en pensioenen

De uitkeringen zullen opgetrokken worden richting de armoedegrens. Daarnaast worden er aanvullende armoedebestrijdingsmechanismen geïntroduceerd. 

Tegelijk wil de regering het minimumpensioen de komende jaren optrekken naar 1.500 euro. Het is nog niet duidelijk of dit bruto of netto zal zijn.

Extra belastingvermindering voor gezinnen 

De gezinnen krijgen een fiscaal extraatje van de regering. Die gaat de belastingvermindering voor kinderopvang verder uitbreiden. Hoeveel die vermindering gaat bedragen is momenteel nog niet duidelijk.

Voorts wordt de toeslag op de belastingvrije som voor (groot)ouders en broers/zussen ten laste ouder dan 65 verhoogd. Ook hier is het koffiedik wat die maatregel concreet inhoudt.

Meer vaderschapsverlof

Het geboorteverlof voor vaders wordt stapsgewijs uitgebreid van 10 naar 20 dagen. Deze regeling is niet uitsluitend voor werknemers met voltijdse contracten. Werknemers met bijvoorbeeld een interimcontract gaan ook een beroep kunnen doen op deze regeling.

Extra feestdag

De deelstaten krijgen de mogelijkheid om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken. Voor Vlaanderen valt die feestdag op 11 juli.

Pendelen naar het werk 

Het is de ambitie van de federale regering om het woon-werkverkeer te vergroenen. Zo wil De Croo I dat alle bedrijfswagens broeikasvrij zijn tegen 2026. 

Daarnaast ligt er een mobiliteitsbudget op tafel. Bedoeling is dat werknemers die geen bedrijfswagen krijgen sneller toegang krijgen tot groene alternatieven, zoals een abonnement voor het openbaar vervoer.

Financiële producten vergelijken wordt eenvoudiger 

De regering wil dat het voor de consument eenvoudiger wordt om financiële producten te vergelijken. Zo zal De Croo I online tariefsimulatoren en vergelijkingsmodules ontwikkelen voor de belangrijkste bank- en verzekeringsproducten. 

Het is overigens de bedoeling dat de financiële lasten verlaagd worden voor wie wil overschakelen naar een andere kredietverstrekker of verzekeringsonderneming. 

In lijn met de bovenstaande plannen gaat de regering wettelijk minimale contractvoorwaarden hanteren bij de belangrijkste verzekeringen, zoals de verplichte autoverzekering. Die standaarddekking zal ervoor zorgen dat consumenten de prijzen eenvoudig kunnen vergelijken.

Lagere kosten hypothecaire lening

De regering gaat onderzoeken hoe ze de kosten verbonden aan het verwerven van een onroerend goed of herfinanciering van een woning goedkoper kan maken.

Meer aandacht voor fraude 

De regering zal informatiecampagnes uitwerken tegen internetfraude en de rechten van slachtoffers van dit soort fraude versterken. “De snelle aangroei van het aantal online financiële diensten heeft gevolgen voor de toegankelijkheid hiervan voor bepaalde bevolkingsgroepen die niet enkel voor een digitale kloof staan, maar ook het doelwit zijn van hacking en online bedrog”, staat er in het regeerakkoord. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks