De wolkenkrabbers van Manhattan zijn nog nooit zo leeg geweest

In Manhattan is er inmiddels een recordoppervlakte aan kantoorruimte beschikbaar. Tijdens de maand januari werd er op de kantorenmarkt van de zakenwijk van New York immers een leegstand van 14,9 procent genoteerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedconsulent Colliers International. Die maakt gewag van de grootste leegstand sinds het bedrijf begin deze eeuw de marktsituatie begon op te volgen.

De problemen moeten volgens Colliers International worden toegeschreven aan de uitbraak van de coronapandemie, die tot massaal thuiswerk heeft geleid. Velen verwachten dat ook na het einde van de huidige gezondheidscrisis niet op een volledig herstel van de kantoormarkt zal mogen worden gerekend.

Prijsverlaging

Het leasen van kantoren lag tijdens de maand januari volgens Colliers International bijna 47 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. ‘Ook een sterke prijsverlaging kon die achteruitgang niet beperken,’ stipt het rapport aan.

‘In januari moest op de kantoormarkt in Manhattan nog een gemiddelde huurprijs 73,65 dollar per vierkante voet worden betaald. Daarmee werd de verhuur voor een zevende maand op rij met een daling geconfronteerd. De huurprijzen liggen nu op het laagste niveau in bijna drie jaar.’

De kantoormarkt van Manhattan moet sinds maart vorig jaar met een toenemende leegstand afrekenen. Toen werd immers duidelijk dat het risico op coronabesmettingen tot een groot economisch probleem zou kunnen uitgroeien. Bedrijven probeerden zoveel mogelijk op thuiswerk over te schakelen.

Daarbij werd vooral gekeken naar kantoorbedienden, die immers meestal gemakkelijker vanop afstand kunnen werken dan arbeiders in de productie. Grote commerciële en administratieve centra, zoals Manhattan, werden dan ook al snel door een sterke leegstand gekenmerkt. Door de aanhoudende risico’s op infecties is er tot nu toe van een terugkeer naar kantoor amper sprake.

‘De kantorenmarkt van Manhattan beleefde twee jaar geleden één van de sterkste pieken sinds het begin van deze eeuw,’ getuigt Franklin Wallach, onderzoeksdirecteur bij Colliers International. ‘Die situatie is op ruim één jaar tijd compleet omgekeerd. Er moet nu gewag gemaakt van de laagste leasing-activiteit sinds het begin van deze eeuw.’

Herstel?

Colliers International zegt wel enkele tekenen van herstel te kunnen optekenen. In januari werd in Manhattan 1,9 miljoen vierkante voet nieuwe kantoorruimte opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds juli vorig jaar.

De leasing-activiteit lag in januari 20 procent hoger dan het maandelijks gemiddelde van vorig jaar. Er was daarbij wel sprake van een aantal grote leasingprojecten. Onder meer Beam Suntory nam langs Madison Avenue bijna 100.000 vierkante voet kantoorruimte in gebruik.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20