Lawine aan renteverlagingen treft ook de internetbanken: spaarboekjes vergelijken heeft nauwelijks nog zin

Er komt maar geen einde aan de dalende spaarrentes. Tot nu toe kon je bij de internetbanken een veelvoud van de minimale spaarrente krijgen, maar daar komt nu ook een einde aan. Zowel MeDirect en Aion Bank heeft gesnoeid in de spaartarieven.

Wie in ons land zoekt naar een spaarboekje dat meer opbrengt dan 0,11 procent, de minimale spaarrente voor gereglementeerde spaarboekjes, kan uit niet veel spaarformules meer kiezen. Slechts een handjevol banken – voornamelijk internetbanken – kan de minimumrente nog kloppen. Al hebben ook zij meer en meer moeite om de hoge spaarrentes in leven te houden. Dat meldt Spaargids.be.

Meerdere renteverlagingen op korte tijd bij MeDirect

MeDirect snoeit, na een eerdere renteverlaging in januari, opnieuw in het tarief dat je krijgt wanneer je spaart via Maandsparen Max. De internetbank heeft de getrouwheidspremie op die rekening verlaagd van 0,45 naar 0,25 procent. De basisrente blijft 0,05 procent, waardoor het totaalrendement uitkomt op 0,3 procent, of net geen drievoud van de minimale spaarrente.

Voor de renteverlaging in januari ging dit spaarboekje nog gepaard met een spaarrente van 0,7 procent. In nauwelijks twee maanden tijd is de rente dus meer dan gehalveerd. Daar komt nog eens bij dat MeDirect het maximale spaarbedrag heeft verlaagd van 5.000 naar 500 euro. Dat bedrag werd tijdens de coronacrisis tijdelijk verhoogd.

De bank zet ook het mes in de rente op de niet-gereglementeerde ME3-spaarrekening. Die verlaging gebeurt in fases. Een eerste renteverlaging volgt op 20 april. Dan daalt de rente van 0,16 naar 0,11 procent netto. Op 31 mei daalt die verder tot 0,09 procent. De spaarrente kan onder 0,11 procent zakken omdat de ME3-spaarrekening een niet-gereglementeerd spaarboekje is. Voor dergelijke spaarformules geldt de minimale spaarrente niet.

Renteverlagingen bij Aion Bank

Ook Aion Bank haalt het hakmes boven. Die internetbank heeft de getrouwheidspremie op de Extended-spaarrekening verlaagd van 0,4 naar 0,1 procent. De basisrente blijft 0,1 procent, waardoor het totaalrendement voortaan 0,2 procent bedraagt.

Ter vergelijking: in oktober vorig jaar kreeg je nog een totaalrente van 1 procent, oftewel een vijfvoud van wat je vandaag krijgt. Voorts heeft de bank de rente op de Standard-rekening verlaagd 0,25 naar 0,11 procent.

Door de renteverlagingen behoren de meest lucratieve spaarboekjes van die banken niet langer tot vijf beste spaarboekjes op de Belgische markt. Maar liefst drie van de spaarboekjes uit die top 5 zijn in handen van Santander Consumer Bank. Op het beste spaarboekje, genaamd Vision Max, krijg je een spaarrente van 0,65 procent. Nadeel is wel dat dat spaarboekje enkel beschikbaar is voor wie tussen de 125.000 en 200.000 euro kan sparen.

Heeft vergelijken nog zin?

Eerder schreven we al dat veel van die hoogrentende spaarboekjes gepaard gaan met strikte voorwaarden waardoor niet iedereen kan profiteren van de hogere spaartarieven. Daardoor wordt het almaar minder interessant om spaarboekjes te vergelijken. Per 10.000 euro die je spaart, maak je slechts 54 euro winst als je een spaarboekje met een minimumrente inruilt voor het beste spaarboekje op de markt.

Hoe dan ook schiet zelfs het beste spaarboekje ruimschoots tekort om je koopkracht te beschermen. De Belgische inflatie kwam in februari uit op 8,04 procent, oftewel 12,3 keer meer dan wat je krijgt op de spaarrekening Vision Max.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20