Lanzarote wil komaf maken met massale toestroom budgettoeristen

Het Spaanse eiland Lanzarote kijkt naar maatregelen om de druk van het toerisme binnen de perken te houden. Met een verbeterde toeristische accommodatie, die met vier tot vijf sterren zou kunnen uitpakken, wil het eiland, behorend tot de Islas Canarias, zijn toeristische inkomsten op peil houden zonder de lokale economie te schaden.

Waarom is dit belangrijk?

Lanzarote heeft een permanente bevolking van ongeveer 150.000 inwoners, maar ontving vorig jaar meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Dit zorgt voor een zware toeristische druk op de lokale bevolking, ondanks de aanzienlijke inkomsten die uit deze activiteiten worden gehaald.

Toeristische toevloed: Lanzarote is een van de bestemmingen in Europa die het hele jaar op belangstelling van toeristen kan rekenen.

  • Daarbij kan worden vastgesteld dat het Spaanse eiland onder meer door een grote groep Europeanen als een ideale locatie wordt bestempeld om de winter door te brengen.
  • De grote toeristische toevloed, die weliswaar aanzienlijke inkomsten genereert, weegt op de lokale bevolking.
  • Om dat probleem aan te pakken wil de plaatselijke overheid een aantal maatregelen nemen om die druk te verzachten, zonder echter de economie van het eiland te schaden.
  • Dit betekent dat Lanzarote streeft naar een kleinere groep toeristen, die op het eiland echter meer geld uitgeven.

Britse budgettoeristen: “De toeristische interesse heeft uiteraard een positieve invloed op de plaatselijke economie, maar is op langere termijn voor de bevolking en het leefmilieu”, luidt het.

  • Er zal volgens Dolores Corujo, minister-president van Lanzarote, dan ook gepoogd worden om andere toeristische klemtonen te leggen.
    • Momenteel is Lanzarote onder meer bij budget-toeristen uit het Verenigd Koninkrijk een grote populariteit.
    • Hierdoor ontvangt het Canarische Eiland uit een groot aantal toeristen relatief weinig inkomsten.
  • Lanzarote moet volgens Corujo inspanningen doen om een ander type toeristen te richten. Daarbij zou ook de lokale horeca een upgrade moeten doorvoeren, zodat meer inkomsten kunnen worden gegenereerd zonder extra toeristische ontwikkelingen te moeten voorzien.

(as)

Meer