Lancering van NASA-marsrover uitgesteld

Marsrover Perseverance moest normaal op 17 juli de lucht in, maar de lancering wordt nu toch uitgesteld, meldt het Amerikaanse ruimte-agentschap NASA.

Op 22 juli, dat is 5 dagen na de oorspronkelijke lanceerdatum, gaat een Marsrover van NASA de ruimte in. De Perseverance, zo heet de rover, heeft een klein helikoptertje aan boord, waarmee het het Marslandschap uitgebreider moet verkennen.

Twee keer verplaatst

NASA kondigde vorige week al aan dat de lanceringsdatum voor de tweede keer moest verplaatsen. Een eerste keer verschoof de lancering van 17 naar 20 juli. De tweede verschuiving is nu noodzakelijk door een ‘vertraging in de verwerking tijdens de inkapseling van het ruimtetuig.’

‘Er is extra tijd nodig om een contaminatiebezorgdheid in de payload te onderzoeken’, klinkt het verder in het bericht. In de payload van de raket komt de rover te zitten. Tijdens het laden van de rover in de capsule is er schijnbaar iets verkeerd gegaan, waar verder onderzoek voor nodig is.

Op zich is de vertraging van vijf dagen van weinig belang voor NASA. Tot 11 augustus is het mogelijk om de rover naar zijn eindbestemming, de rode planeet, te sturen. Als die deadline gemist wordt, staat NASA voor een groter probleem, dan moet er namelijk tot 2022 gewacht worden. Om een marsrover te lanceren, moet de aarde in een bepaalde positie ten opzichte van Mars staan.

Kan u de lancering volgen?

Perseverance vertrekt vanop Cape Canaveral in Florida, en wordt gelanceerd met een United Launch Alliance Atlas V-raket. Op 22 juli heeft NASA een venster van ongeveer 2 uur om de lancering tot een goed einde te brengen. Dat venster start rond half vier in de namiddag bij ons. Alles kan gevolgd worden op het YouTube-kanaal van NASA.

Als alles goed gaat, landt Persevernce op Mars op 18 februari 2021. Het is de bedoeling dat de rover op zoek gaat naar tekenen van microbiologisch leven, een helikopter afzet en stukjes marsgrond verzamelt om terug naar de aarde mee te brengen.

Perseverance is de opvolger van Curiosity, de rover die al sinds augustus 2012 op het marslandschap rondrijdt. Die heeft er tegen 2021 zowat tien jaar dienst opzitten en mag dan op pensioen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20