Terwijl de VS worstelen om de snel oprukkende Delta-variant te onderdrukken, zijn er nieuwe aanwijzingen dat de nieuwste Lambda-mutatie – die delen van Zuid-Amerika teistert – niet door vaccins zal worden afgeremd.
In een rapport van 28 juli dat verscheen op bioRxiv, waar de studie nog wacht op een peer review, luiden onderzoekers in Japan alarm voor de C.37-variant. Die variant wordt Lambda genoemd. Lambda is even hardnekkig gebleken als Delta. Ze hebben een soortgelijke mutatie, maar in Lambda is die nog besmettelijker.
De variant is ondertussen in 26 landen al onder controle gebracht. Het gaat over aanzienlijke uitbraken in Chili, Peru, Argentinië en Ecuador.
De auteurs van de studie noemen het “opmerkelijk”. De vaccinatiegraad in Chili is relatief hoog. Al 60 procent van de mensen kreeg er al minstens één dosis van het coronavaccin.
Toch vond er in Chili een grote uitbraak van besmettingen plaats in het voorjaar van 2021. Dat suggereert dat de Lambda-variant mogelijk in staat is te ontsnappen aan de antivirale immuniteit van de vaccins, schrijven de onderzoekers.
Nieuwe mutatie
De Lambda-variant zou ergens in Zuid-Amerika voor het eerst zijn opgedoken tussen november en december 2020. Sindsdien is ze al een paar keer gezien in Europese landen, Noord-Amerika en enkele landen in Azië, weet GISAID.
De auteurs schrijven dat Delta besmettelijker is dan Alpha, en dat de vaccins er minder effectief tegen zijn. Lambda is ook besmettelijker dan Alpha. Maar in tegenstelling tot Delta lijkt Lambda niet alleen minder goed op het vaccin te reageren, ze lijkt er min of meer een weerstand tegen te hebben.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) categoriseert de varianten naargelang hun risico. Tot nu toe valt Lambda nog onder de WHO-categorie “variant van belang”. Alpha, Beta, Gamma en Delta zijn daarentegen allemaal “varianten van bezorgdheid”.
Volgens een briefing van het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC), zou het mRNA-vaccin het effectiefst zijn tegen Lambda.
Vaccins blijven beschermen tegen hospitalisatie
De Lambda-variant is sterk aanwezig in Chili. Toch had het land een redelijk agressieve vaccinatiecampagne. Het meest gebruikte vaccin was het Sinovac Biotech-vaccin.
Ondertussen dringen artsen aan op volledige vaccinatie om de ernst van de ziekte zo veel mogelijk in te perken bij besmetting. Studies tonen aan dat vaccins effectief hevige symptomen en zelfs dodelijke gevolgen kunnen verminderen. Een booster shot kan nog meer bescherming bieden.
Het Amerikaanse federale voedselagentschap overweegt om een derde vaccindosis te verstrekken aan mensen met een zwak immuunsysteem.
(jvdh)