Coronavirus: Aantal nieuwe besmettingen stijgt opnieuw sneller; 65 procent bevolking volledig gevaccineerd

De vaccinatiecampagne in ons land blijft vlot verlopen met nu al 80 procent van de volwassen bevolking en 65 procent van totale bevolking volledig is gevaccineerd. Minder goed nieuws is er uit de testcentra waar nu al 4 procent van alle afgenomen coronatesten positief blijkt. Daarmee overschrijden we volgens Europa een symbolische grens die zij als “zorgwekkend” omschrijven.

Besmettingen en testen

In de periode van 4 tot en met 10 augustus zijn in België gemiddeld 1.787 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 10 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Na de kleine stagneren van de voorbije dagen zien we nu ook hier weer een stijging in vergelijking met het daggemiddelde van gisteren en eergisteren.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 49.100 coronatesten per dag afgenomen. Dat is een daling van 12 procent in de vergelijking met de week ervoor. Dat het aantal afgenomen testen België zou zalen, lag ik de lijn der verwachtingen. Steeds meer mensen zijn namelijk volledig dubbel gevaccineerd en hebben dus nood meer aan een negatieve PCR-test meer nodig om het vliegtuig te nemen of voor heel wat andere evenementen.

Van die test blijkt 4 procent positief waardoor de positiviteitsratio licht verder blijft stijgen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding noemt een ratio boven 4 procent zorgwekkend, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt het op 5 procent.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 57 mensen opgenomen voor Covid-19. 45 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 475 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 21 meer dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 132 mensen met Covid-19. Dat zijn er 8 meer dan gisteren.

Tussen 6 tot 12 augustus zijn dagelijks gemiddeld 41 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 32 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 3,6 per dag voor de periode van 4 tot en met 10 augustus. In totaal stierven nu al 25.285 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 11 augustus hadden in België al 8.248.951 mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 84,3 procent van de volwassen bevolking of 71,6 procent van de totale bevolking.

7.511.821 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 80 procent van de volwassen bevolking, ofwel 65,2 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees ook: Duitse anti-vax-verpleegster vaccineerde mogelijk 8.600 mensen met fake coronavaccin

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20