Een Europese renteverhoging of pauze in september? Lagarde laat niet in haar kaarten kijken

Een Europese renteverhoging of pauze in september? Lagarde laat niet in haar kaarten kijken
Christine Lagarde – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

In september komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw bijeen om het rentebeleid te bespreken. Kans bestaat dat de monetaire instelling de pauzeknop zal indrukken, maar dat is geen zekerheid. “Het is van cruciaal belang dat de inflatie zakt naar 2 procent”, zei Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, vrijdag in een gesprek met Bloomberg TV.

Waarom is dit belangrijk?

De renteverhogingen van de ECB zetten de economische groei van de eurozone onder druk. Die was de voorbije maanden zeer miniem. Eerder dit jaar kon de eurozone zelfs ternauwernood een recessie vermijden. De druk op de monetaire instelling neemt toe om de renteverhogingen te staken. Maar te snel omschakelen, kan ervoor zorgen dat de inflatie opnieuw aan kracht wint. De ECB staat voor een delicate evenwichtsoefening.

Context: Momenteel vindt de Jackson Hole-conferentie van de Federal Reserve plaats. Tijdens dat evenement zijn er bestuursleden van verschillende centrale banken aanwezig, waaronder Lagarde.

  • De centrale bankiers hebben in het verleden al meermaals die conferentie aangegrepen om belangrijke beleidsverklaringen te doen. Fed-voorzitter Jay Powell en ECB-bestuurslid Isabel Schnabel hebben vorig jaar bijvoorbeeld de oorlog verklaard aan de torenhoge inflatie.
  • Tijdens zijn speech in 2014 bepaalde Mario Draghi, de voorganger van Lagarde, de beleidskoers voor de daaropvolgende jaren. In 2015 startte de monetaire instelling met op grote schaal overheidsobligaties en andere activa op te kopen, wat ook wel kwantitatieve versoepeling (QE) wordt genoemd.

Lagarde is voorzichtig

In het nieuws: In een interview met Bloomberg TV vrijdag was Christine Lagarde eerder karig met de info over wat er op de plank ligt.

  • Ze herhaalde dat een inflatie van 2 procent (op middellange termijn) de belangrijkste doelstelling van de ECB is. Maar het is nog onduidelijk wat dat betekent voor het rentebesluit in september. De instelling kan dan de rente opnieuw met 25 basispunten verhogen, of een pauze inlassen.
  • “We zullen elke beslissing nemen op basis van de beschikbare data”, voegde ze eraan toe. “We moeten ook rekening houden met andere elementen, waaronder de kerninflatie en de impact op de economische groei.”
    • Er hangen door het verstrakkende geldbeleid nu al donkere wolken boven de eurozone. Duitsland, de grootste economie van Europa, is zelfs de zieke man van het continent. Na een economische krimp in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar was er in drie daaropvolgende maanden sprake van een nulgroei.
    • In het tweede kwartaal was de economie van de eurozone gegroeid met 0,3 procent, na stagnatie tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. In het vierde kwartaal was de groei negatief, dus de eurozone kon nipt een (technische) recessie vermijden.
    • De ECB verwacht dat de eurozone dit jaar zal groeien met 0,9 procent (op jaarbasis). De daaropvolgende jaren zal de groei naar verwachting opnieuw aantrekken. De monetaire instelling voorspelt een groei van 1,5 procent in 2024 en 1,6 procent in 2025.

“Te vroeg om over een pauze te praten”

Details: Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, is minder bedeesd dan Lagarde. Hij zei donderdag tegenover Bloomberg TV dat het voorbarig is om nu al over een rentepauze te spreken.

  • Martins Kazaks, de voorzitter van de Letse centrale bank, geeft de voorkeur aan een nieuwe renteverhoging. “De risico’s liggen nu echt aan beide kanten – te weinig doen of te veel doen”, zei hij tegen Bloomberg TV. “Maar ik zou nog steeds kiezen voor een verhoging.”

Vooruitblik: Volgende week komen we te weten in welke mate de levensduurte in de eurozone is gestegen. Dat inflatierapport zal ongetwijfeld een impact hebben op het eerstvolgende rentebesluit van de ECB.

  • Na het bereiken van een piek in oktober (10,6 procent) is de inflatie stelselmatig afgezwakt. Enkel in april was er een lichte stijging. In juli kwam de inflatie uit op 5,3 procent (op jaarbasis), wat nog ruim het dubbele is van de doelstelling van de ECB.
  • Analisten verwachten dat de geldontwaarding in augustus zal uitkomen op 5,1 procent.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.