Labour schorst voormalig voorzitter Jeremy Corbyn

Aanhoudende beschuldigingen over antisemitisme in de socialistische partij en Corbyn zijn gebrekkige reactie erop, zouden aan de basis liggen van de schorsing.

Jeremy Corbyn was ooit de grote leider en vernieuwer van Labour, maar wordt nu geschorst als partijlid. Dat meldt de Britse zender ITV. Labour houdt vandaag een debat over een rapport dat beweert dat er te veel antisemitisme in de partij voorkomt. Onder Corbyns toezicht zou dat antisemitisme zelfs zijn toegenomen.

Het rapport van de Britse instantie tegen discriminatie, de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten (EHRC), stelt in haar rapport dat er binnen de partij een cultuur regeerde waarbij antisemitisme gedoogd en zelfs geaccepteerd werd. Het leiderschap van Corbyn, die de partij voorzat tussen 2016 en 2020. Hij werd opgevolgd door Keir Starmer.

De beschuldigingen van antisemitisme zijn niet nieuw. Vorig jaar stapten enkele parlementsleden op wegens aanhoudende praktijken. De EHCR ontving verschillende klachten en startte daarom een onderzoek.

Starmer reageerde lovend op het rapport en beweerde dat er binnen Labour, onder zijn leiderschap, geen plaats meer zou zijn voor anti-Joodse uitspraken of gedrag.

In het rapport van het EHCR staan ook verschillende aanbevelingen. Starmer beloofde die zonder meer allemaal op te volgen. Hij bood ook zijn excuses aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20