Laatste coronapatiënt ontslagen uit intensieve zorg ZNA

Voor het eerst in 475 dagen zijn er geen Covid-patiënten meer in de afdelingen intensieve zorg van de drie acute sites van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “Het ontslag van de laatste Covid-patiënt is het einde van een bijzonder intensieve en intense periode.”

De eerste Covid-19-patiënt werd op 12 maart van vorig jaar opgenomen in de afdeling intensieve zorg. In totaal heeft ZNA sinds de uitbraak van de pandemie 3.990 Covid-patiënten opgenomen, waarvan 718 op intensieve zorg. Dat is meer dan één op de drie opgenomen coronapatiënten in de provincie Antwerpen.

“Hoewel we nog geen pandemie hadden meegemaakt, zijn we dankzij de inzet van al onze teams erin geslaagd om 16 maanden overeind te blijven”, zegt  Wim Van de Waeter, algemeen directeur patiëntenzorg bij ZNA. “Dat was niet min: Covid-patiënten hebben tot dubbel zoveel zorg nodig als een gewone patiënt. Om dat vol te houden, hebben we onze medewerkers op veel manieren proberen te ondersteunen, onder meer door 100 tijdelijke zorgbuddy’s aan te trekken om in te schakelen in de zorg.”

37 patiënten op één dag

In zowel de eerste als de tweede golf werden op de piekdag 37 nieuwe patiënten op één dag opgenomen. Met 17 nieuwe patiënten op een dag was 30 maart 2021 de drukste dag van de derde golf, klinkt het bij ZNA. Tijdens de hele pandemie waren er wel voldoende bedden op de afdelingen intensieve zorg, waardoor patiënten nooit werden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. 

”Gedurende 475 dagen hebben medewerkers de klok rond al het mogelijke gedaan om patiënten de beste zorg te geven”, zegt Els van Doesburg, ZNA-voorzitter en schepen van Gezondheidszorg. “Dat hebben we niet alleen gedaan voor patiënten die rechtstreeks naar ZNA kwamen, maar ook voor een honderdtal patiënten van ziekenhuizen die geen plaats meer hadden op IZ. Mijn dank gaat uit naar iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt: verpleegkundigen, artsen en heel veel mensen achter de schermen.” 

(bzg)

Meer
Lees meer...
Markten