La Stampa: “Salvini wil Moskou om hulp vragen”

Italië raakt steeds meer geïsoleerd binnen Europa nu de EC zijn budget heeft afgekeurd. De Lega van Matteo Salvini denkt dat de oplossing in Moskou kan liggen.

De Italiaanse vice-premier Salvini vraagt premier Giuseppe Conte om de Russische president Vladimir Poetin ervan te overtuigen Italiaanse obligaties aan te kopen, eens het QE-programma van de ECB eind december ten einde loopt. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa

Italië ligt al maanden op ramkoers met de EU, nu de anti-establishmentregering van Lega en Movimento Cinque Stelle (M5S) in Brussel een budget heeft gepresenteerd dat niet aan de Europese vereisten voldoet, omdat wordt uitgegaan van een groeiend tekort.

Het einde van het QE-programma van de ECB is nefast voor Italië

Eerder deze maand had ECB-voorzitter Mario Draghi Rome er al voor gewaarschuwd dat het niet langer op de ECB moet rekenen eens het QE-programma afloopt. Italië is de voorbije jaren wel degelijk de grote bevoordeelde van dat QE-programma geweest.

Het scenario dat zich in Rome ontwikkelt belooft weinig goeds. Konden de Italianen begin dit jaar nog geld lenen tegen 2%, dan klokte het obligatierendement op 10 jaar maandagavond af op 3,54%. Ook de spread (hoeveel extra rente Italië moet betalen om geld te lenen vergeleken) met Duitsland bedraagt nu 3,02% en toont aan dat investeerders eerder de regering Conte wantrouwen, dan dat ze zich zorgen maken over de nakende stopzetting van het QE-programma van de ECB.

Volgens La Stampa verkiest Salvini Russische hulp eens de bescherming van de ECB wegvalt.

Europese Commissie keurt Italiaanse begroting af

De Europese Commissie meldde dinsdag dat ze de Italiaanse begroting had  afgekeurd. Dat is een primeur, want nooit eerder zette het bestuurlijk orgaan van de Europese Unie dit middel in. Brussel geeft Rome nu drie weken om alsnog met een ‘plan B’ te komen.  Doet de regering Conte dat niet, dan kunnen er strafmaatregelen volgen.

Italië wil in 2019 een begrotingstekort van 2,4 %. Dat is minder dan de 3%-norm, maar volgens Brussel onvoldoende omdat de Italiaanse staatsschuld al 130 % van het bruto binnenlands product bedraagt. De EU wil dat de Italianen meer maatregelen doorvoeren om deze schuld te verlagen. Maar Conte heeft al gemeld dat er geen ‘plan B’ bestaat.

Ook een radeloze Tsipras trok in 2015 naar Moskou

In augustus dook het Rusland-scenario een eerste keer op, toen Italiaans minister voor Europese Zaken Savona zei dat zijn land in geval van problemen ook Moskou om hulp kan vragen. 

Hoe dat in zijn werk moet gaan is niet duidelijk. Zo heeft Rusland een bbp van 1.300 miljard dollar; terwijl Italië een bbp van 1.700 miljard dollar heeft. Verder is niet meteen duidelijk of het artikel 123 van het Verdrag van Lissabon dergelijke ingreep wel toelaat.

Volgens analisten wil Salvini gewoon een ballonnetje oplaten dat moet duidelijk maken wat kan gebeuren als Italië de EU verlaat. Een scenario vergelijkbaar met het bezoek van een radeloze Griekse premier Tsipras aan Moskou in 2015. Ook die dreigde er toen mee de EU en de euro te verlaten. Maar Tsipras kreeg uiteindelijk geen Russisch geld, noch stapten de Grieken uit de eurozone.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20