Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen krijgen éénmalige coronatoeslag per kind

Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen krijgen nog voor de kerstvakantie een éénmalige coronatoeslag van 33 euro per kind.

Om de kwetsbare gezinnen een financieel duwtje in de rug te geven, gaat de Vlaamse regering het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) eenmalige verhogen met een extra premie van 33,67 euro. In totaal zullen er ruim 350.000 kinderen recht hebben op dat extraatje.

Automatische toekenning

Het is niet de eerste keer dat de regering een coronatoeslag toekent. Ze heeft dat ook al gedaan tijdens de zomer. Al moest de premie toen aangevraagd worden en was die enkel beschikbaar voor gezinnen die 10 procent van hun inkomsten hebben verloren. Die regel geldt deze keer niet. De premie wordt automatisch toegekend aan ieder gezin met een bruto belastbaar inkomen lager dan 31.605,89 euro per jaar.

De regering kiest voor andere toekenningsvoorwaarden omdat bij de eerste kindertoeslag minder gezinnen in aanmerking kwamen dan initieel verwacht.

De gezinsbond reageert tevreden. Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond is in de eerste plaats blij om te horen dat de premie automatisch wordt toegekend. ‘Vorige keer werd er de inschatting gemaakt dat 120.000 kinderen recht hadden op de premie, maar uiteindelijk heeft er maar 10 procent gebruik van gemaakt omdat er formaliteiten kwamen bij kijken. Het is een goede zaak dat het nu automatisch gebeurt zonder veel administratie’, zei hij in VRT-journaal.

Tegelijk merkt de gezinsbond op dat structurele maatregelen een grote verschil zouden maken voor de kwetsbare gezinnen.

Wouter Beke maakt zich sterk dat iedereen die recht heeft op de premie die zal ontvangen voor de kerstvakantie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20