Kwart van de mensen die een Tesla Model 3 bestelden hebben hun voorschot teruggevraagd

Ruim een kwart van alle mensen die in 2016 de som van 1.000 dollar hebben betaald als voorschot op een bestelling van een Model 3 wagen, hebben hun geld al teruggevraagd en -gekregen. Dat blijkt uit gegevens van Second Measure, een bedrijf dat zulke data verzamelt en verwerkt.

Het bedrijf van Elon Musk zorgde 2 jaar geleden met een kleine aardbeving in de autosector door ‘de eerste elektrische wagen voor de massa’s’ te presenteren. Met een basisprijs van 35.000 dollar zou het Model 3 inderdaad de eerste elektrische wagen ‘voor de massa’ worden. Mits een voorschot van 1.000 dollar kon iedereen toen al zo’n wagen bestellen. De eerste leveringen zouden in 2018 gebeuren. Honderdduizenden mensen grepen hun kans. Op de Amerikaanse zoekertjessite Craigslist werden deze voorafbestellingen tot een jaar geleden voor 4.000 dollar doorverkocht.

8% heeft zijn bestelling bevestigd

Maar 2 jaar later ziet het plaatje er gans anders uit. Eind april was 23% van al die voorschotten al teruggestort, terwijl slechts 8% hun bestelling hebben bevestigd en twee op drie klanten nog altijd twijfelt om hun bestelling te bevestigen of hopen hun claim tot terugbetaling eindelijk verwerkt te zien.

35.000 dollar? Onmogelijk, zegt Musk

Eind mei moest Elon Musk, de wispelturige CEO van het bedrijf, toegeven dat het bij de actuele productie-aantallen onmogelijk zou zijn om een Model 3 te verkopen voor 35.000 dollar.  “Tesla zou dan verlies draaien en failliet gaan”, zei Musk. Tegelijkertijd stelde hij een nieuwe versie van het Model 3 voor dat 78.000 dollar moet gaan kosten. Meer dan het dubbele dus.

Het bedrijf heeft ook pogingen opgegeven om een versie van het Model 3 te maken die 50.000 dollar moet kosten. Maar indien het Model 3 nu eerder als een Maserati dan als een Chevrolet (dat een elektrische wagen in de markt gaat zetten die 36.000 dollar gaat kosten) geprijsd wordt, heeft dat uiteraard een reeks gevolgen

Tesla ‘verbrandt’ 1 miljard dollar per kwartaal

Probleem voor Tesla  is dat deze recupereerbare voorschotten een derde van alle cash vertegenwoordigen die het bedrijf nog in kas heeft en het bedrijf naar eigen zeggen 1 miljard dollar per kwartaal ‘verbrandt’.

Een lange geschiedenis van productieproblemen, niet nagekomen beloftes en gemiste leveringsquota begint Musk steeds meer parten te spelen. Het bedrijf hoopt tegen eind juni wekelijks alsnog 5.000 exemplaren van het Model 3 van de band te laten rollen. De vele geannuleerde bestellingen zouden Tesla ook de kans moeten bieden een deel van de leveringsachterstand weg te werken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20